Mielipiteet

Marita Salmun mielipidekirjoitus: Veronkorotus kannattaa hyväksyä jo nyt

Kirjoittaja edustaa Pro-Pietarsaari-Jakobstad -valtuustoryhmää.

Kommentti ÖT:n uutiseen 21.8.24 ja siihen sisältyviin Kenneth Holmgårdin kannannottoihin.

Pietarsaaren kaupunginhallitus käsitteli 19.8. vuoden 2025 talousarviokehyksiä. Asian piti olla valtuuston käsittelyssä jo kesäkuussa, mutta puutteellisen valmistelun takia asia palautettiin. Edeltävästi kaupunginhallitus oli hylännyt kaupunginjohtajan esityksen yhden prosenttiyksikön veronkorotuksesta; vain minä ehdotin sen hyväksymistä.

Uusi kehysehdotus sisälsi kaupunginjohtajan ehdotuksen puolen prosenttiyksikön veronkorotuksesta, mutta sitäkään kaupunginhallitus ei hyväksynyt. ÖT:n kirjoituksen otsikon mukaan ”Poliitikot eivät halua korottaa veroa” – ei kai kukaan haluaisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tosiasioiden edessä on kuitenkin realistisinta hyväksyä veronkorotus myös ajatustasolla jo nyt, kun se kuitenkin on edessä ennen kuin lopullisesta budjetista loppuvuodesta päätetään. (Paitsi tietysti, jos jotkut edessä olevien kuntavaalien alla väkisin haluavat siirtää talouden suunnan korjaamisen vaalien jälkeiseen aikaan.) Tällä kertaa kaksi hallituksen jäsentä äänesti kaupunginjohtajan ehdotuksen puolesta. Kaikki hallituksen jäsenet eivät siis kuulu ”haluttomien poliitikkojen” joukkoon.

Kuntalaki sanoo yksiselitteisesti, että talousarvion pitää olla tasapainossa tai ylijäämäinen. Pienellä veronkorotuksella voitaisiin päästä ”vain” n. 4,2 miljoonan euron alijäämään. Ilman veronkorotusta alijäämä on yli 6 miljoonaa euroa.

Kaupungin talouden pelastajaksi ei kannata odotella mitään jokeripokeri poks -temppua. Realiteettien tunnustaminen on tehokkaampaa.

Talousarvio ei anna helpolla täyttä kuvaa kaupungin tilanteesta. Kaupungin velkataakka on suuri. Laina- ja vuokravastuita on jo 116 493 770 euroa eli 5 982 euroa/asukas. Korkokustannukset nousevat edelleen, kun uudetkin investoinnit rahoitetaan lainalla. Kunhan ei kohta tarvita lainaa käyttökustannuksiinkin!

Kenneth Holmgårdin mielestä veronkorotus olisi väärä viesti virkamiehille rahoituksen järjestymisestä ilman säästötoimiakin. Enpä usko. Kyllä virkamiehet ja lautakuntien jäsenet tietävät, että raha on tiukalla joka tapauksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Budjettikehyksen valmistelussa on peräänkuulutettu sitovaa toimenpideohjelmaa talouden tasapainottamiseksi. Sitä useat valtuutetut ovat peräänkuuluttaneet jo monta vuotta. Sekä raamit että itse talousarvio voisivat toimiakin sellaisina, kunhan ei vuosi toisensa jälkeen hyväksyttäisi lautakunnilta alijäämäisiä budjetteja, jotka nyt ovat siirtymässä jo kaupunginkin käytännöksi. Loppuvuodesta paikkaillaan sitten lisämääräraha-anomuksilla; niistä kun ei ensivuoden puolella enää tarvitse tehdä rahoitussuunnitelmaa!

Kaupungin talouden pelastajaksi ei kannata odotella mitään jokeripokeri poks -temppua. Realiteettien tunnustaminen on tehokkaampaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä