Paikallisuutiset
Mäkihyppykin kuului pietarsaarelaisten talvilajeihin – museon näyttelyssä paikallista talviurheilua
Pietarsaarta ja mäkihyppyä ei monesti mainita samassa lauseessa, mutta niinpä vain 1920-luvulla vanhan hautausmaan ja panimonmäen välimaastoon pystytettiin hyppyrimäki, jota hieman suurennettiinkin 1940-luvulla.
– Se oli kaikille avoinna, ja mäkihyppy oli hyvin suosittua tuolloin, Pietarsaaren museon amanuenssi Sara Johansson kertoo.
Urheiluseura IF Drott sai luvan rakentaa hyppyrimäen, ja se otettiin käyttöön vuonna 1923. Rakenteet suunnitteli Anders Stenman, ja mäen korkeus oli 20,6 metriä. Loikat asettuivat usein 12 ja 15 metrin väliin.
Alkuperäisen mäen mäkiennätyksen, 18,5 metriä, hyppäsi Karl Limnell vuonna 1946. Pari vuotta myöhemmin mäkeä uudistettiin ja hypyt pitenivät uudelle kymmenluvulle. Gunnar Hallbäckin 29,5-metrinen loikka jäi pysyväksi ennätykseksi.
Museolla tiedetään sekin, että tässä mäessä kilpaili myös Pietarsaaren ainoa naismäkihyppääjä Gunvor Niemi vuonna 1951.
Pietarsaaren museon talven erillisnäyttely kertoo sopivasti talviurheilusta, jota kaupungissa on harrastettu menneinä aikoina ehkäpä vieläkin aktiivisemmin kuin nykyään.
Museo perustettiin vuonna 1904, ja siitä pitäen sen kokoelmat ovat karttuneet massiivisiin mittoihin.
Mukaan on otettu hiihtoa, mäkihyppyä, luistelua ja jääpelejä sekä moottoriurheilua.
– Löysimme taannoin tuon autonrenkaan, ja mietimme miten voisimme saada sen esille. Oikeastaan sen ympärille on koottu tämä koko näyttely, Sara Johansson kertoo.
Hän, museomestari Jarmo Jutila ja amanuenssit Johanna Enroth ja Jeanette Edfeldt ovat koonneet Talviurheilu-näyttelyn ei niinkään senttejä ja sekunteja luetellakseen, vaan tunnelman ehdoilla. Mukana on kuvia ja esineitä paitsi tulosurheilusta, myös kansan liikunnasta.
Järeänastainen autonrengas liittyy jäärata-ajoihin, joita järjestettiin vielä 1990-luvulla Vanhan sataman jäällä, samoin kuin jääspeedwaykisojakin. Kuvista huomaa, että ne kiinnostivat myös yleisöä.
Vanhimmat näyttelyn luistimet ovat 1800-luvun lopulta. Luistinratoja jäädytettiin kaupunkiin hyvin aikaisin, ja monesti niillä soitettiin musiikkia ja perittiin pääsymaksuja.
Näyttelyesineistössä on myös pikaluistelu-, jääpallo- ja jääkiekkovälineistöä. Hiihto-osastoa hallitsee toistasataavuotias komea valokuva seurueesta, joka harrasti hiihtoa jopa kravatti kaulassa.
Syyslomaviikolla museolla pidetään drop in -askartelua. Keskiviikkona ja torstaina klo 12-16 lapset voivat tulla koristelemaan lumihiutalein näyttelyä entisestään.
Näyttelyesineet ja vitriinit on aseteltu matalalle, joten lasten ei tarvitse kurkotella näyttelyä tutkiessaan.
Ensi helmikuussa Pietarsaaressa syntyneen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymästä tulee kuluneeksi 220 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi museolla suunnitellaan vedettäväksi puutarhaan latu ja järjestettäväksi Runebergin hiihdot lapsille.
Talviurheilunäyttely on esillä Malmin talossa 31. maaliskuuta saakka.