Paikallisuutiset

Liikkuva sairaala aloitti Pietarsaaressa: päivystyksellistä hoitoa asumisyksiköihin ja kotihoidon asiakkaille

Liikkuvan sairaalan hoitajat tunnistaa vihreistä työvaatteista. Pietarsaaren Malmin päivystyksen sairaanhoitajat Jenny Eriksson, Leena Ljung ja Lilian Asplund ovat innoissaan uusista työtehtävistä ja iloisia siitä, että päivystyksen toimintaa kehitetään. Kuva: Heidi Kurvinen

Päivystyksellistä tukea kotihoitoon ja asumisyksiköihin saa nyt myös Pohjanmaan hyvinvointialueen pohjoisissa osissa, kun liikkuva sairaala aloitti toimintansa Pietarsaaressa, Pedersöressä, Kruunupyyssä, Luodossa ja Uudessakaarlepyyssä 16.9.2024, hyvinvointialue tiedottaa.

Malmin päivystyksen kokeneet sairaanhoitajat työskentelevät liikkuvassa sairaalassa joka päivä klo 13–20.30 ainakin loppuvuoden ajan. Kokemusten perusteella tarkastellaan, millaisiin aikoihin juuri Malmin päivystyksen alueella on tarvetta viedä päivystyksen osaamista asumispalveluyksiköihin ja kotihoitoon.

– Liikkuva sairaala on ammattilaistemme käytössä oleva tuki eli alueen asukkaat eivät itse voi soittaa sairaanhoitajaa apuun. Liikkuvan sairaalan koordinaattori tekee myös puhelimitse hoidon tarpeen arviointia ja aina ei välttämättä ole tarvetta lähteä kohteeseen, kertoo akuuttisairaalan päivystyksellisten palvelujen ylihoitaja Saija Seppelin tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikkuvan sairaalan toiminta alkoi kokeiluna viime syksynä ilta- ja yöaikaan Vaasa-Mustasaari alueella. Sittemmin toiminta laajeni myös Laihialle ja on nykyisellään tällä alueella ympärivuorokautista viikon jokaisena päivänä.

– Pietarsaaressa liikkuvan sairaalan hoitajat sekä koordinoivat sairaanhoitajat tukevat paitsi kotihoitoa ja asumispalveluita, myös Malmin vuodeosastoja aivan kuten liikkuva sairaala Vaasassa tukee yleislääketieteen osastoja, kertoo projektipäällikkö ja ensihoidon kenttäjohtaja Vesa Aro.

Tästä on kyse

Päivystystason hoitoa kotona

Kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevät hoitajat voivat soittaa liikkuvan sairaalan kokeneelle sairaanhoitajalle. Puhelun perusteella sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ajaa tarvittaessa potilaan luokse antamaan päivystystason hoitoa. Tällöin ei välttämättä tarvita ambulanssia eikä potilaan tarvitse käydä yhteispäivystyksessä.

Liikkuvan sairaalan sairaanhoitajalla on mahdollisuus esimerkiksi verikokeiden ottamiseen asiakkaan luona. Palvelu ei kuitenkaan korvaa ensihoitoa. Hätätilapotilaista kotihoito ja asumispalvelut jatkossakin soittavat suoraan hätänumeroon.

Liikkuva sairaala voi antaa asiakkaille sellaista hoitoa, joka muuten vaatisi käynnin päivystyksessä. Tällaisia ovat esimerkiksi suonensisäinen antibioottihoito ja haavojen liimaus.

Liikkuva sairaala tukee erityisesti ikäihmisten kotona asumista, antaa päivystyksellistä hoidon tukea ammattilaisille, sekä osaltaan vähentää yhteispäivystyksen kuormitusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä