Paikallisuutiset
Näyttämö tuo Kampaamon estradille - ”Realistinen teos, jonka tyyppeihin kannattaa tutustua”
Naiskolmikon unelmia pienyrittäjinä eivät voi estää entiset puolisot, homevaurioinen työtila eikä mahdottomaksi kasvaneet pikavippivelat.
Pietarsaaren Näyttämön uusi teatterituotanto saa ensi-iltansa tänä lauantaina.
Vanhan paloaseman estradilla nähdään näytelmä Kampaamo, jonka ohjaa Näyttämön kanssa ensimmäistä kertaa työskentelevä Kristian Snellman. Snellman on seudun teatteriväelle entuudestaan tuttu muun muassa Teater Jacobin ja Pedersöre Teaterin kautta.
Edessä olevaa näytöskautta voidaan pitää työvoittona Näyttämölle.
– Takana on tuskainen taival. Tämä on nimittäin neljäs näytelmä, joka etenee näytöksiin asti. Pohdinnassa oli ensin kolme muuta näytelmää, mutta ne kaatuivat mikä mihinkin, roolitusvaikeuksiin, esitysoikeuksiin, kertoo Snellman.
– Näyttämö otti minuun yhteyttä alkujaan jo toukokuussa 2023.
Kampaamo on tragikomedia itsekunnioituksen säilyttämisestä, itsensä arvostuksesta sekä henkilökohtaisten rajojen merkityksestä, niiden löytymisestä ja kiinni pitämisestä.
– Tuore, ajankohtainen, runollinen ja realistinen teos, jonka tyyppeihin kannattaa tutustua, Kristian Snellman toteaa.
Kampaamon on kirjoittanut Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho Kansallisteatterin näyttelijöille vuonna 2021.
Vaikka elämä tuntuukin välillä olevan pelkkää kakkaa, on meillä kaikilla oikeus unelmoida paremmasta.
Naiskolmikkoa yhdistää pienyrittäjyys, entiset puolisot ja homevaurioinen työtila. Ansku (Mervi Soini) ja Raikku (Marina Luomala) työskentelevät kampaamoyrittäjinä vanhassa liiketilassa. Liike on hajoamassa käsiin, lopulta vessanpönttökin lakkaa toimimasta; voisiko liiketilan huoltomies Erkki (Harri Kaltiala) auttaa?
Sisko (Lotta Koponen) on siivousyrittäjä, joka käy siivoamassa kampaamoa
– Hirveästi ei tehdä kampaajan työtä, ollaan pikemminkin terapeutteja toisille. Yrittäjyys onkin vain yksi teemoista. Esille nousee muita arkisia asioita, mikä ei suinkaan tarkoita tylsiä teemoja. Mukaan nivoutuu paljon menneitä ja nykyisiä ihmissuhteita, traagisia tapahtumia, Snellman kertoo.
– On rikkinäisiä ihmissuhteita, mutta ne eivät estä tulevaisuuden mahdollisuuksien näkemistä. Ja vaikka esteitä näyttää nousevan unelmien tielle, niin hädässä ystävä tunnetaan. Toivo kannattelee eteenpäin pääsemistä elämässä.
Unelmia eivät näin ollen voi estää entiset puolisot, homevaurioinen työtila eikä mahdottomaksi kasvaneet pikavippivelat.
– Viestinä on, että vaikka elämä tuntuukin välillä olevan pelkkää kakkaa, on meillä kaikilla oikeus unelmoida paremmasta.
Tapahtumat sijoittuvat kolmeen eri tilaan; kampaamoon, virastoon ja kotiin.
– Dialogin lisäksi on suoraa kerrontaa ja monologeja, mikä on osaltaan tehnyt ohjaustyöstä oikein kiehtovaa. Omasta roolista astutaan hetkeksi sujuvasti ulos vaikkapa kertojan rooliin, Kristian Snellman kuvaa.
Harri Kaltiala tekee roolin myös lääkärinä ja Makena. Marja-Liisa Granberg nähdään virkailijana, Anskun äitinä ja Siskon tyttärenä.
Lavastuksen toteutus on Marko Luodon käsialaa, valoista ja videoista vastaa Miika Haapala, kuvista ja videoista Mats Borgmästars, äänistä Timo Niittyniemi. Puvustuksen on suunnitellut Pietarsaaren Näyttämön Kampaamo-työryhmä.
Näytelmäteksti sisältää ronskia kielenkäyttöä, joten sitä ei suositella perheen pienimmille.
Esityksen kokonaiskesto on kaksi tuntia, johon sisältyy noin 30 minuutin väliaika.
Ensi-ilta on lauantaina 9.11. kello 18 Palokunnantalolla.
Muut esitykset: la 16.11. klo 18, su 17.11. klo 16, la 23.11. klo 18, su 24.11. klo 16, la 30 11. klo 18, su 1.12. klo 16, pe 6.12. klo 15 ja la 7.12. klo 18.