Mielipiteet

Näkökulma: Kaiken seuranta viiden sekunnin välein

Kirjoittaja edustaa Centria SecuLabia.

Windows 10 käyttöjärjestelmän tuki päättyy lokakuussa 2025, ja Microsoft haluaa, että kaikki käyttäjät siirtyvät uuteen Windows 11 käyttöjärjestelmään. Taustalla on Microsoftin halu tuoda tekoälyä kaikkialle, ja Windows 11 on tämän lippulaiva.

Uuden käyttöjärjestelmän kylkiäisenä tulee tosin myös nykytiedon mukaan uunituore Recall-toiminto. Tämä tulee esimerkiksi Copilot+ PC laitteisiin ja siihen törmää Microsoftin Surface Laptop 7th Edition kannettavan hankkiva.

Mistä tässä on kyse? No, ajatuksena on, että Recall toiminnon myötä käyttäjällä on mahdollisuus palata johonkin aiempaan kohtaan tietokoneen käyttöhistoriassaan ”pelkkää nappia painamalla”. Tämä kuulostaa kätevältä, mutta asiaan liittyy myös huolestuttavia puolia, kun sitä pohtii hieman syvällisemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Recall tallentaa lähes kaiken tietokoneella tekemäsi viiden sekunnin välein. Toiminto ei onneksi tarkkaile esimerkiksi Incognito-selaustasi, eli yksityisessä selausmoodissa katselemaasi nettisisältöä. Kaikki muu toiminta tallennetaan kylläkin. Aivan kaikki!

Recall tallentaa avaamasi dokumentit, avaamasi verkkosivut, VPN- ja P2P-aktiviteetit, sähköpostit, katsomasi videot, katsomasi kuvat, pelaamasi pelit... listaa voi jatkaa loputtomiin. Pelkkä ajatus tietokoneesta, joka seuraa ja tallentaa jatkuvasti kaikkea toimintaa, on pelottava.

Microsoftin mukaan Recall tallentaa tietoja vain käyttäjän omalle laitteelle, eikä niitä ladata pilveen. Tämä on toki pieni lohtu, mutta mitä tapahtuu, jos verkkorikollinen pääsee käsiksi tietokoneeseen? Recallin tallentamaan tietoon kun pääsee käsiksi, jos on järjestelmänvalvojan oikeudet. Jos verkkorikollisella on järjestelmänvalvojan oikeudet, pääsee hän tällöin käsiksi aivan kaikkeen mitä olet tietokoneellasi tehnyt! Tietysti pois lukien se yksityisessä selausmoodissa katselemasi sisältö.

Käyttäjä voi toki poistaa Recallin oikeuksia sovelluskohtaisesti, mutta kuinka moni osaa, muistaa, tai ymmärtää niin tehdä?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä