Paikallisuutiset

Nuorison toiveet vapaa-ajan tarpeista selvitetään

Pietarsaarelaisnuorilta itseltään kysytään, miten ja missä he haluavat kohdata.

Nuorten vapaa-ajanviettotavat ja -toiveet kiinnostavat nyt Pietarsaaressa siinä määrin, että aiheesta tehdään kattava selvitys. Näinä päivinä alkavalla kyselyllä kartoitetaan, mitä eri-ikäiset nuoret tekevät ja haluaisivat tehdä vapaa-ajallaan.

Vastaukset kootaan ja niiden pohjalta järjestetään tukku ryhmätöitä vielä kevään mittaan. Tavoitteena on laatia strateginen suunnitelma ja päästä toteuttamaan sitä kenties ensi vuoden puolella.

Kaupungin nuorisotoimen lisäksi hankkeeseen osallistetaan muutkin tavalla tai toisella nuorten parissa toimivat tahot. Projektissa avustavat lisäksi ammattikorkeakoulut Centria ja Novia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaupunginhallitus antoi viime loppuvuodesta minulle ja nuorisotoimelle tehtäväksi miettiä nuorisokahvilatoimintaa, ja myös mopoverstasta toivottiin. Mopoverstas on jo olemassakin. Haimme aluehallintovirastolta rahoitusta ja saimme 12 000 euroa tähän projektiin, kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Päivi Rosnell kertoo.

Päivi Rosnell (vasemmalta), Tiina Höylä-Männistö, Mona Groop-Sjöholm ja Azra Arnautovic selvittävät, mitä eri-ikäiset nuioret Pietarsaaressa odottavat vapaa-ajaltaan. Kuva: Pentti Höri

Kysely suunnataan kaupungin kaikille yläkouluoppilaille, lukiolaisille ja ammattia opiskeleville nuorille 25 ikävuoteen saakka. Otanta nousee pitkälle toiselle tuhannelle.

Se toteutetaan kännykkäsovelluksena, joten vastaamisen pitäisi olla vaivatonta.

– Tämä on jännittävä prosessi. On aina hauskaa kuulla, mitä nuoret ajattelevat. He voivat kertoa, missä kohtaavat ja tapaavat ystäviään vapaa-ajallaan. Ja mitä he ajattelevat mahdollisuuksista kohdata kaupungissa, mikä siellä on hyvää ja mitä he kaipaavat, Centrian TKI-asiantuntija Mona Groop-Sjöholm sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulosanalyysin jälkeen huhti- ja toukokuussa pidetään kolme työpajaa, joissa ovat edustettuina nuoret itse, nuorisotoimen henkilöstö, kaupungin päättäjät ja kolmannen sektorin toimijat. Mukaan voivat ilmoittautua myös ne, jotka tavalla tai toisella ovat kiinnostuneita nuorten asioista ja toimivat heidän parissaan.

Nuorison tilaa ja toimintaympäristöä mietitään nyt vähän kaikkialla.

– Pietarsaaressa toimii perinteinen kunnallinen nuoristotila. Lisäksi on kouluyhteistyötä ja nuorille aikuisille elämänhallinnan toimintoja, Rosnell sanoo.

Nuorisokahvilaa on toivottu, mutta hänen mukaansa tilanne ei ole niin yksioikoinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän pitää vähän enemmän tietää, mikä nuorissa on se kohderyhmä. Nuoret eivät ole yksi massa, vaan heissä on eri-ikäisiä, jotka kaipaavat eri asioita.

Kyselyssä otetaan nyt huomioon eri-ikäisten nuorten tarpeet ja toiveet ja selvitetään, missä määrin ne eroavat toisistaan.

Viikonloppuiltaisin ja -öisin nuoret kokoontuvat sinne, minne muutkin ja missä on tilaa seurustella. Yksi suosituimmista on Prisman lavea parkkipaikka siitä huolimatta, että siellä autoilu on öisin kielletty.

Päivi Rosnell heittää ilmoille kysymyksen, voisivatko kaupunki ja kauppaketju yksissä tuumin hyväksyä moisen kulttuurin ja sallia nuorten kokoontumiset.

Nuorisopalvelupäällikkö Tiina Höylä-Männistön mukaan myös "virallisen" nuorisotilan eli Tupakkamakasiinin suosio on kasvanut.

– Koronan jälkeen täällä on käynyt paljon enemmän nuoria kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Myös ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat löytäneet toimintamme.

Tiloja vai palveluja vai molempia? Voidaanko nuorille osoittaa paikkoja, joista he saavat nikkaroida ja maalata mieleisensä omin päin? Näihin kysymyksiin haetaan nyt Pietarsaaressa vastauksia.

– Tärkeää on kartoittaa, mikä olisi helppoa ja myös halpaa toteuttaa, ja mistä voisi helposti aloittaa. Siksi kuulemme myös poliitikkoja ja kolmatta sektoria, projektipäällikkö Azra Arnautovic Noviasta sanoo.

Hanketoimijat otaksuvat, että ainakin alkuvaiheessa satsataan mieluummin ideoihin ja mahdollisuuksiin enemmän kuin seiniin. Kunnallisen nuorisotoimen ohella vapaa-ehtois- ja yhdistystoiminta koetaan tärkeäksi kumppaniksi.

– Voisimme löytää yhteisiä juttuja, kuten suunnitella milloin joku paikka on auki ja toinen kiinni, ja ohjaisimme nuoria eri mahdollisuuksiin ja tapaamispaikkoihin, Tiina Höylä-Männistö miettii.

– Jos päädytään järjestämään nuorisokahvilatoimintaa, uskon että mikäli pääsemme vähän halvemmalla versiolla jonkinlaiseen ratkaisuun, voin kuvitella että rahoitustakin tarvittaessa löytyy.

Nuoret eivät ole yksi massa, vaan heissä on eri-ikäisiä, jotka kaipaavat eri asioita. Päivi Rosnell
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä