Paikallisuutiset
Museon leikkikaupassa lapset saavat koskea esineisiin ‒ Pietarsaaren museo viettää 120-vuotissynttäreitä
Rita-kampaamo on vaihtunut Klinga-leikkikaupaksi Pietarsaaren museon pihapiiriin kuuluvassa pitkässä talousrakennuksessa.
Uusi perusnäyttely on siitä poikkeuksellinen, että vapaasti esillä oleviin esineisiin ja leluihin saa kassa- laskukonetta myöten koskea. Ne on varta vasten tehty ja tuotu leikittäväksi. Sen sijaan vitriinissä ja korkeammalla seinähyllyllä on tunnelmaa luomassa esineitä, jotka on tarkoitettu vain katsottaviksi.
Ensimmäinen mahdollisuus leikkiä kauppaa museolla 1960-70 luvun hengessä tarjoutuu lapsille tämän viikon lauantaina 23. maaliskuuta kun Pietarsaaren museo juhlii 120-vuotista taivaltaan.
Juhlapäivänä talo tarjoaa lisäksi kakkukahvit, opastukset sekä poikkitaiteellisen Ödemark-esityksen.
Tuotteet ja rekvisiittaa on haalittu pitkin kirpputoreja sekä tehty käsityönä erilaisesta materiaalista eri tekniikoilla virkkaamisesta paperimassaan.
Leikkikauppa on suureksi osaksi sisustusalan artesaaniksi opiskelevan Lilli Norrmanin käsialaa työssäoppimisjaksolta. Käytännön toteutukseen on osallistunut lisäksi museomestari Jarmo Jutila.
Tuotteet ja rekvisiittaa on haalittu pitkin kirpputoreja sekä tehty käsityönä erilaisesta materiaalista eri tekniikoilla virkkaamisesta paperimassaan.
– Etiketit vain näyttävät vanhoilta. Ne on kopioitu. Esimerkiksi aidon näköinen kahvipaketti syntyi lankunpalasta, jonka päälle liimasin printin alkuperäisestä kääreestä, Norrman esittelee.
– Kauppaa on ollut todella kiva tehdä ja samalla sain tehdä matkan takaisin oman lapsuuden leikkeihin, kuvailee Norrman, joka ehti toimia lastentarhaopettajana kaksikymmentä vuotta ennen alan vaihtoa.
Neljä muuta perusnäyttelyä on edelleen esillä talousrakennuksessa: maalaiskauppa, 1950-luvun työläisasunto, vuosisadanvaihdetta 1900 edustava talonpoikaistupa sekä takilakamari. Takilakamari on huone, jossa varastoitiin purjeita, köysiä ja muita purjelaivojen tarvikkeita.
Pietarsaaren kaupunginmuseo perustettiin vuonna 1904. Alkuvaiheessa se toimi Isonkoulun yläkerrassa Isollakadulla, lähellä kaupunginkirkkoa.
Nykyisiin tiloihin Isonkadun toiseen päähän Malmin taloon museo muutti 1910-luvun alussa.
Museotoimi alkoi laajentua kun Viktor Sund nimettiin museon intendentiksi. Hän toimi kirjastonhoitajana ja museointendenttinä vuosikymmenten ajan. Nykyinen museonjohtaja, tai museopalvelupäällikkö, Carola Sundqvist on viran kuudes hoitaja.
Tänä päivänä museolla on laajan esinekokoelman lisäksi muun muassa taidetta, tekstiilejä sekä oma kirjasto - ja maan suurimpiin kuuluva valokuvakokoelma.