Paikallisuutiset

Nyt on mehukas hinta omakotitontille Luodossa - neliöhinta lähes 80 euroa: Kunnan omistamista ok-tonteista kautta aikain kallein

Nabbskatan asemakaava-alueella Luodossa merenrannalla sijaitseva omakotitalotontti on Luodon kunnan omistamista omakotitalotonteista kautta aikain kallein. Kuva: Luodon kunta

Luodon kunnalla on vapautunut myyntiin hulppea omakotitalotontti Nabbskatan asemakaava-alueella.

Luodon kunta kauppaa merenrantatonttia Nabbskatasta hintaan 191 926 euroa.

Nabbskata sijaitsee meren äärellä noin 3 km lähimmästä ala-astekoulusta ja noin 4 km Luodon keskustasta sekä 10 km Pietarsaaren keskustasta.

Tontti on normaalia kunnan tontteja huomattavasti suurempi, kokoa sillä on 2 410 neliötä. Tontin hinta on 191 926 euroa. Neliöhinnaksi tulee rapiat 79 euroa, tai sentilleen 79,64 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tonttikohtaiset hinnat Luodossa esimerkiksi suositulla Storströmmenin alueella liikkuvat 32 000 - 40 000 eurossa. Tällä hetkellä siellä on vapaina noin 1500-1700 neliön suuruisia tontteja.

Luodon kunnan omistamista tonteista Nabbskatan tontti on kautta aikain kallein, yksityiseltä puolelta löytyy kalliimpiakin.

– Tontin hintaan ovat osaltaan vaikuttaneet suuret perustamiskustannukset kallioisella alueella. Tontti on myös kooltaan suurempi kuin kunnalla on yleensä tarjolla, kertoo Luodon kunnan maankäyttöinsinööri Thomas Käldström.

– Myyntiin, tai käytännössä varattavaksi, tontti laitettiin joulukuussa 2022 ja heti meni kun se laitettiin nähtäville. Varauksen tehnyt löysi kuitenkin toisen paikan Luodossa ja tämä tontti vapautui uudelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakennusoikeutta tontilla on yhteensä 300 neliötä.

– Hyvin mahtuu riittävä kokonaisuus kun normaali rakennuspinta-ala talolle on 130 ja 200 neliön paikkeilla, muut päälle eli autotalli tai katos ja esimerkiksi pihasauna.

Nabbskata on Käldströmin mukaan suosittu asuinalue.

– Jokainen tontti, joka ollut yksityisellä puolella, on käytössä. Kunnalla on tällä hetkellä yhteensä neljä rantatonttia Nabbskatassa ja toiset neljä tien toisella puolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinnostusta Nabbskatan tonttia kohtaan on jo ollut, mutta sopimuksia ei ole tehty.

– Vaikea on tietysti sanoa, mikä vakavuusaste yhteydenotoissa on. Kiinnostuksen kuitenkin ymmärtää, sillä vastaavia tontteja osuu harvoin kohdalle, pohdiskelee Thomas Käldström.

Käytännössä tonttia ei voi ostaa suoraan, vaan se pitää ensin vuokrata.

– Teemme ensin vuokrasopimuksen rakentajan kanssa. Vasta sitten kun vesikatto on päällä, saa tontin lunastaa itselleen. Tontin voi myös vuokrata 35 vuodeksi, Käldström huomauttaa.

Omakotirakentamisen osalta on kuluva vuosi Luodossa hieman viimevuotista vilkkaampi. Viime vuonna myönnettiin kahdeksan rakennuslupaa omakotitaloille ja tänä vuonna tähän mennessä niitä on myönnetty yhdeksän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä