Paikallisuutiset

Pallo pyörii vuoden päästä: Jeppis Stadionin rakentaminen sujuu joutuin

Jeppis Stadion Oy:n hallituksen puheenjohtaja Björn Anderssén ja monttu, josta kohoaa aikanaan areenan pääportti ja kaikki tärkeimmät tekniset toiminnot. Kuva: Pentti Höri

Maanrakennuskoneet ryskäävät Pietarsaaren uimahallin ja Keskuskentän takana. Reilu kuukausi on kulunut siitä, kun jalkapallostadionin rakennustyöt alkoivat Länsikentän tekonurmen poistolla.

Isoin monttu on nyt siinä, mille vaiheille nousee Project Liv Arenan hermokeskus. Teknisin ja vaativin osa on myös kompleksin lämmintä tilaa käsittäen muun muassa pukuhuoneet ja ravintolatilat.

– Se todennäköisesti rakennetaan ensin. Sen jälkeen nousevat katsomot, ja viimeisenä asennetaan tekonurmi, Jeppis Stadion Oy:n hallituksen puheenjohtaja Björn Anderssén sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Auringon kanssa kilpaa hymyilevän miehen mukaan kaikki maanrakennustyöt saatetaan valmiiksi ennen routaa. Talven aikana kohoavat maanpäälliset rakenteet.

– Uskon, että aikataulussa pysytään. Muutamassa kohdassa on tullut kalliota vastaan, mutta se hoituu kyllä.

– Suunnitelmien mukaan täällä pelataan vajaan vuoden kuluttua, heinäkuun 2025 lopulla.

Stadionin työmaa on neliö- ja kuutiometreissä laskettuna iso, mutta rakennusteknisesti se ei ole erityisen hankala. Enin osa katsomoista on kylmää tilaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki tarvittava infra on tässä vieressä, Anderssén sanoo ja osoittaa kaukolämmön, veden ja sähkön liittymäpaikat.

– On hyvä muistaa, että vanhan Länsikentän alusta on jo olemassa. Sitä ei tarvitse tehdä alusta asti lukuun ottamatta pohjoispäätyä. Kenttähän siirtyy kuutisentoista metriä pohjoiseen alkuperäisestä. Pinnasta otetaan pois 10 senttiä, että saadaan lämmitysputket alle. Niitähän ei ennen ollut.

Kaukolämpöä ei tarvita muovinurmen kasvattamiseen, sen sijaan se pidentää pelikautta pitämällä kentän sulana.

Keskuskentän valopylväät on tarkoitus siirtää uutta areenaa vahtimaan. Valotekniikka menee uusiksi, eli niihin asennetaan ledit Palloliiton ja UEFA:n vaatimuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Björn Anderssénin mukaan stadion otetaan käyttöön heti, kun edellä mainitut organisaatiot ovat tarkastaneet ja hyväksyneet paikat. Hän ei usko ongelmia tulevan, koska yhteistyö on pelannut tähänkin saakka.

Project Liv Arena tulee sijoittumaan ns. kakkoskategoriaan. Siellä voidaan pelata nuorten maaotteluja vaan ei aikuisten. Lisäksi kenttä kelpaa eurofutiksen karsintakierrosten peleihin.

Tässä ei ole mitään luksusta, vaan ihan perusjuttua.

Suunnittelussa on kuunneltu kokeneita pelaajia, joten olosuhteet tulevat kohenemaan radikaalisti verrattuna Keskuskentän ankeuteen.

Yleisökokemus tulee niinikään olemaan aivan uudella tasolla. Pääkatsomon yhdeksältä penkkiriviltä ja kolmen muun sivun kuudelta riviltä pelin hengen aistii läheltä ja hien voi haistaa. Sateessa ei tarvitse värjötellä kenenkään.

Läppämalliset tuolit helpottavat katsojien siirtymisiä ja lehtereiden siivousta. Kentän omistavat tahot FF Jaro, JBK ja FC United pelaavat eri värisissä paidoissa, mutta tuolien väriksi on sovittu punainen.

– Emme ole riidelleet tästä! Arkkitehdin ja rakennusluvan mukaan ne tulevat olemaan punaisia, Björn Anderssén naurahtaa.

Koko rakennushankkeen kustannusarvio, pienine yllätysvarautumisineen, on Anderssénin mukaan noin 7,2 miljoonaa euroa.

– Koskaan ei voi tietää, mutta näillä näkymin pysymme budjetissa. Kaikki on suunniteltu ihan prikulleen. Tässä ei ole mitään luksusta, vaan ihan perusjuttua.

Stadionin pääurakoitsija on Byggnads Ab Nynäs Rakennus Oy Pietarsaaresta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä