Paikallisuutiset

Pietarsaarelainen Stefan Bredbacka sairastui aivotulehdukseen – Lääkäri määräsi lääkkeeksi tanssia

Stefan Bredbacka haluaa herättää tanssilavakulttuurin eloon Pohjanmaan maakunnassa.

Stefan Bredbacka tarttui innolla neurologin neuvoon ja alkoi ahkerasti kiertää erilaisia tanssipaikkoja. Viime kesänä hän ajoi enimmillään jopa 800 kilometriä osallistuakseen tansseihin. Kuva: Tapio Lehtinen

Pietarsaarelaisella hammaslääkärillä Stefan Bredbackalla on nyt viimein aikaa omistautua rakkaalle harrastukselleen, tanssille. Hän on jäämässä eläkkeelle hammaslääkärin uralta, joka on kestänyt neljä vuosikymmentä.

Bredbacka haluaa herättää tanssilavakulttuurin eloon Pohjanmaan maakunnassa. Hän on toiminut aloitteentekijänä Pietarsaaressa, jossa aletaan nyt järjestää tansseja Svenska Gårdenilla.

Ensimmäiset lavatanssit pidetään perjantaina 20. lokakuuta. Tarkoituksena on järjestää niitä paikallisten muusikoiden voimin pari kertaa kuukaudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tanssikulttuuri on ollut heikolla tolalla Pohjanmaalla, erityisesti ruotsinkielisellä puolella, kertoo Bredbacka.

Suomenkielisellä puolella tansseja järjestetään vielä, esimerkiksi Härmässä ja Kortesjärven Rantamajalla. Rantamajalla tansseja oli viime kesänä jopa joka tiistai.

– Joskus paikka oli niin täynnä, että tuskin mahtui tanssimaan, kertoo Bredbacka

Pietarsaaren Svenska Gårdenilla aletaan jrjestää tansseja näiden miesten voimin. Vasemmalta Svenska Gårdenin hallituksen jäsen Christer Asp, tanssien järjestäjä Stefan Bredbacka, yhden miehen orkesteri Per-Anders Lindell, sekä pietarsaarelaisduo Jan Westerlund ja Conny Kurula. Kuva: Tapio Lehtinen

Bredbacka otti yhteyttä Svenska Gårdenin hallituksen jäseneen Christer Aspiin, joka innostui ajatuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisellä kerralla musiikista vastaa duo Conny & Janne, eli Conny Kurula ja Jan Westerlund. Jatkossa lavalle astuu myös yhden miehen orkesteri Per-Anders Lindell.

Tavoitteena on houkutella paikalle myös suomenkielisiä tanssijoita monipuolisilla musiikkivalinnoilla. Ruotsinkielisten tanssiorkestereiden suosimat foksi ja bugg eivät ole ainoat vaihtoehdot.

Conny Kurula ja Jan Westerlund ovat intohimoisia Elviksen musiikin ystäviä, joten ensimmäisellä kerralla Elviksen musiikki saa pääpainon.

– Elviksen tuotannossa on tanssiystävällistä musiikkia, mutta tietenkin soitamme illan kuluessa myös muiden suurten artistien musiikkia, sellaista, joka saa tanssin sykkeen nousemaan, kertoo Kurula.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tanssilavoilla vierailevien keski-ikä on tällä hetkellä melko korkea, mutta Bredbacka toivoo, että nuoremmatkin innostuvat tanssin ilosta. Hän haluaa houkutella kaikenikäisiä tanssijoita, jopa niitä, joiden tanssitaito on saattanut hieman ruostua ajan myötä.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu, että ennen Svenska Gårdenin tansseja järjestetään tunnin mittaisia pikakursseja perustansseissa, mikä antaa kaikille mahdollisuuden päästä mukaan ja päivittää tanssitaitonsa ennen varsinaisten tanssien alkua.

Stefean Bredbacka tuntee vointinsa jo paljon paremmaksi. Kuva: Tapio Lehtinen

Neljä vuotta sitten Stefan Bredbacka sairastui aivotulehdukseen eli enkefaliittiin. Hän menetti tajuntansa, heräten Vaasan keskussairaalasta.Teho-osastolla hänelle tehtiin lukuisia testejä.Kun aika sairaalasta lähtemiselle koitti, neurologi kysyi harrastuksista.

Bredbacka mainitsi kiinnostuksensa kuntoiluun, kuten juoksuun, hiihtoon, pyöräilyyn ja tanssimiseen. Neurologi totesi, että tanssi olisi hänen tilanteessaan erinomainen harrastus ja tehokasta kuntoutusta, sillä se edistää motoriikkaa ja tuottaa endorfiineja.

Bredbacka tarttui innolla neurologin neuvoon ja alkoi ahkerasti kiertää erilaisia tanssipaikkoja. Viime kesänä hän ajoi enimmillään jopa 800 kilometriä osallistuakseen tansseihin.

– Nyt vointini on merkittävästi parempi, ja tunnen oloni hyväksi.

Tanssien järjestäjät ovat miettineet parasta ajankohtaa tanssien aloittamiseen. Ensi perjantaina tanssit alkavat puoli kahdeksalta, koska aikaisempi aloitus ei sovi, kun monet ovat vielä töissä. Pääsymaksu pyritään pitämään kohtuullisena, enimmillään viidentoista euron suuruisena.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä