Paikallisuutiset

Opistot sinnittelevät vähemmällä rahalla: yhteisöllisyys ja terveys ohjenuorana

Arja Sikkilä (takana vasemmalla), Anders Wingren, Maria Hudd, Bettina Wikblom sekä eturivissä vasemmalta Anna Madsen, Bo-Anders Sandström, Kaija Ena ja Jessica Lassfolk pyörittävät uuden opiston hallintoa. Kuva: Pentti Höri

Napsakkaa nimeä Pietarsaaren uusimmalla opistolla ei vielä ole, mutta ehkä sellainenkin vielä kehitetään. Joka tapauksessa Wava-opiston, Arbiksen ja suomenkielisen työväenopiston yhteinen taival yhden hallinnon alla on käynnistynyt, ja lukuvuosi alkaa tuota pikaa.

Kaikki opistot toimivat oman budjettinsa alla ja tarjoavat yleisölle kursseja entiseen malliin. Tai ei ihan. Rahoituspohja kapenee, mikä näkyy esimerkiksi vähempinä kursseina ja kurssien lyhentämisinä.

– Valitettavasti leikkaukset ovat vaikuttaneet kovasti Arbiksen tarjontaan. Viime syksyyn verrattuna meillä on 20 prosenttia vähemmän tunteja. Tämä tarkoittaa 70:ää poistunutta kurssia. Tämä on Arbiksen 120-vuotisessa historiassa suurin tiedossani oleva leikkaus, Arbiksen apulaisrehtori Anders Wingren lataa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on vähemmän kursseja, ne ovat lyhyempiä ja ne maksavat enemmän, hän kiteyttää tilanteen.

Työväenopisto on yrittänyt säilyttää mahdollisimman laajan kurssitarjonnan. Me olemme supistaneet kerroista.

Suomenkielisessä työväenopistossa tunnit vähenivät jo viime vuonna 500:lla. Alkavana vuonna rahoitusleikkaukset näkyvät kurssien lyhentymisenä.

– Työväenopisto on yrittänyt säilyttää mahdollisimman laajan kurssitarjonnan. Me olemme supistaneet kerroista, apulaisrehtori Maria Hudd sanoo.

Kollega Wingren pitää vapaan sivistystyön rahoitusta arvovalintana. Valtionavut vähenevät, mutta paikallisten päättäjien käsissä on, kompensoiko Pietarsaaren kaupunki rahoituksen aukkoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Naapurikunnat ovat valinneet lisätä omien opistojensa määrärahoja ylläpitääkseen toimintaa.

Suomenkielisenkin työväenopiston hallinto on muuttanut uusiin tiloihin Campus Allegroon. Toisen kerroksen tiloissa työskentelevät kurssisihteerin sijainen Arja Sikkilä ja apulaisrehtori Maria Hudd. Kuva: Pentti Höri

Yhdistyneen opiston rehtori Bo-Anders Sandström toteaa, että vielä tästä eteenpäinkin heikkenevä rahoituspohja pistää miettimään. Uusi opisto voi tarjota uusia mahdollisuuksia.

– Jonkinlainen arvokeskustelu olisi paikallaan. Minkä arvoista tämä ennaltaehkäisevä toiminta ja hyvinvoinnin merkitys tässä vapaan sivistyksen toiminnassa on?

Sandström kertoo, että opistolla on jo ryhdytty hahmottelemaan avoimen opiston mahdollisuuksia. Sen puitteissa voitaisiin järjestää koulutusta ja kursseja, jotka osallistujat rahoittavat kurssi- tai lukukausimaksuilla toiminnan kokonaan. Myös muita rahoituslähteitä kuin valtio ja kunta voitaisiin etsiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli mentäisiin ikään kuin kaupallisesti eteen päin. mutta kuitenkin asiakkaan ehdoilla. Sen ei tarvitse eikä saa olla liian kallistakaan. Uuden opiston toiminnan edellytys on, että olemme tavoitettavissa ja edullisia, Sandström pohtii.

