Paikallisuutiset

Nimetön rekrytointi halutaan Pietarsaareenkin: valtuustoaloitteessa peräänkuulutetaan tasa-arvoa ja syrjinnän vähentämistä

Jos valtuutettujen enemmistön tahto toteutuu, Pietarsaaren kaupungin työhaastatteluihin saatetaan jatkossa valita hakijoita nimettöminä.
Jos valtuutettujen enemmistön tahto toteutuu, Pietarsaaren kaupungin työhaastatteluihin saatetaan jatkossa valita hakijoita nimettöminä. Kuva: Tapio Lehtinen

Enemmistö pietarsaarelaisista kaupunginvaltuutetuista haluaa, että kaupunki ottaisi käyttöön anonyymin rekrytoinnin sopivissa yksiköissään. Sdp:n Jacob Storbjörkin tekemän valtuustoaloitteen allekirjoitti kaikkiaan 24 valtuutettua eri ryhmistä.

Anonyymi eli nimetön rekrytointi tarkoittaa sitä, että työpaikkahakemuksesta poistetaan hakijan nimi, ikä, sukupuoli ja muut sellaiset tiedot tai ominaisuudet, joilla ei ole merkitystä haettavan työn suorittamisen kannalta. Rekrytoija valitsee hakijoista haastatteluun ihmisiä vain näiden osaamisen ja työkokemuksen perusteella.

Nimetön rekrytointi on käytössä jo useissa yrityksissä ja kuntasektorilla, muun muassa Vaasassa ja Kokkolassa. Sen katsotaan lisäävän työnhakijoiden tasa-arvoa ja vähentävän rakenteellista syrjintää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Kansalliset tutkimukset ovat osoittaneet stereotypioiden ja syrjinnän levinneisyyden työmarkkinoilla ja että ne vaikuttavat palkkaan sekä siihen, kuka saa työpaikan. Naiset ansaitsevat keskimäärin miehiä vähemmän sekä toimialojen välillä että niiden sisällä. Vuonna 2020 naisten palkka oli vain 83,8% miesten palkasta. Maahanmuuttajataustaisia tai etniseen vähemmistöön viittaavia nimiä syrjitään rekrytoinnissa systemaattisesti. Toimintarajoitteiset ihmiset kertovat, että heillä on oikeasta koulutuksesta huolimatta suuria vaikeuksia löytää työpaikkoja.

Ratkaisevaa on oltava hakijan meriitit ja kyky tehdä työtä, ei minkään muun. Ominaisuuksien, joilla ei ole mitään tekemistä työn suorittamisen kanssa, ei tule vaikuttaa. Tämä on tärkeää tasa-arvoon, työllisyyden ja talouden kannalta", aloitteessa todetaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä