Kolumnit

Laura Palovuoren kolumni: Yhteistyöllä ratkotaan suuria asioita

Kirjoittaja on jordanianruotsinsuomalainen paluumuuttaja.

Kuva: Yksityinen

Voihan räkä, sandaaleista hajosi remmi! Olin juuri hakenut kesäkenkäpussin varastosta ja tarkastelin omaisuuttamme. Onhan meillä roinaa, osa on hyvinkin käyttökelpoista, osa kaipaa huoltoa, osa joutaa jo kirpputorille. Lempisandaalejani on korjautettu jo kolmena kesänä, soljet, pohjat, nahkanyörit… Puin ne jalkaani ja lähdin liikkeelle, olin ehtinyt ottaa pari askelta, kun huomasin, että kenkä lonksuttaa.

Edellisellä viikolla vaihdatin kellooni patterin. Rannekenauhat olivat niin pahoin rispaantuneet, että vaihdatin nekin – ennen kuin koko kello putoaa ja hukkaan sen. Kun myyjä löi summan kassaan, hän huomasi, että muutamalla lisäeurolla saisi kokonaan uuden rannekellon. Sitten hän mietti hetken ja lisäsi, että olisihan se sääli, kun tämä on ihan hyvä.

Olisi mukavaa, jos yhä useammalla ihmisellä olisi sama asenne: olisihan se sääli ostaa uutta, kun tämä vanha on vielä ihan hyvä! Korjauttaminen on tärkeää koko maapallon kantokyvyn kannalta. Älä osta uutta pikamuotia, vaan korjauta vanhaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kenkien lisäksi minua vaivaa myös kännykkäni. Siinä on vanhahko systeemi, johon ei tule uusia päivityksiä. Minun on pakko ostaa uusi, jos haluan, että tietoni pysyvät kyberturvallisina myös käsilaukussani. Sama kohtalo lienee kotitietokoneellani. Maailmassa kertyy joka vuosi 50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä. Se tuntuu hurjalta tuhlaukselta.

Mepit voisivat myös yrittää vaikuttaa teknologiajätteihin, jotta he jatkaisivat vanhojen laitteiden päivityksiä.

Heitän oman toiveeni pian valittaville uusille Euroopan parlamentin jäsenille. Puoluekannasta huolimatta heidän on otettava huomioon esineiden kierrättäminen. Mepit voisivat myös yrittää vaikuttaa teknologiajätteihin, jotta he jatkaisivat vanhojen laitteiden päivityksiä.

Olen seurannut EU-tasolla tapahtuvaa kyberturvallisuuden standardien kehittämistä sekä tekoälyn ja datan keräämisen säätelyä. Se on työtä, jota tehdään poliittisesta mielipiteestä huolimatta.

Uskon lujasti eurooppalaiseen yhteistyöhön ja kansainvälisesti yhdessä mietittyihin säädöksiin. Jonkun mielestä säätely tekee Euroopasta takapajulan, joka ei pysy teknologisen kehityksen mukana. Kuitenkin esimerkiksi tietosuojasäädökset ovat levinneet muillekin mantereille, sillä EU-markkinoille ei pääse, jos niitä ei noudata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kestävä kehitys, kiertotalous ja kyberturvallisuus ovat aloja, joilla tarvitaan laaja-alaista osaamista. Ne kietoutuvat kaikkeen muuhun toimintaan. Eurooppa tarvitsee ihmisiä, joilla on kyky omaksua ja soveltaa tietoa. Euroopan tasolla tehtävät säädökset vaikuttavat meihin tavallisiin kuluttajiin ja yhteistyö tekee meistä vahvempia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä