Paikallisuutiset

Oikeutta eläimille: Pedersöressä toimivalta turkistarhalta löytyi läjä mädäntyneitä ketunraatoja – Valvontaeläinlääkärin mukaan alueella ei ole havaittu eläinsuojelullista rikettä

Pedersöressä toimivalta turkistarhalta on löytynyt läjä mädäntyneitä ketunraatoja.

Kuvien perusteella Pietarsaaren lähistöllä sijaitsevan turkistarhan pihalle on jätetty turkiskettujen raatoja pitkäksi aikaa lojumaan. Tiedot perustuvat Oikeutta eläimille -järjestön haltuunsa saamiin kuviin.

Kasoissa näyttää olevan kymmeniä, jopa satoja kettujen luurankoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paikka on Pedersöressä, alueella, jossa on useita turkistarhoja. Terveystarkastaja kävi paikan päällä tänään (tiistaina). Jonkin verran raatoja on ennätetty siivota pois ensimmäisen uutisen julkaisun jälkeen. Raatoja löytyi silti paikalle käynnin yhteydessä kymmenittäin. Kyseessä on edelleen toiminnassa oleva tarha, sanooKristo Muurimaa, Oikeutta eläimille -järjestön tiedotus- ja kampanjavastaava.

Tiistaina paikalla tarhalla käynyt valvontaeläinlääkäri Gullvi Södeström ei havainnut alueella eläinsuojelullista rikettä.Lue aiheesta Keskipohjanmaasta.

Eläinsuojelujärjestö julkaisi kuvia pedersöreläiseltä tilalta maanantaina. Järjestön mukaan kyse on tuoreista kuvista.

– Kuvat oli ottanut paikallinen ihminen muutama päivä sitten. Olemme puhuneet tämän ihmisen kanssa puhelimessa useamman kerran. Nyt tehty tarkastus vahvisti tiedot, sanoo Muurimaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turkiseläinten kasvatuksessa nahka on päätavoite, mutta eläinten ruhot menevät sataprosenttisesti kiertoon.

Mitä Pedersöressä oli tehty väärin?

– Siellä oli selkeästi rikottu useita ympäristösäädöksiä. Vaikea sanoa, miten eläimet olivat tuohon kuntoon joutuneet. Normaalistihan eläimet kuljetetaan nahkomisen jälkeen destruktiolaitokseen, jossa niistä tehdään rehua. Tässä tapauksessa dekompositio (hajoaminen) oli edennyt niin pitkälle, että on vaikea sanoa, oliko niillä nahka päällä.

Muurimaan mukaan Pedersören kaltaisia tapauksia tapahtuu äärimmäisen harvoin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuosien suurin ongelma alalla on ollut sinikettujen jalostaminen valtavan kokoisiksi, ylilihaviksi, minkä seurauksena ne kärsivät häkeissään liikkumisongelmista ja silmätulehduksista, Muurimaa kertoo.

Eläinsuojelujärjesön kuvista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä