Paikallisuutiset
Millaista on murrosikäisen vanhempana? – Vastauksia luvassa Pietarsaaren Tupakkamakasiinilla
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Pietarsaaren yhdistys järjestää illan murrosikäisten lasten vanhemmille 12. marraskuuta Tupakkamakasiinilla.
Tilaisuus on suunnattu samassa elämäntilanteessa oleville vanhemmille, mutta kuka tahansa on aiheesta kiinnostunut on tervetullut klo 17.30 alkavaan keskusteluiltaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
”Miltä tuntuu olla murrosikäisen vanhempi” -otsikolla varustettu ilta kuuluu MLL:n Jututtamo-tilaisuuksien sarjaan.
– Toimintamme on tähän mennessä painottunut enemmän alle kouluikäisten ja alakouluikäisten lasten vanhemmille suunnattuun tarjontaan, sanovat Pietarsaaren MLL:n sihteeri Emma Kivikangas ja hallituksen jäsen Elina Sandkulla.
Paikallisten vapaaehtoistyöntekijöiden parissa virisi ajatus järjestää jotain myös nuorten vanhemmille. MLL:n Jututtamo-konsepti tarjosi tähän työkalut.
– Kyse on tavallaan vertaistukikokoontumisesta. Samassa elämäntilanteessa olevat perheet ja vanhemmat kysyvät ja keskustelevat. MLL:llä on paljon mahdollisuuksia toteuttaa eri kohderyhmille tarkoitettuja toimintoja.
Tilaisuuteen on ennakolta käsikirjoitettu kolme teemaa. Illan aikana keskustellaan siitä, millaista on olla murrosikäisen vanhempana, nuoresta kotona ja vapaa-ajalla sekä työn ja perheen yhteensovittamisesta.
Keskustelua ohjaa MLL:n Pohjanmaan piirin koordinaattori Anna Mullo.
Kivikangas ja Sandkulla ovat tulleet yhdistyksen toimintaan mukaan aluksi sen palveluiden käyttäjinä. Heidän lapsensa ovat nyt 8- ja 10-vuotiaita.
– Kun lapset olivat pienempiä, ei suomenkielisille perheille Pietarsaaressa ollut oikeastaan perhekahvilatoimintaa tai vastaavaa. MLL:n yhdistys oli toiminut aikaisemmin, mutta se oli uinumassa. Virittelimme sitä uudestaan sitten, Elina Sandkulla sanoo.
– Sain lapsen vuonna 2016, ja tulin mukaan perhekahvilatoimintaan. Jossakin vaiheessa siirryin sitten vapaaehtoispuolelle, Emma Kivikangas kertoo.
Perhekahvilat ja jumpat ovat kanavia, joiden kautta voi löytää uusia tuttavuuksia ja saada tukea vanhemmuuteen.
Perhekahvila on tällä haavaa sopivien tilojen puuttuessa tauolla.
– Toiminta pyörii 13:n vapaaehtoisen voimin. Nyt järjestämme muksujumppaa Urheilutalolla sekä Itälän koululla kahta erilaista ohjeistettua jumppaa alakouluikäisten perheille, Kivikangas sanoo.
Jumppien suosio on ollut toiminnan kannalta sopivalla tasolla. Ryhmissä on ollut tasaisesti 10–15 lasta kerrallaan.
Itse Kivikangas ja Sandkulla kertovat saaneensa tukea vanhemmuuteen juuri perhekahviloista ja seurakunnan kerhoista.
– Sieltä löytyi samanhenkisiä ja samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Se oli minusta tosi tärkeää ja mukavaa siinä vaiheessa elämää, Emma Kivikangas sanoo.
– Itse olen terveydenhoitajana lastenneuvolassa. Siellä näkee paljon perheitä, joilla on hyvä tukiverkosto. Mutta esimerkiksi toisilta paikkakunnilta muuttavien perheiden voi olla vaikeaa verkostoitua heti. Tällaiset perhekahvilat ja jumpat ovat kanavia, joiden kautta voi löytää uusia tuttavuuksia ja saada tukea vanhemmuuteen, Elina Sandkulla sanoo.
Tilaisuuteen toivotaan ennakkoilmoittautumista, mutta se ei ole järjestäjien mukaan pakollista.