Paikallisuutiset
Lukion uusi rehtori ”pätevöityi” Järviseudun kierroksella: Minna Vanhamäki kuvailee itseään äiteerehtoriksi, 29jonka kanssa tulee juttuun kaikenlaisista asioista
VaikkaMinna Vanhamäki on syntynyt ja kasvanut Vesannolla Pohjois-Savossa, hän on ehtinyt hyvinkin pätevöityä suomenkieliseksi pietarsaarelaiseksi.
Takana on nimittäin kelpo Järviseudun kierros.
– Olin jo opiskeluaikana vuoden Vimpelin yläkoulussa opettajan sijaisena. Alajärvellä olin yhden vuoden, Kokkolan ammattiopistossa toisen.
– Muutamia vuosia työskentelin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan virassa Kortesjärvellä. Samalla suoritin työn ohella opetushallinnon ja johtamisen opinnot Jyväskylän yliopiston rehtori-instituutissa, Minna Vanhamäki kertoo vaiheistaan ennen päätymistä Pietarsaaren lukion uudeksi rehtoriksi.
”Ympäristönä Pietarsaari on todella viehättävä. Uutta on rakennettu ja vanhaa säilytetty paljon, ja tämä on ihan sopivan kokoinen kaupunki elää. Ja olen koko ikäni elänyt lähellä vettä – sitä pitää olla aina lähettyvillä.”
Ensimmäinen rehtorin tehtävä oli Evijärven lukiossa, ensin sijaisena, sitten vakivirassa. Vastaavat tehtävät odottivat sitten Jalasjärvellä ja myöhemmin Kristiinankaupungissa.
– Viimeksi kuluneet viisi vuotta johdin siellä sekä lukiota että yläkoulua.
Kokemusta lukion johtotehtävistä hänellä on siis jo 14 vuoden ajalta.
Pietarsaareen houkutti viran tultua hakuun muun muassa läheisyys Vimpeliin, jossa on hänen aviomiehensä sukutila, jota pariskunta tosin ei viljele.
– Tästä on sinne sopiva matka kulkea, koska asumme kahdessa paikassa, Vanhamäki sanoo.
– Ja kyllä, minulle on kerrottu, että Pietarsaari on järviseutulaisten Amerikka, hän naurahtaa.
Lukion rehtorina hän on tätä luettaessa ollut nyt virallisesti yhden päivän. Tosin työpaikkaan ja olosuhteisiin hän on ehtinyt tutustua edeltäjänsä Hannu Sulkakosken ”opissa” parisen viikkoa.
– Ei minua nyt ihan hirveästi jännitä. Työ on sinällään tuttua, mutta ainahan uudessa paikassa on oma sopeutumisjaksonsa, ja tietysti eri taloissa on omanlaiset käytänteensä. Uuteen työyhteisöön ja uusien opiskelijoiden kanssa työskentelyyn vaatii totuttelunsa, mutta otan sen ihan myönteisesti.
Vanhamäki kiittelee hyvää vastaanottoa.
– Sekä molempien koulujen henkilökunta että opiskelijat ovat kyllä suhtautuneet myönteisesti. Muutenkin kaikki pietarsaarelaiset, keitä olen tässä tavannut, ovat toivottaneet minut tervetulleeksi. Onhan tämä tietysti iso muutos, joten toisaalta ymmärtää senkin, että esimerkiksi henkilökuntaa vähän jännittää, että minkäslainen tämä uusi tyyppi nyt on. Mutta pelko pois, kyllä me pärjätään.
Kun Minna Vanhamäeltä kysyy, millaisen rehtorin Pietarsaaren lukio on saanut, hän luonnehtii itseään ”semmoiseksi äiteerehtoriksi”.
– Olen helposti lähestyttävä, ihmisläheinen ihminen. Sanoin opiskelijoillekin viime viikolla, että kyllä minulle uskaltaa tulla puhumaan kaikenlaisista asioista.
– Suhtaudun asioihin asioina. On itsestään selvää, että aina ei tietenkään voida olla samaa mieltä kaikista asioista, mutta sitten keskustellaan niistä. Toisen ihmisen kunnioittaminen on peruslähtökohtani. Muita on kohdeltava aina hyvin.
Opettajuuteen Vanhamäki päätyi mutkan kautta. Hän opiskeli lukion jälkeen fysioterapeutiksi ja työskenteli vuosikausia siinä ammatissa lähinnä terveyskeskuksessa.
Lääketieteen luvutkin kiinnostivat, mutta pääsykokeissa niiden voimakas matematiikkapainotteisuus yllätti.
– Laskurutiinia minulla ei ollut. Mutta hain sen jälkeen Jyväskylän yliopistoon lukemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta. Ne asiat ovat minua aina kiinnostaneet ja niitä olen harrastanut.
Tuolloin Minna Vanhamäellä oli jo perhettä ja kaksi pientä poikaa.
– Opiskelu oli aika mielenkiintoista vanhemmalla iällä, jos nyt 31-vuotias mikään vanha on. Siitä sai ehkä vähän enemmän irti, kun oli jo kokemusta.
Hän hankki opettajan pätevyyden, ja sillä tiellä ollaan.
Terveydenhoitoalan taustasta hän katsoo olevan hyötyäkin uudessa virassaan.
– Ainahan rehtorin työhön kuuluu turvallisuudesta, hyvinvoinnista, opiskelijahuollosta ja muusta vastaaminen. Muunkaan alan työkokemus taustalla ei ole ollenkaan huono asia.
Kaksikielinen työympäristö Pietarsaaressa ei tule myöskään shokkina Vanhamäelle.
– Kristiinankaupungin kokemus on sillä tavalla hyvä, että olen tottunut työskentelemään kaksikielisessä ympäristössä. Viimeisten viiden vuoden aikana ruotsin kielen käytännön taitonikin on vertynyt, nyt kun sitä on päässyt käyttämään.
– Mielestäni Pietarsaaressa on tosi mahtavaa se, että täällä on ymmärretty, että on aika hyvä juttu, että molemmat lukiot pystyvät toimimaan samoissa tiloissa. Se luo tietynlaisia mahdollisuuksia sekä opiskelijoille että henkilökunnalle.
Lukioilla kautta Suomen on edessään iso urakka, kun uuden opetussuunnitelman laadinta käynnistyy. Sen perusteet julkaistaan marraskuussa, ja kahden vuoden kuluttua eli syksyllä 2021 uuden opetussuunnitelman on määrä astua voimaan.
Tämä tietää muutosta nykyiseen.
– Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan opiskelijoiden osallisuutta. Lukiolaisille tulee pystyä tarjoamaan tukea, kuten erityisopetusta. Myös opinto-ohjausta tulee lisää, Vanhamäki kertoo.
Opetusaineiden välinen yhteistyö lisääntyy, ja lukioon tulee opintojaksot. Merkittävä käytännön muutos on, että lukiossa ei enää suoriteta kursseja, vaan opinnot arvioidaan opintopisteinä korkeakoulujen tapaan.
– Lukiot myös velvoitetaan tekemään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, ja työelämäyhteistyötä pitää niin ikään kehittää. Koko jutun tavoitteena on, että opiskelijoiden opintopolut lukiosta eteenpäin helpottuisivat.
Lukio-opiskelu säilyy yleissivistävänä koulutuksena, mutta siitä tulee määrätyllä tavalla käytännönläheisempää työelämäyhteistyön kautta.
Minna Vanhamäen mielestä tästä voi olla etua myös Pietarsaaresta tutussa ilmiössä, jossa lukion jälkeiset opiskelut vievät nuoret herkästi menojaan myös töihin asettumisessa.
– Lukioaikana pitäisi pystyä työelämän kanssa yhdessä näyttämään opiskelijoille, millaisia töitä täällä voi olla tarjolla sen jälkeen kun opinnot on tehty.
Pietarsaaren suomenkielisistä ikäluokista alle 50 prosenttia valitsee lukion. Tätä osuutta Minna Vanhamäki haluaisi nostaa muun muassa markkinoimalla lukiota tehokkaammin yläkoululaisille.
Tästä hän on ehtinyt keskustella jo suomenkielisen yläkoulun rehtorin kanssa. Toiveikkuutta on ilmassa muutenkin.
– Nythän on jo valtakunnallisesti nähtävissä, että lukiokoulutukseen hakeutuminen on pikkuhiljaa taas nousussa.
Vuosia Järviseudulla viettäneelle Minna Vanhamäelle Pietarsaari ei ollut ennestään kovinkaan tuttu paikkakunta. Nyt hän on kuitenkin tyytyväinen näkemästään.
– Ympäristönä Pietarsaari on todella viehättävä. Uutta on rakennettu ja vanhaa säilytetty paljon, ja tämä on ihan sopivan kokoinen kaupunki elää. Ja olen koko ikäni elänyt lähellä vettä – sitä pitää olla aina lähettyvillä.
Rehtorin vapaa-aika kuluu melko ”perinteisten” harrastusten eli lukemisen, teatterin, matkustamisen, kuntoliikunnan ja tietenkin avantouinnin äärellä.
Hieman epätavallisempikin kirjoittamiseen liittyvä harrastus on tullut tutuksi.
– Olen tehnyt jonkin verran kollektiivisia käsikirjoituksia. Siinä kirjoitetaan sähköisten välineiden avulla niin, että tietty porukka tekee samaa juttua yhdessä. Näin on syntynyt muun muassa näytelmäkäsikirjoituksia, joita harrastajateatterilaiset ovat sitten esittäneet.
Savon ja Järviseudun kautta
Minna Vanhamäki, FM, Pietarsaaren lukion rehtori 1.10.2019 alkaen.
Syntynyt Vesannolla Pohjois-Savossa.
Työskennellyt myös fysioterapeuttina.
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, rehtorin opinnot Jyväskylän yliopistossa.
Lukion rehtorina Evijärvellä, Jalasjärvellä ja Kristiinankaupungissa.
Aviomies ja kaksi aikuista poikaa, yksi pojanpoika.
Harrastaa kirjoittamista, lukemista, matkustelua, kuntoilua ja avantouintia.