Mielipiteet

Osmo Ojalan kolumni: Kovin vähälle huomiolle jäänyt gallup

Kuva:

Vapun tienoilla julkistettiin Alma median tilaama mielipidetiedustelu eli gallup. Sen tulos oli järisyttävä. Pääministeripuolue Sdp oli noussut selkeäksi ykköseksi 24,1 prosentin kannatusosuudella. Gallupeja vuoden verran johtanut perussuomalaiset oli pudonnut kakkoseksi 18,8 prosentillaan.

Puolueiden välinen ero on reilut viisi prosenttiyksikköä. Tämä ei mahdu likimainkaan virhemarginaaliin.

Vaikka elämme poikkeuksellisia aikoja, olisi luullut, että gallupia olisi käsitelty perusteellisemmin. Joskus gallupeissa on ilmennyt pelkkiä vain virhemarginaaliin osuvia muutoksia. Silti niitä on arvioitu laajasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta mitä tapahtui nyt. Sai etsimällä etsiä valtamedioista gallupin uutisointia laajemmista tausta-analyyseista puhumattakaan.

Joskus gallupeissa on ilmennyt pelkkiä vain virhemarginaaliin osuvia muutoksia. Silti niitä on arvioitu laajasti.

On ymmärrettävää, että koronauutisointi täyttää median. Mutta kyllä tämä jos mikä olisi pitänyt huomioida paremmin.

Oma asiansa on, mitä kaikkea on Sdp:n kovan nousun takana. Yhtäältä mukana on varmasti Marin-ilmiötä ja toisaalta siihen liittyen hänen ja koko hallituksen jämäkkää toimintaa koronapandemian oloissa. Vakaa ja rauhallinen esiintyminen ja toiminta poikkeusoloissa on selvästi puhutellut suomalaisia.

Jos nimittäin Sdp pystyisi säilyttämään nyt saavuttamansa suosion tai jopa sitä lisäämään kolmen vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa, tuollainen kannatus toisi eduskuntaan puolueelle suuren eduskuntaryhmän. Vaalijärjestelmämme suosii suuria puolueita ja tuossa tilanteessa Sdp olisi näillä luvuilla yksin selkeästi suurin puolue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos seuraavat puolueet jäisivät alle 20 prosentin kannatuksen, niiden eduskuntaryhmistä tulisi Sdp:hen verrattuna paljon pienempiä. Varsin selvää olisi, että tuossa tilanteessa hallituksen muodostajaksi tulisivat sosialidemokraatit.

Kun nykyinen pääministeri Sanna Marin on nousemassa kesän lopulla myös Sdp:n puheenjohtajaksi, on hän tällä tietoa luotsaamassa puolueensa seuraaviin eduskuntavaaleihin. Tuollaisella tuloksella Marinista tulisi hallituksen muodostaja ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä seuraavankin hallituksen pääministeri.

Kokonaan oma asiansa on, ketkä olisivat silloin hallituskumppaneita. Suomessa on vahva perinne, jonka mukaan vaalitulos pitkälle ratkaisee, ketkä hallitukseen päätyvät.

Tosin viimeksi toiseksi ja kolmanneksi suurin puolue eli perussuomalaiset ja kokoomus jäivät hallituksen ulkopuolelle. Ohjelmalla on siis myös suuri merkitys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torstaina julkistettu, Ylen tilaama uusin gallup uutisoitiin ja sitä kommentoitiin taas tavalliseen tapaan. Siinäkin suunta oli sama eli sosialidemokraatit olivat selvänä ykkösenä ja perussuomalaiset laskussa jopa niin, että jäivät kolmoseksi kokoomuksen jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä