Urheilu
Olinhan siellä minäkin – Veteraanit muistelevat ensimmäistä Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä, joka hiihdettiin Kannuksessa 70 vuotta sitten
Ensimmäinen maakuntaviesti hiihdettiin Kannuksessa vuonna 1952. Seitsemänkymmentä vuotta on pitkä aika, mutta ensimmäisessä hiihtäneitä veteraaneja on yhä keskuudessamme.
Keskipohjanmaan tietojen mukaan mitalijoukkueista on kolme hiihtäjää elossa, yksi kustakin joukkueesta: Unto Kangasharju (Pyhäjärvi), Reino Laasanen (Veteli) jaKalervo Kauppinen (Halsua).
Näillä veteraaneilla on aitoa ensikäden tietoa ensimmäisestä maakuntaviestistä.
Kauppinen vastaa puhelimeensa Ruovedeltä, jonne hän muutti vuonna 1964 saatuaan yleisaineiden opettajan viran Ruoveden kansakoulusta. Mutta palataan ajassa takaisin vuoden 1952 viestiin, jossa hän oli muutamaa kuukautta vaille 18-vuotias nuorukainen.
Ensimmäiset viestit hiihdettiin maanteitä pitkin, sillä laduille siirryttiin vähitellen vasta muutama vuosi myöhemmin. Maanteitä pitkin hiihdettiin viestiä Kannuksessakin.
– Sen muistan, että kylien kohdalla oli paljon yleisöä, mutta muuten muistikuvat ovat hämäriä. Halsualtakin saapui linja-autolastillinen väkeä katsomaan viestiä, hän sanoo.
Toisella osuudella hiihtänyt Kauppinen pääsi matkaan joukon hännillä. Hän sijoittui viidentoista joukkueen viestissä osuusajoissa seitsemänneksi. Nousu pronssille tapahtui viimeisillä osuuksilla.
– Valitettavasti minulla ei ole enää mitalia tallessa tuosta viestistä, hän harmittelee.
Kauppinen osallistui Keski-Pohjanmaan maakuntaviesteihin muutaman kerran uudelleen 1950-luvun lopulla, sekä kerran Lapin maakuntaviestiin Kemijärven kolmosjoukkueessa, joka koostui opettajaseminaarin opiskelijoista.
– Minusta ei tullut varsinaista kilpahiihtäjää, mutta hiihto jäi elämän mittaiseksi harrastukseksi.
Hän kävi usein Ylläksellä, jossa majapaikkana toimi oma mökin puolikas. Pisimmät päivittäiset hiihtolenkit olivat jopa 50 kilometrin mittaisia.
– Nyt yleiskuntoni on heikentynyt niin paljon, että pelkät kävelylenkit riittävät. Aikansa kutakin, sillä olenhan jo vanha mies.
Opettajaseminaarista valmistuttuaan hän kouluttautui myös liikuntaneuvojaksi ja opinnonohjaajaksi.
– Järjestin kansakoulussa hiihtokisoja, joihin osallistuin itsekin. Pojilla oli aina kova kisa siitä, kuka voittaa opettajan. Aina löytyi pari poikaa, jotka olivat minua parempia, hän naurahtaa.
1960-luvulta nykypäivään tultaessa Kauppinen kävi usein katsomassa Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä lankonsa kanssa.
Kun Pyhäjärvellä hiihdettiin 60. Maakuntaviesti vuonna 2011, pääsivät kaikki Pyhäjärven kautta aikain voittajat hevosajelulle. Myös kaikkien aikojen ensimmäinen maakuntaviestivoittajaUnto Kangasharju oli hevosen kyydissä.
– Monta maakuntaviestiä tuli hiihdettyä, muistelee Kangasharju.
Kangasharju on kotoisin Pyhäjärven Parkkimalta, jossa hän asuu edelleen. Kahta veljeään lukuun ottamatta muut Pyhäjärven joukkueen hiihtäjät eivät olleet hänelle ennestään tuttuja.
– Siinä ne kertyi tutuksi, hän toteaa.
Pyhäsalmella oli latuja. Siellä Kangasharju kävi nuorempana hiihtämässä. Nuoruusvuosina oli eri lajeissa kylien välisiä otteluita, joissa Parkkima otti mittaa ainakin Jokikylästä.
– Juoksin myös piirikunnallisella tasolla 1 500 metrin kisoja, mutta en kuitenkaan käynyt missään isommissa kilpailuissa.
Kangasharju voitti maakuntaviestin kahdesti, vuoden 1952 Kannuksen viestin lisäksi myös vuonna 1955 Toholammilla. Kannuksen viestissä hän hiihti neljännen osuuden sijoittuen osuusajoissa toiseksi.
Ensimmäinen viesti
Järjestettiin Kannuksessa 6.1. 1952
Mukana 15 joukkuetta (5 A-sarjassa ja 10 B-sarjassa).
Pyhäjärven voittajajoukkueessa hiihtivät Toivo Rantakoivu, Viljo Murtomäki, Unto Kangasharju, Aimo Kangasharju, Lauri Tikka ja Kalevi Salminen.
Veteli sijoittui toiseksi ja Halsua kolmanneksi.