Paikallisuutiset

Merilässä tapahtui vesivahinko - koko paikka suljettaneen tutkimusten ajaksi

Oletettavasti sadevettä pääsi tunkeutumaan Merilän päärakennuksessa sijaitsevaan luentosaliin, joka on kuvassa oikealla sijaitsevien ikkunoiden takana. Kuva: Pirkko Högkulla

Leiri- ja toimintakeskuksessa luentosalin lattialle ilmestyi vesilätäkkö kaatosateella. Ehdotuksena on teettää nyt laaja kartoitus ja syynätä Merilän kaikkien rakennusten kunto.

Huvilakauden päättäjäisviikonloppuna ilmestyi vesilätäkkö merenrannalla Pörkenäsissä sijaitsevan Merilän leiri- ja toimintakeskuksen luentosalin lattialle.

Veden arvellaan olleen sisälle rakennukseen ripsinyttä sadevettä, sillä tuolloin satoi kaatamalla koko seudulla.

Mitä kautta vesi päätyi sisälle lattialle asti, on vielä hämärän peitossa. Tällä hetkellä epäilyt kohdistuvat matalaan sokkeliin tai aiemmissa tutkimuksissa lattiaan porattuun reikään. Vuosina 1982-83 rakennetun pääkiinteistön sokkelista noin puolet on vain 4-5 senttimetriä korkea. Yli neljäkymmentä vuotta vanhalle ja ahkerasti käytössä olleelle toiminta- ja leirikeskukselle on ehtinyt kertyä myös korjausvelkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastauksia siitä, miten vedet tulivat lattialle on tarkoitus hakea erillisellä, laajalla, kartoituksella. Asiassa on jo kontaktoitu sisäilma-asiantuntija Marcus Janssonia.

– Syksyn leirejä ei ole tarvinnut peruuttaa Merilän sulkemisen vuoksi, vaan ne on voitu siirtää muualle, iloitsee Lotta Endtbacka, Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherra ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja. Arkistokuva. Kuva: Pirkko Högkulla
”Ei vettä mitenkään valtoimenaan senttikaupalla ollut, vaan lätäkkö lattialla”.

Tutkimuksen teettämisestä päättää Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto. Yhteistyötoimikunta esittää Merilän päärakennuksen vesivahingon ja myös muiden Merilän rakennusten kunnon tutkituttamista ulkopuolisella asiantuntijataholla ja, että koko Merilä suljetaan tutkimuksen ajaksi. Kirkkoneuvosto käsittelee esitystä torstaina 26.9. kokouksessaan, jonka se pitää Merilässä.

– Merilän lattialla oli vettä. Se ei ole normaalia. Asiaa on pakko tutkia ja saada tietää mitä pitää tehdä. Ensin tarvitaan virallinen päätös, jotta asiassa voidaan edetä käytännössä, toteaa yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Lotta Endtbacka.

– Ajatuksena on tutkia laajemmin päärakennus, jossa vesivahinko oli, ja katsoa alueen kaikki muutkin rakennukset läpi rauhassa paikan ollessa kokonaan suljettuna muulta toiminnalta. Selvitystyössä käytetään ulkopuolisia asiantuntijoita, jotta se pystytään tekemään ja se on myös työnjaon kannalta järkevää kun seurakuntayhtymässä on paljon muitakin kiinteistöpuolen työpanosta vaativia kiinteistöjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Endtbacka kertoo nähneensä kuvan tilanteesta, jossa vettä seisoi salin lattialla.

– Ei vettä mitenkään valtoimenaan senttikaupalla ollut, vaan lätäkkö lattialla.

Luentosalin lattialle ilmestyi lätäkkö venetsialaisviikonloppuna, jolloin koko seudulla satoi kaatamalla. Kuva: Pirkko Högkulla

Sulkeminen vaikuttaa lähinnä seurakuntien Merilässä syyslomalla järjestämiin leireihin. Yksityistilaisuuksien osalta on syksyisin hiljaisempaa.

Johtava emäntä Maarit Sauna-aho kertoo, että jonkun verran tilaisuuksia jää pitämättä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime kuussa on jo sanottu, ettei oteta varauksia vastaan kun ennakoimme laajemman tutkimuksen tarvetta.

– Haluamme tietysti, että paikat ovat hyvässä kunnossa. Tämä on yli neljäkymmentä vuotta vanha kiinteistö. Muutama vuosi sitten remontoitiin yksi asuntola. Olisi hienoa saada muitakin tiloja ajanmukaistettua, Sauna-aho toivoo.

”Itse ajattelisin, että Merilä pidettäisiin suljettuna vuoden loppuun asti, jotta selvitystyö keretään tekemään rauhassa”.

Leirejä ei tarvitse kuitenkaan perua, mistä kirkkoherra Lotta Endtbacka kuvaa olevansa oikein tyytyväinen.

– Esimerkiksi syysloman lastenleirit ala-asteikäisistä aina seiskaluokkaan asti on siirretty pidettäväksi Kirkkorannalla päiväleirinä. Viimeisiä muitakin toimintoja vaihdetaan parhaillaan toiseen paikkaan. Tulee toisenlaista sisältöä ja ohjelmaa.

Perinteistä toimintaa Merilässä ovat lasten ja nuorten leirit sekä miesten raamattupiiri ja naisten raamattupiiri. Syksyn tullen naisten raamattupiiriläiset siirtävät kokoontumisensa tavallisesti kaupunkiin.

Kartoitukselle on tarkoitus varata aikaa riittävästi.

– En osaa sanoa kuinka pitkästä sulkemisajasta puhutaan. Itse ajattelisin, että Merilä pidettäisiin suljettuna vuoden loppuun asti, jotta selvitystyö keretään tekemään rauhassa, Endtbacka kertoo.

Merilän toimintakeskuksen päärakennukseen sijoittuvat 102-paikkainen luentosali, pieni kappeli sekä tarjoilutilat.

Tarjoilusalissa on 72 istumapaikkaa pöydissä. Asuntotiloissa on kaikkiaan 51 vuodepaikkaa. Merilästä löytyy myös rantasauna takkahuoneineen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä