Paikallisuutiset
Noora on puhtausalan aatelia: Kokkolassa työtään tekevä pietarsaarelainen palkittiin vuoden esihenkilönä
“Minun ei tarvitse osata kaikkea. Luotan työntekijöihini ja tiedän, että he osaavat.”
Nyt tiedämme, kuka on Suomen puhtausalan esihenkilöistä ykkönen. Hän asuu Pietarsaaressa, käy töissä Kokkolassa ja on nimeltään Noora Huotari, 34.
Useiden ammattiliittojen ja puhtausalan järjestöjen vuotuisessa kilpailussa hänet palkittiin Vuoden esihenkilönä tammikuussa. Tunnustus jaettiin Puhtausalan esihenkilö- ja asiantuntijapäivillä Helsingissä, ja kisa oli tiukka.
– Oma esihenkilöni ilmoitti minut kisaan kysyttyään minulta ensin. Olin jäänyt maaliskuun lopulla viime vuonna äitiyslomalle. Oli hienoa, että kuitenkin muistettiin ja samalla tämä oli kunnianosoitus sille työlle, mitä olen tehnyt, Noora Huotari kertoo.
– Vaikka en ollut fyysisesti läsnä töissä, silti panostani on arvostettu.
Kisaa ei ratkottu pelkkien hakemusten perusteella, vaan siihen liittyi kaksikin tuomariston haastattelua.
– Se toi kivaa säpinää ja jännitystä äitiyslomaan. Kun he sitten lavalla kertoivat valintaperusteita, ajattelin että enhän minä ole tuollainen. Jossain välissä sitten tunnistin itseni, ja alkoi vähän itkettääkin. Veti herkäksi.
Kilpailun päätuomari Marju Haarala hyvinvointialue Pohteelta lausui Huotarista muun muassa näin:
“Hän on työssään sekoitus tunneälykkyyttä ja rationaalista analyyttisyyttä, ja hän viestii omalla esimerkillään puhtausalan merkityksellisyyttä. Huotari huomioi erinomaisesti työssään alaistensa yksilövahvuudet ja jaksamisen, ja hänellä on kyky löytää työntekijöistä heidän vahvuuksiaan. Hän tunnistaa myös digitalisaation ja teknologian tarpeen alalla, ja kannustaa tiimiään oppimaan jatkuvasti uutta.”
“Hän tuo tullessaan raikkaan tuulahduksen ja sitähän puhtausala tarvitsee!“
Noora Huotari työskentelee Kokkolan kaupungilla. Hänen vastuullaan on muun muassa uimahalli Vesiveijarin ja muiden liikuntapaikkojen ja toimistojen pitäminen tiptop-kunnossa.
Tyypillinen työpäivä alkaa tarkistamalla, puuttuuko jostain kohteesta työntekijä. Tarvittaessa hän hankkii sijaiset.
Huotari kiertelee hyvin paljon kentällä työntekijöiden parissa.
– Katsotaan, millaisia tarpeita on ja jos on pulmia, ratkomme niitä yhdessä. Joka päivä on erilainen, ja sitä pitää muokata lennosta. Kiirellinen ja tärkein edellä mennään.
– Työntekoni on helpompaa, kun tietää mitä kentällä tapahtuu. Haasteisiin on sitten helppoa tarttua ja lähteä selvittämään tilanteita.
Hän on aloittanut siivoustyöt jo opiskeluaikanaan, ja hänellä on alasta 15 vuoden kokemus. Tästä on ainoastaan hyötyä.
– On tärkeää tietää, mitä se työ on. Minun ei tarvitse osata kaikkea. Luotan työntekijöihini ja tiedän, että he osaavat. Elleivät, minun tehtäväni on löytää ratkaisut pulmiin.
Huotari pohtii hetken vastausta kysymykseen, onko palkitun työn taustalla synnynnäistä lahjakkuutta vai sinnikästä opiskelua.
– Kyllä se varmaan on yhdistelmä molempia. Koko ajan töissä olen pyrkinyt opiskelemaan ja kehittämään itseäni. Joulun alla sain restonomin YMK-opinnot valmiiksi. Sitä kautta saa uutta näkökulmaa työhön, teoriatietoa johtajuuteen ja henkilöstöasioihin. Varmuus esihenkilönä kasvaa, Noora Huotari sanoo.
– Mutta vähän luontaistakin johtajuutta ja tahtoa pitää olla. Olen perheeni sisarusparven vanhin, joten kyllähän sekin vähän vaikuttaa, hän naurahtaa.
Varsinaista urasuunnittelua hän ei ole harjoittanut, mutta kylläkin tarttunut tilaisuuksiin, kun niitä on tarjottu. Nimenomaan tarjottu.
– Esihenkilön luottamus on todella tärkeää, ja varmuus, että jos tarvitsen tukea ylempää, saan sitä.
Ihmiset ovat pääosassa, he tekevät sen työn. Asiat tulevat siinä sitten mukana. Noora Huotari
Mikä tekee johtajasta hyvän? Noora Huotari mainitsee oikopäätä läsnäolon.
– Varsinkin työntekijän kohtaamistilanteessa. Ei voi häsätä koko ajan ja olla puhelimessa. Siihen liittyy kuunteleminen, mitä työntekijällä on sanottavana.
Hyvän tunnelman luominen ja työhyvinvoinnista huolehtiminen ovat myös korkealla johtajan ominaisuuksista puhuttaessa.
– Ihmiset ovat pääosassa, he tekevät sen työn. Asiat tulevat siinä sitten mukana, Huotari sanoo.
– Pitää olla myös ihmistuntemusta ja tavallaan tunneälyä, että ymmärtää tilanteet, jotta osaa lähteä johtamaan niitä oikeaan suuntaan. Tärkeää on myös, että omat tunteet eivät valtaa tilannetta.
Johtajan pitää olla Huotarin mukaan myös helposti lähestyttävä, jotta ihmiset uskaltavat tulla kertomaan mistä tahansa asiasta.
– Kenelläkään ei ole mukavaa, jos tunnelma on jähmettynyt eikä kukaan uskalla sanoa mitään.
Kymmenkuukautisen vauvan äitinä Noora Huotari tekee tällä hetkellä töitä osa-aikaisena. Pendelöinti Pietarsaaresta Kokkolaan on hänen mukaansa oiva ratkaisu.
– Se on tavallaan siirtymäriitti. Kun lähden aamulla kotoa, alan jo valmistautua ja asennoitua työmoodiin. Kotiin lähtiessä jo Luodossa on unohtanut työasiat.
Aamuisin töihin lähtö on hänelle helppoa.
– Viihdyn kyllä töissä. Jokaisen pitäisi olla työssä jossa viihtyy.