Paikallisuutiset
Parlamentti antaa lasten äänen Pietarsaaren kaupungille – Eka kokous Raatihuoneella vähän jännittikin
Pietarsaaren historiassa järjestyksessään toinen Lasten parlamentti aloitti työnsä keskiviikkona. Raatihuoneelle kokoontui parisenkymmentä 3.–5. luokkalaista, jotka edustavat kaikkia Pietarsaaren alakouluja.
Ensimmäisessä kokouksessaan Lasten parlamentti selvitti esimerkiksi, onko kouluilla välituntitoimintaa ja löytyykö koulumatkalta vaaran paikkoja.
Parlamentti jaettiin muutaman oppilaan työryhmiin, joissa heitä avustivat Pietarsaaren nuorisovaltuutetut sekä nuorisotoimen työntekijät.
– Meiltä kysyttiin kysymyksiä, ja me vastasimme mitä mieltä me niistä olemme, Neela Kallioinen Länsinummen koulusta sanoi.
Ryhmä, johon kuuluivat hänen lisäkseen Artem Gryshko Kielikylpykoulusta ja Julia Alatalo Itälän koulusta, piti esitettyjä kysymyksiä hyvinä.
– Esimerkiksi, että saako kouluun kyydin vai tuleeko yksin, pyörällä tai kävellen, Artem kuvaili.
– Ja että onko koulumatkalla mitään vaaran paikkoja, Julia lisäsi.
Hänellä itsellään niitä ei ole lainkaan, mutta Artem ja Neela kokivat sellaisia olevan. Niitä aiheuttavat vilkas ja nopea liikenne sekä jotkut risteykset.
Lisäksi oppilailta tiedusteltiin muun muassa välituntiaktiviteeteista ja aiheista seuraavaan kokoukseen. Harrastukset ja erilaiset kerhot kiinnostivat ryhmää.
Lasten parlamenttiin 3-luokkalainen Artem, 4-luokkalainen Neela ja 5-luokkalainen Julia tulivat valituiksi vähän eri tavoin.
– Minut valittiin arvonnalla, Artem sanoi.
– Meiltä kysyttiin, ketkä haluaisivat mukaan. Kaksi meistä nosti kätensä, mutta sitten kaveri antoi paikan minulle, koulun oppilaskunnassakin mukana oleva Julia kertoi.
– Opettajat kysyivät, ketkä haluaisivat, ja sitten vain päätettiin, että minä saan mennä, Neela jatkoi.
Minua kiinnostaa, pystyykö tämä Lasten parlamentti kovinkaan paljon vaikuttavan omaan ja toisten ihmisten elämään.
Artemin mukaan eka kerta parlamentissa tuntuu jännittävältä ja myös kiinnostavalta.
– Minua kiinnostaa, pystyykö tämä Lasten parlamentti kovinkaan paljon vaikuttamaan omaan ja toisten ihmisten elämään. Ja jos on ekaa kertaa jossain paikassa, niin vähän jännittää, että minkälaista siellä on.
– Mun mielestä tämä on kivaa. Ja mä kyllä odotin tätä aika paljon eilen illalla, Julia myönsi.
Ja tietysti asiaa auttaa, että parlamentin kokouksiin saa ainakin suurimman osan koulupäivästä vapaaksi. Ynnä pääsee syömään kaupungin piikkiin läheiseen pikaruokaravintolaan.
Jäsenet Pietarsaaressa 2024–2026
Länsinummen koulu: Emilia Peräsalo, Neela Kallioinen, Peetu Hautala.
Itälän koulu: Julius Sironen, Terno Lindberg, Julia Alatalo.
Kielikylpykoulu: Artem Gryshko, Mea Kujala, Lilia Hurme.
Språkbadsskola: Astrid Dahlbacka, Mox Kalliosaari, Elena Noromies.
Bonäs-Vestersundsby skola: Colin Fagerholm, Amelie Portin, Oscar Nyfelt.
Kyorkostrands skola: Oliver Pelkonen, Melissa Jakobsson, Felix Rönngård.
Lagmans skola: Line Granholm, Manuel Syla, Olivia Ilk.
Pietarsaaren nuorisopalvelupäällikkö Tiina Höylä-Männistö toimii Lasten parlamentin koollekutsujana. Hän arvioi parlamentin kokoontuvan kolmesti lukuvuoden aikana eri teemoilla.
– Te olette nyt se porukka, joka antaa lasten äänen tälle kaupungille ja kertoo ja antaa ideoita, miten asioita pitäisi hoitaa, Höylä-Männistö totesi avauspuheessaan.
Pietarsaaressa siirrytään yläkouluun viidenneltä luokalta. Nekin, jotka ovat tulleet valituksi kaksivuotiselle kaudelle viitoselta, ovat mukana vielä kuudesluokkalaisina.
– Se on ihan hyvä, sillä 7. luokalta on mahdollista jatkaa nuorisovaltuustoon.
Sivistysjohtaja Jan Levander oli mukana ensimmäisessä kokoontumisessa ja kertoi Lasten parlamentille, miten aikuisten kaupunginvaltuusto toimii samaisessa salissa.
– Lasten parlamentti on organisaatio, jossa lapset voivat ilmaista mielipiteitään ja tehdä aloitteita siitä, miten kaupungin pitäisi kehittyä ja mikä on lasten kannalta tärkeää, kun päätöksiä tehdään, Levander sanoi.
– Toivottavasti teille tulee hyvä kaksivuotinen kausi. Tuokaa rohkeasti asioita esille.