Paikallisuutiset

Pietarsaarelaiset vetoavat suomenkielisen median säilyttämisen puolesta

Pietarsaaren sanomat oli ennen vuotta 2021 tilattava lehti, mutta muuttui kerran viikossa jaettavaksi kaupunkilehdeksi. Aiempaan malliin tuskin lienee paluuta. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pietarsaarelaiset ovat vedonneet Hilla Groupiin, jotta Pietarsaaren Sanomien julkaisu jatkuisi nykyisessä muodossaan. Hilla Group on kuitenkin ilmoittanut, että lehden viikoittainen printtijulkaisu päättyy vuodenvaihteessa ja lehti siirtyy harvemmin ilmestyväksi kaupunkilehdeksi. Vetoomuksessa esitettyä tilauspohjaisen mallin palauttamista ei pidetä kannattavana.

Pietarsaaressa on herännyt huolta paikallisen suomenkielisen median tulevaisuudesta. Hilla Group on ilmoittanut kuusiviikkoisten muutosneuvotteluiden päätyttyä, että vuodenvaihteessa Pietarsaaren sanomien viikoittainen printtijulkaisu päättyy, ja lehdellä ei enää ole omaa journalistista toimitusta.

Lehti jatkaa digitaalisena versiona, ja sen tilalle suunnitellaan harvemmin ilmestyvää kaupunkilehteä, jonka julkaisusta vastaa yhtiön myynti- ja markkinointiliiketoiminta.

Hilla Groupin liiketoimintajohtaja Mikko Kallio painottaa, että suunnitelmat Pietarsaaren sanomien profiilinmuutoksesta ovat vielä kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnitelmien teko on yhä kesken, ja käytämme niiden huolelliseen tekemiseen aikaa. Ilmestymismäärään tehdään muutoksia, mutta niistä viestitään lisää myöhemmin, kun suunnitelmat ovat valmiina, sanoo Kallio.

Kallion näkemyksen mukaan tarkemmat suunnitelmat valmistuvat joulukuun alkuun mennessä, jonka jälkeen niistä tiedotetaan vielä erikseen. Varmaa kuitenkin on, että muutoksia tulee tapahtumaan, ja että Pietarsaaren sanomien kohdalla ne ovat isoja.

– Pietarsaaren sanomien osalta tilanne on se, että toimintatapaa täytyy muuttaa, jotta tuote on toimintakykyinen tulevaisuudessa. Muutosten taustalla ovat taloudelliset syyt.

Päätös on herättänyt vastustusta, ja yli 200 pietarsaarelaista on allekirjoittanut vetoomuksen lehden jatkamisen puolesta. Vetoomuksessa esitetään, että Pietarsaaren sanomat jatkaisi tilauspohjaisena lehtenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätäkin vaihtoehtoa on Kallion mukaan pohdittu jo muutosneuvotteluiden aikana.

– Uusia elementtejä ei vetoomuksessa ole. Eri vaihtoehtoja on punnittu monipuolisesti, ja tämä ratkaisu joka on löydetty on se, jolla lehti voi jatkaa toimintaa.

Pietarsaaren sanomat oli ennen vuotta 2021 tilattava lehti, mutta muuttui kerran viikossa jaettavaksi kaupunkilehdeksi. Kallio ei usko, että tilattava tuote olisi tänä päivänä yhtään sen kannattavampi kuin se oli ennen aiempaa muutosta.

– Tilauskanta oli sellainen, että oli perustelua muuttaa tuotetta. On vaikea nähdä, että tilauskanta saataisiin palautettua sellaiseksi, että se voisi esimerkiksi Nivala-lehden kaltaisena tuotteena ilmestyä, sanoo Kallio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Profiilimuutos ja ilmestymisvälin harventaminen tullee Kallion mukaan johtamaan siihen, että päiväkohtainen uutisointi putoaa julkaisusta pois, tai ainakin vähenee. Näillä näkymin lehden verkkosivut ovat kuitenkin yhä käytössä.

– Sitä myös mietitään, mutta tällä hetkellä ei ole tarkoitus lopettaa niitä, kertoo Kallio.

Se, kuka tuottaa uutisia ja sisältöä verkkosivuille ilman journalistista toimitusta, on vielä osa tarkentuvia suunnitelmia.

Vetoomuksessa korostetaan, että ilman suomenkielistä julkaisua ja paikallista journalistista toimitusta moni Pietarsaaren sanomien alueen (Pietarsaari, Kruunupyy, Uusikaarlepyy, Luoto, Pedersören kunta) asukas jää uutispimentoon.

Tämä ei ole tarkoitus. Hilla Group haluaa varmistaa, että Pietarsaaren ja lähialueiden asukkaat saavat yhä suomenkielistä uutissisältöä. Avainasemassa on maakuntamedia Keskipohjanmaa.

– Pyrimme Keskipohjanmaan kautta vastaamaan myös Pietarsaaren alueen kuluttajien tarpeeseen, linjaa Kallio.

Keskipohjanmaan päätoimittaja Suvi Tanner korostaa, että Keskipohjanmaa on tähänkin asti uutisoinut Pietarsaaren alueen asioista.

– Meillä on Pietarsaaressa kaksi toimittajaa, jotka jatkossakin seuraavat tiiviisti aluetta. Pietarsaaressa ja lähikunnissa tapahtuu paljon myös sellaisia asioita, jotka kiinnostavat muuallakin, kommentoi Tanner.

Taannoiset muutosneuvottelut koskivat myös kahta muuta Keskipohjanmaan alueella julkaistavaa kaupunkilehteä, Kokkola-lehteä ja Kalajaskaa. Muutokset koskevat eniten Kalajaskaa.

Kokkola-lehden ilmestyminen jatkuu keskiviikkoisin kuten tähänkin asti. Mahdolliset muutokset koskevat keskikesän ja juhlapyhien ilmestymisaikatauluja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä