Mielipiteet

Markku Laitisen mielipidekirjoitus: Yhteiskunnallinen todellisuutemme luo kiusaajia?

"Lasten hyvinvointia on ollut tapana päätellä ulkoisten olosuhteiden perusteella. Niiden nojalla Suomi kuuluukin parhaaseen kategoriaan OECD-maiden joukossa. Sijoitus muuttuu kuitenkin toiseksi parhaaseen kategoriaan, jos arvoidaan lasten mielen hyvinvointia eli lasten omaa tyytyväisyyttä. Romania sitä vastoin kuuluu lasten tyytyväisyyden kannalta parhaaseen kategoriaan, vaikka se ulkoisten hyvinvointiarvioiden perusteella sijoittuu vasta kolmanteen kategoriaan.

Selitykseksi on annettu ihmissuhteiden laatu. Romanialaisissa perheissä asuu yleisesti isovanhempia, naapuruston suhteet ovat tiiviit ja lasten mielestä opettajat ovat heistä huolehtivia.

Maa, joka sijoittuu ensimmäiseen kategoriaan sekä ulkoisten olojen että lasten hyvinvointikokemusten perusteella, on Hollanti. Hollanti ja Romania ovat perhekeskeisiä maita. Suomi on työ- ja suorituskeskeinen maa, jossa taloudelliset tavoitteet korostuvat ja lapset joutuvat selviytymään usein yksin ilman aikuisten tukea."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

(Lähde: Ihmisen psykologinen kehitys, PS -kustannus 2023)

Koulukiusaamiseen etsitään syitä ja ratkaisuja, sopisiko yhdeksi lähtökohdaksi ottaa yllämainittu tutkimustulos. Jos onkin niin, että yhteiskunnallinen todellisuutemme luo kiusaajia ja välinpitämättömiä aikuisia.

Suomessa on tehty aikoinaan tutkimus, jossa yläasteikäisiltä kysyttiin, mitkä ovat olleet parhaita hetkiä vanhempien kanssa. Vastausten enemmistö: Ne hetket, kun oltiin kotona eikä tehty mitään.

Yhteiskunnallisen arvomaailman muutos saattaisi olla se tärkeä avain, jolla koulukiusaaminen vähenee tai jopa loppuu tyystin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä