Paikallisuutiset

Mies sai tuomion kavalluksesta ja kirjanpitorikoksesta – siirsi yhtiön tililtä rahaa itselleen

Pohjanmaan käräjäoikeuden Pietarsaaren yksikössä käsiteltiin tapausta, jossa pietarsaarelainen mies tuomittiin kavalluksesta ja kirjanpitorikoksesta. Kuva: Tapio Lehtinen

Vuonna 1969 syntynyt mies Pietarsaaresta tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kirjanpitorikoksesta ja törkeästä kavalluksesta, jotka tapahtuivat vuosina 2015-2019. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan viidelle asianomistajalle yhteensä 35 700 euron korvaukset korkoineen alkaen vuodesta 2019.

Mies siirsi yli neljän vuoden aikana yhteensä 35 700 euroa avoimen yhtiön tililtä omalle henkilökohtaiselle pankkitililleen, käyttäen "käteiskassan" nimikettä. Hän toimi avoimen yhtiön esimiehenä ja osakkaana, saaden 300 euron kuukausikorvauksen esimiestehtävistään. Esimiehenä hän vastasi yrityksen kaikista hallinnollisista tehtävistä, kuten työsuunnittelusta, laskujen maksamisesta ja osakkaiden palkkojen sekä nostojen käsittelystä. Näistä tehtävistä hänelle maksettiin myös kuukausittaista 300 euron korvausta.

Avoimen yhtiön toiminta keskittyi pääasiassa järjestys- ja turvallisuusalan tehtäviin, käytännössä ovimiehen tehtäviin paikallisessa hotellissa, joka maksoi yritykselle tehdystä työstä. Yhtiö lopetti toimintansa väärinkäytösten tultua ilmi vuonna 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka yrityksellä oli virallisesti kymmenen osakasta, vain kuusi heistä oli aktiivisia. Rahat jaettiin osakkaille sen mukaan, kuinka paljon kukin oli työpanoksenaan antanut.

Keväällä 2020 osakkaat alkoivat epäillä, että kaikki ei ollut kunnossa, kun kävi ilmi, että mies oli nostanut yrityksen rahoja "käteiskassan" nimikkeellä ilman muiden osakkaiden hyväksyntää. Muut osakkaat eivät olleet tietoisia yrityksen taloudellisesta tilanteesta ennen kuin he ottivat yhteyttä pankkiin.

Miestä syytettiin myös törkeästä kirjanpitorikoksesta, mutta hän kiisti olleensa tahallisesti huolimaton kirjanpidossa. Hän ei ollut toimittanut kirjanpitotoimistolle tarvittavaa materiaalia, koska hän ei sairautensa vuoksi kyennyt tekemään tarvittavia yhteenvetoja. Hän myös väitti, että hänen henkinen tilansa oli ollut epävakaa tuolloin. Perheellä oli menoja, ja mies joutui ulosottomiehen asiakkaaksi. Pankki ei myöntänyt hänelle lainaa.

Käräjäoikeus huomautti, että väite siitä, että hän aikoi palauttaa rahat, on yleinen puolustus väärinkäytöstapauksissa. Kriittistä oli, että hänellä ei ollut lupa lainata rahaa, hän ei tarjonnut vakuuksia ja ymmärsi oman taloudellisen tilanteensa riskit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käräjäoikeus totesi myös, että vaikka kirjanpito jäi hoitamatta useiden vuosien ajan, kaikki tapahtumat ilmenivät yrityksen tiliotteista, mikä helpotti jälkikäteistä kirjanpitoa ja tilinpäätöksen laatimista. Tapahtumien määrä ei myöskään ollut poikkeuksellisen suuri tai laaja, joten käräjäoikeus katsoi, että menettely täytti normaalin eikä törkeän kirjanpitorikoksen tunnusmerkit.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä