Paikallisuutiset

Mirella ja Kevin luovivat hyllyjen välissä: työelämässä oppiminen antaa eväitä tulevaisuuteen

Luovi-opiskelija Mirella Autio pohtii parhaillaan kaupan alan koulutusta. Kuva: Pentti Höri

Kirkkorannan K-Citymarket Jeppiksessä on aamupäivällä rauhallista. Niinpä Mirella Autiolla ja Kevin Kankkosella on aikaa keskittyä järjestelemään ja siistimään hyllyjä.

Toisinaan nuoret joutuvat vastaamaan myös asiakkaiden tiedusteluihin, mistä mikin tuote mahtaisi löytyä. Hiiva ja kananmunat johtavat useimmin kysyttyjen tuotteiden tilastoa.

– Tämä tuntuu tosi kivalta. Olen ollut kaupan alalla aiemminkin töissä, ja tykkään kyllä siitä. Olen miettinytkin, että voisin lähteä kouluttautumaan alalle, Mirella kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kevin Kankkonen puolestaan arvioi, että toiveammatti löytyisi jostain muualta.

– Ihan kivaa on ollut, mutta enemmän olen miettinyt kuljetuspuolta. Rekkahommat kiinnostaisivat.

Kevin Kankkonen pitää harjoittelusta kaupassa, mutta näkee itsensä mieluummin rekan ratissa. Kuva: Pentti Höri

Nuoret ovat peruskoulunsa päättäneitä pietarsaarelaisia, joille oma ammatinvalinta ei ole vielä auennut. He opiskelevat ammattiopisto Luovissa, TUVA- eli tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa.

Luovi on koko maassa toimiva ammatillinen erityisoppilaitos, joka järjestää koulutusta vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitseville. Se toimii yli 30 paikkakunnalla Suomessa. Pietarsaaressa koulutusta järjestetään Luovi Kokkolan alaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen tullaan meille yleensä ysiluokalta suoraan, kun ei vielä tiedetä, mihin halutaan, mikä kiinnostaa ja mikä on jatkokoulutus. Luovissa saa hakea suuntaa ja on aikaa miettiä, ryhmäohjaaja Minna Peltokangas kertoo.

Kun on itsekin ollut nuori, tietää miten tärkeätä on päästä vähän näkemään, mitä maailmassa tapahtuu.

TUVA-koulutus kestää noin vuoden. Mikäli jatkokoulutukseen löytyy sinä aikana paikka, sinne voi siirtyä aiemminkin.

TUVA-arkeen kuuluu perustaitojen kuten matematiikan, äidinkielen tai kielten vahvistamista, arki- ja työelämätaitojen opiskelua sekä muita aktiviteetteja.

– Järjestämme myös koulutuskokeiluja. Jos jokin ala rupeaa kiinnostamaan, on mahdollista käydä esimerkiksi Kokkolassa kokeilemassa. Harjoittelupaikkoja voidaan järjestää mielenkiinnon mukaan. Työelämään voi myös tutustua ihan käytännössä, Peltokangas sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luovi-ohjaaja Minna Peltokangas ja kauppias Aki Salminen kiittelevät toimivaa yhteistyötä nuorten ohjaamisessa kohti ammattia ja työelämää. Kuva: Pentti Höri

Nuoret ovat juuri nyt työelämätaitoja harjoittelemassa K-Supermarketissa. Useimmiten opiskelijoita on paikalla pari kerrallaan ohjaajan kera. Töihin tullaan kerran viikossa muutamaksi tunniksi.

Kauppias Aki Salminen on tehnyt yhteistyötä Luovin kanssa viime vuoden syksystä lähtien. Hän pitää järjestelyä mainiona asiana.

– Nuorille tästä on hyötyä ja niin on meillekin. Eikä se hyöty ole tärkeintä. Kun on itsekin ollut nuori, tietää miten tärkeätä on päästä vähän näkemään, mitä maailmassa tapahtuu, Salminen virkkaa.

Vasta vakinaistimme kokopäivätyöhön yhden henkilön, joka tuli viime syksynä työkokeiluun. Kyllä tämä tarjoaa mahdollisuuksia.

Hänen mukaansa järjestely ei ole kaupalle mikään rasite. Jotain resurssia se isossa kuvassa syö, mutta tärkeintä on, että molemmat osapuolet saavat siitä jotain.

Aki Salminen tarjoaa myös peruskoululaisille tet-viikkoja ja ammattikoululaisille työssä oppimista.

– Meillä on tällä hetkellä myös te-toimiston kautta tulevia työkokeiluja nuorille aikuisille, jotka vielä hakevat paikkaansa.

Nämä kanavat ovat myös poikineet aitoja työsuhteita.

– Vasta vakinaistimme kokopäivätyöhön yhden henkilön, joka tuli viime syksynä työkokeiluun. Kyllä tämä tarjoaa mahdollisuuksia, Salminen sanoo.

Kun tekee hommia ihmisten ympäröimänä, on helpompaa kasvattaa itseluottamusta ja päästä kokemaan, että on osa yhteisöä.

Hän kertoo mielellään työn merkityksellisyydestä nuorille. Jos se löytyy, kasvaa myös motivaatio.

– Nuorille ja nuorille aikuisille on hirveän tärkeää, että he ovat mukana jossakin tällaisessa. Se, että heillä on ympärillään ihmisiä, että toiminta on mahdollisimman sosiaalista, auttaa heitä eteenpäin elämässä. Kun tekee hommia ihmisten ympäröimänä, on helpompaa kasvattaa itseluottamusta ja päästä kokemaan, että on osa yhteisöä.

K-Supermarket on tällä hetkellä ainoa pietarsaarelainen työpaikka, jonka kanssa Luovilla on yhteistyösopimus.

Minna Peltokankaan mukaan muitakin kumppaneita mahtuisi mukaan.

– Toimialalla ei ole niinkään merkitystä. Mielellään joku sellainen, jossa on monipuolisia työtehtäviä, jotta opiskelijat voisivat tehdä useampaa hommaa, ja vähän kaikille olisi tarjolla jotain.

Ammattiopisto Luovin kirjoissa on nyt kuusi opiskelijaa Pietarsaaressa. Ryhmän koko on sinänsä hyvä, sillä jokaiselle riittää yksilöllistä ohjausta ja opetusta. Määrää olisi varaa kasvattaakin.

– Aloitimme toiminnan täällä vuonna 2020. Hakemuksia ei tule hirveän paljon. Ehkä meitä ei vielä kovin hyvin tunneta täällä, Minna Peltokangas arvioi.

Luovin koulutukseen voi hakea yhteishaussa tai jatkuvassa haussa.

Hiljattain ammattiopisto Luovi sai arvostetun viiden tähden tunnustuksen ensimmäisenä koulutuksenjärjestäjänä Suomessa Excellence Finlandin EFQM-arvioinnissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä