Paikallisuutiset

Länsinummen koulun aurinkokennot puolittivat sähkölaskun kesäkuukausina

Ilmanvaihdossa, lämmityksessä, jäähdytyksessä ja valaistuksessa löydettävissä merkittäviä säästöjä.

Pietarsaarelaiselle Länsinummen alakoululle on asennettu aurinkopaneelit. Rakennuksen kattokulma ja ilmansuunnat ovat suotuisat. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunki on tekniikkaa optimoimalla ja energiaälykkäiden ratkaisujen ansiosta saanut suuria säästöjä aikaan kuluneen vuoden aikana, kaupunki tiedottaa.

– Alkuvaiheessa energiaoptimointi on melko helppoa. Tällöin löytyvät yleensä suurimmat energiasyöpöt, joihin pääsee helposti käsiksi. Pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla voi päästä suhteellisen suuriin säästöihin, esimerkiksi erilaisten järjestelmien kutentilahallinnon tekninen isännöitsijä Denis Snellman kertoo tiedotteessa.

Energiankulutuksen optimointi entisestään vaatii perusteellisempia tutkimuksia ja mahdollisesti investointeja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tärkeää muistaa, että energiaoptimointi ei milloinkaan ole täysin valmista, mikä johtuu muun muassa jatkuvasti saatavilla olevista ja käyttöön otettavista uusista järjestelmistä, työkaluista ja tekniikoista.

Muutamiin kiinteistöihin on asennettu lämpötilan, ilmankosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mittausanturit samalla kun lämpöpatterien säätöä automatisoidaan.

Kaupunki on siirtynyt led-valaistuksen käyttöön kiinteistöissä useiden vuosien ajan. Valaistusta on päivitetty suurimmassa osassa kouluja. Investoinnin takaisinmaksuaika vaihtelee 2–6 vuoden välillä.

Aurinkokennoja on asennettu sopiviin kiinteistöihin ulkoisen energiantarpeen vähentämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisenä säästötuloksena voidaan mainita, että ostetun sähkön osuus on vähentynyt noin 50 prosenttia kesä–heinäkuussa.

Ensimmäinen aurinkokennolaitos asennettiin Länsinummen kouluun kesällä. Koulun katto on melko uusi ja sillä on sopiva kaltevuus ja kattokulma. Kiinteistössä on suurkeittiö, joka on käytössä suurimman osan vuodesta.

– Ensimmäisenä säästötuloksena voidaan mainita, että ostetun sähkön osuus on vähentynyt noin 50 prosenttia kesä–heinäkuussa, Snellman sanoo.

Pietarsaaren seudun ilmastokoordinaattori Elisabeth Andersson on tyytyväinen.

– Meidän tulisi tuoda paremmin esille asioita, joita tehdään jo nyt. On tärkeää, että myös asukkaat ovat tietoisia työstä, ei vain valmiiksi tehdystä vaan myös meneillään olevasta. Energiasta on hyvä aloittaa. Energiankulutuksen optimointi tuo säästöjä, Andersson sanoo kaupungin tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaari on perustanut ilmastotyöryhmän, joka kokoontuu kuukausittain. Ilmastotyöryhmässä käydään läpi seudullisen ilmastostrategian tavoitteita.

Ilmastotyöryhmä selvittää nykytilannetta ja päättää toimenpiteistä sekä mittareista oikeiden panostusten mukaan saamiseksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä