Paikallisuutiset
Myymälävarkaudet ovat arkipäivää lähikaupassa: ”Tyyppi otti reppuunsa 15 purkkia nikotiinipusseja sillä aikaa kun kaveri kyseli työntekijältä sivummalla”
– Eniten varastetaan alkoholijuomia, nikotiinituotteita ja tupakkaa. Viedään sellaista, mitä on helppoa myydä eteenpäin tai käyttää itse, kuvaa pietarsaarelaiskauppias Petter Bonde.
Pietarsaarelaiskauppias Petter Bonden mieleen jäi jonkin verran pyörimään viime torstainen tapahtuma kun puukkoa esitellyt mies yritti ryöstää Oinaansaaressa sijaitsevan K-Market Treffiksen.
– Tämä oli ensimmäinen ryöstö, tai ryöstön yritys, Treffiksessä. Ahlströminkadun kaupassa tapahtui keväällä yksi. Murtoja on viimeisen vuoden aikana ollut kummassakin kaupassa seitsemän, kahdeksan. Piccolo Itälässä on saanut olla rauhassa.
– Valitettavasti on pakko sanoa, että myymälävarkauksiin olemme tottuneet. Voi sanoa, että ne ovat päivittäisiä. Tänäänkin (maanantaina) aamulla oli Treffiksessä taas yksi keissi. Tyyppi otti reppunsa 15 purkkia nikotiinipusseja sillä aikaa kun kaveri kyseli työntekijältä sivummalla, Bonde kuvaa.
Pietarsaaressa Petter Bonde on pyörittänyt kolmea kauppaa kuusi vuotta. Keväällä 2018 maaliskuussa hän otti ohjaksiinsa Oinaansaaren K-Market Treffiksen, huhtikuussa K-Market Ahlströminkadun ja toukokuussa K-Market Piccolon Itälässä.
– Meillä käy päivässä kaikkiaan noin 1500 asiakasta, joista yksi ei osaa käyttäytyä.
– Aiemmin olin äidin kaupassa Uudenkaarlepyyn Torghallenissa töissä kymmenen vuotta. Iso keissi oli kun kerran vietiin lonkeroa. Pietarsaaressa samaa tapahtuu nykyään melkeinpä päivittäin pelkästään yhdessä meidän kolmesta kaupasta, Bonde huomauttaa.
Tapahtuneesta on keskusteltu yhdessä työntekijöiden kanssa.
– Kun tällaista vakavampaa uhkaa tapahtuu, vaikuttaa se turvallisuuden tunteeseen. Turvallisuuden tunnetta tavalla tai toisella uhkaavat tilanteet ovat kaupan työntekijöille todella ikäviä ja valitettavia. Kyse on meidän työpaikasta ja meillä täytyy olla oikeus saada tehdä työtämme rauhassa.
Kauppa koetaan Petter Bonden mukaan kuitenkin edelleen ihan ookoo turvalliseksi työpaikaksi.
– Tiedostetaan, että näissä tapauksissa tullaan varkaisiin, hakemaan alkoholia, rahaa, tupakkaa, eikä meille tekemään pahaa.
”Räikeimmillään otetaan salkku olutta ja juostaan kassojen läpi maksamatta”.
Kauppiaan henkilökunnalle antama ohjeistus uhkaavissa tilanteissa on muun muassa, ettei puututa, pysytään rauhallisena, muistetaan vartijakutsu ja ryöstönappi, ei lähdetä perään. Jos mahdollista kutsutaan työkaverit paikalle.
– Itse kyllä lähden perään. Yritän puhumalla selvittää asiaa ja yleensä saan tavarat takaisin. Jos ei sillä ole muuta vaikutusta, niin tekijä huomaa ainakin, ettei ihan helpolla pääse tässä kaupassa, pohdiskelee Petter Bonde.
Myymälävarkaiden mukaan lähtee eniten alkoholijuomia, nikotiinituotteita ja tupakkaa.
– Viedään sellaista, mitä on helppoa myydä eteenpäin tai käyttää itse. Esimerkiksi kun meiltä oli varastettu röökiä, oli hetken päässä samaa röökiä myynnissä snapchatissa.
Yhteenlaskettu hävikki Treffiksen, Ahlströminkadun ja Piccolon kaupoissa tapahtuneista näpistyksistä ja varkauksista liikkuu noin 40 000 eurossa vuodessa.
– Mitä muutakaan tässä voi tehdä kuin hyväksyä tilanne ja pysyä varautuneena. On kalliit kameravalvontajärjestelmät, alkoholiosasto laitetaan kiinni iltayhdeksältä ja vartija on paikalla illalla.
”Meillä on paljon nuoria töissä, jotka saattavat joutua kokemaan asiakkaiden taholta jopa seksuaalista häirintää”.
Koko vähittäiskaupan alalla myymälävarkaudet ovat K-kauppiasliiton järjestöpäällikkö Mikko Ahtolan mukaan merkittävä ongelma.
Myymälävarkaudet ovat kasvaneet pitkällä aikajänteellä ja niissä on merkittäviä eroja alueellisesti ja jopa kauppakohtaisesti.
– Räikeimmillään otetaan salkku olutta ja juostaan kassojen läpi maksamatta.
Huolestuttavaa Ahtolasta on se, kun monella tekijällä on kättä pidempää mukana.
– Erityisen huolissani olen muunkin häiriökäyttäytymisen ja vahingontekojen yleistymisestä vähittäiskaupan alalla. Meillä on paljon nuoria töissä, jotka saattavat joutua kokemaan asiakkaiden taholta jopa seksuaalista häirintää. Tälle asialle pitää olla selvä nollatoleranssi.
– Vahingonteoista esimerkkinä voi mainita lasipullojen laittamisen pakkaseen, jossa niiden hajoaminen aiheuttaa sotkua ja tuotteiden pilalle menemistä, mutta vakavimmillaan jopa henkilövahinkoja, Ahtola kuvailee.
Osalle kauppiasta saattaa tulla isojakin tappioita näpistyksistä ja myymälävarkauksista.
– Meidän mallissa kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä. Vahingonkärsijänä on siis aina tavaran ostanut kauppias.
– Varkaushävikki ei ole vakuutuksesta korvattavaa. Ei ole olemassa vakuutusyhtiötä, joka haluaisi ottaa sen kantaakseen, Mikko Ahtola selventää.