Opiskelijat ovat kokeneet virkistyneensä, saaneensa sosiaalista pääomaa, oppineensa uusia asioita ja kehittäneensä omia taitojaan kursseillamme.

Tulevana lukuvuonna Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto kykenee kuitenkin järjestämään 42 uutuuskurssia. Kansalaisopistotoiminta juhlii tänä vuonna 125-vuotista taivaltaan.

– Opintopistekurssit alkoivat viime tammikuussa, ja niistä tuli oikein hieno yllätyshitti. Ne ovat tulleet jäädäkseen ja tarjonta on vähän kasvanut. Uutuutena on muun muassa suomalainen viittomakieli, Maria Hudd kertoo.

Opisto järjestää myös 28. syyskuuta illan starojen kanssa. Siinä pietarsaarelaiset The Voice of Finland -artistit kokoontuvat kertomaan kokemuksistaan ja myös musisoimaan Palokunnantalolle. Lippuja tapahtumaan on jo saatavilla.

Huddin mukaan kaikenikäiset on otettu huomioon kurssitarjontaa suunniteltaessa.

– Kurssimme tarjoavat yhteisöllisyyttä ja terveellisiä elämäntapoja. Se näkyy myös kevään 2024 kurssipalautteissamme. Opiskelijat ovat kokeneet virkistyneensä, saaneensa sosiaalista pääomaa, oppineensa uusia asioita ja kehittäneensä omia taitojaan kursseillamme.

Kurssisihteerin sijaisena toimiva liikuntaneuvoja Arja Sikkilä tuo FasciaMethod-kurssin opistolle. Fysioterapeuttien kehittämä perusvoimaharjoittelu edistää tuki- ja liikuntaelinten terveyttä.

– Tätä on nyt tarjolla ensi kertaa livenä Pietarsaaressa. Olen laittanut tälle nimeksi kevyemmän FasciaMethod Power -kurssin, jotta ikään ja peruskuntoon katsomatta kaikki voivat osallistua, Sikkilä sanoo.

Opistolla alkaa myös Jännän äärellä -ryhmä, jossa käsitellään jännittämistä eri teemojen, keskustelujen, harjoitusten ja kotitehtävien kautta.

Fintandem-kurssilla opisto etsii halukkaalle toisenkielisen parin, jotka yhdessä keskustelevat ja harjoittelevat toistensa kieltä vapaamuotoisesti. Kielivalinta on vapaa.

Arbiksessa jatkuvat muun muassa suositut tiistai- ja keskiviikkoiltojen luennot, joissa käsitellään esimerkiksi kissojen tervehdyttävää voimaa, kykyä olla melko hyvä tai tyytyväinen, vinkkejä arkipäivän talouteen, halujen lisäämistä parisuhteessa ja sisua kautta vuosisatojen.

Wava-opisto täyttää tulevana lukuvuonna 50 vuotta. Sen tiimoilta järjestetään useita isompia tapahtumia, ja pääjuhlaa vietetään helmikuussa Schauman-salissa.

Oppilaita taiteiden perusopetuksessa on noin 800.

On tärkeää, että erityisesti asiakkaat kokevat kieli-identiteetin säilyvän.

Yhdistynyt opisto on yksi merkittävimpiä kaksikielisiä instituutioita Pietarsaaressa.

– Se luo mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Tämähän on meille tuttua hommaa jo kaksikielisestä Wava-opistosta, Bo-Anders Sandström sanoo.

– Arbis ja työväenopisto ovat aina vahvasti identifioituneet kielen mukaan. On tärkeää, että erityisesti asiakkaat kokevat kieli-identiteetin säilyvän.

Kaksikielisten kurssien odotetaan uudessa mallissa lisääntyvän. Molemmilla opistoilla on kaksikielisiä opettajia, ja opiskelijavierailut puolin ja toisin ovat tuttuja vanhastaan.

Ilmoittautuminen opistojen kursseille alkaa maanantaina 19. elokuuta klo 8.

Opistojen hallinto on muuttanut yhteisiin tiloihin Campus Allegron toiseen kerroksen. Tilat vapautuivat Aktia Pankilta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä