Kulttuuri

Nature morte, kuvia luonnosta – Pietarsaareen Energialaitoksella on esillä viiden kuvataiteilijan uusia tulkintoja perinteisistä taiteellisista asetelmista

Energialaitoksen näyttelytilassa on esillä viiden taiteilijan,Aki Koskisen,Nanna Ylösen,Joakim Finholmin,Bo Forsanderin jaAnnika Bergvik-Forsanderin teoksia.

Nature Morte -näyttelyssä on perinteisen ranskalaisen ilmaisun uudelleen tulkintaa. Suorana käännöksenä sanat tarkoittavat kuollutta luontoa. Yleisemmin käsite liittyy erilaisiin asetelmiin.

Nähtävillä on maalauksia, piirustuksia, installaatioita, valokuvia, videoteos ja näyttelyn avajaisissa 28. elokuuta Nanna Ylönen esittää performanssin, nimeltään, Esine – kuollut – elävä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siinä monologeissa maailmaa tarkastellaan eläinten näkökulmasta. Ne ovat päätyneet koriste-esineiksi tai vaatteiksi.

Nanna Ylönen kuvaa taidettaan eri taidemuotojen koosteena. Se sisältää myös installaatioita. Pääosassa tässä näyttelyssä ovat täytetyt eläimet, mutta niin ikään on piirroksia ihmishahmoista, hekin kuolevaisia.

Bo Forsander työstää valokuvia taiteeksi ja hänen tavoitteenaan on tuoda luonto kolmiulotteiseksi, kun se valokuvissa usein näyttäytyy enemmän tai vähemmän kaksiulotteisena.

Hän on kuvannut mm. puita ja kiviä ja muovannut niistä kolmiulotteisia teoksia. Seinällä olevat taulut ovat lukuisien kuvien yhdistelmä. Joihinkin hän on lisännyt tehostevärejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aki Koskinen on tuonut näyttelyyn maalauksia tai tutkielmia lähinnä metsästä.

– Olen kuvaillut metsän sisustaa. Olen Istunut luonnossa ja maalannut, hakenut sieltä inspiraatiota, hän kertoo.

Esillä on koivumetsää, tutkielmia puiden rungoista, mustan ja valkoisen eri sävyjä, mutta myös hiven sinistä joissain maalauksissa.

Annika Bergvik-Forsander luonnehtii teoksiaan nimellä Forest People. Hän on tutkinut vanhaa käsityötekniikkaa. Siinä pienillä pistoilla muovattiin kankaalle maisemia, joissa oli eläimiä. Näitä tauluja on usein kirpputoreilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihminen on pyrkinyt aina kontrolloimaan luontoa, omistamaan sen ja jotenkin töissä eläimet ovat eräällä tavalla ”sivistyksen” tuotteita ja toisaalta eläimellisiä, hän kuvailee.

Maisemat ja eläimet, joita on kuvailtu, ovat siloiteltuja. Ne ovat sellaisia, millaisena ihminen haluaa ne nähdä.

Näyttelyssä on hänen tekstiilejään, joissa on joutsenten tai kauriiden hahmoja. Näitä eläimiä on usein kankaalle kirjotuissa maisematauluissa. Yksi hänen tauluistaan esittelee myös trofeeta, joita on otettu talteen mm. ammutuilta eläimiltä. Tosin tässä taulussa on sekä eläintä että ihmistä.

Joakim Finholmin videoteos nimeltään Exterius ore gladii, kuvailee ylhäältä päin luonnon rajoja ja ihmisten paikkaa siinä.

Hän on kuvannut maisemaa dronen avulla ja videolla on sekä kokonaisia kuvia että yksityiskohtia. Äänimaailma on luotu lyömällä yhteen kiveä ja puunpalasta sekä kosken ääniä.

– Video on lyhyt, mutta pienen tauon jälkeen se toistuu. Toivon sen herättävän ajatuksia siitä, mitä luonto on ja miten oikeastaan niin sanottua vapaata luontoa ei enää juuri ole. Ihminen on muokannut ja rajaa sitä tavalla tai toisella kaikkialla, Joakim Finholm kuvailee.

Näyttely on avoinna 14. syyskuuta saakka ja tilat ovat auki tiistaista lauantaihin klo 12–17. Niihin pääsee energialaitoksen pihan puolelta.

Viiden taiteilijan näyttely

Nature Morte 2.0, ryhmänäyttely Energialaitoksella Pietarsaaressa 29.8.–14.9. ti–la klo 12–17

Avajaiset ja performanssi ke 28.8. klo 18

Aki Koskinen, Nanna Ylönen, Joakim Finholm, Bo Forsander, Annika Bergvik-Forsander

Videoteoksia, valokuvia, installaatioita, maalauksia, performanssia ja piirustuksia

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä