Paikallisuutiset

Länsinummen koulu on järjesteltävä uudestaan: ”Tästä ei voi tinkiä yhtään”

Länsinummen koulua on tarpeen laajentaa, kun Itälän koulu muuttaa sinne. Laajennusosia suunnitellaan koulurakennuksen molempiin päihin. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Länsinummen ja Itälän alakoulujen yhdistyminen aikaisintaan elokuussa 2026 vaatii toteutuakseen Länsinummen koulun laajentamista. Lisärakennukset tulisivat koulun molempiin päihin

Asiaa pohtinut työryhmä esittää uutta tilaa rakennettavaksi noin 200 neliömetrin verran. Sen ja tarvittavien peruskorjausten hinnaksi arvioidaan noin 750 000 euroa.

Lisää aiheesta

Tuosta ei voi tinkiä yhtään. Jos tästä nyt ruvetaan säästämään, sitten on ihan turhaa yhdistellä kouluja.
Rehtori Keijo Paananen pitää Länsinummen lisärakentamisen kustannuksia pieninä. – Kyllä se täytyy nyt hyvässä hengessä hyväksyä. Kuva: Arkisto / Pentti Höri

Lisärakentamisessa tuskin voidaan puhua ylimitoittamisesta. Työryhmään kuuluneen Länsinummen koulun rehtorin Keijo Paanasen mukaan puhutaan parista pikku lisäsiivestä, jotka vähintään tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuosta ei voi tinkiä yhtään. Jos tästä nyt ruvetaan säästämään, sitten on ihan turhaa yhdistellä kouluja. Pitää muistaa, että tämä on ainut suomenkielinen alakoulu yhdistymisestä lähtien. Päätöksissä lukee selvästi, että pitää tehdä pedagogisesti nykypäivän opiskelua vastaavat tilat ja myöskin piha-alue sellaiseksi, että se palvelee peruskoulun opetussuunnitelman mukaista opetusta, Paananen sanoo.

Hänen mukaansa Länsinummella on tänään haasteita tilojen jakamisessa eri toimintojen kesken.

– Koulun keskiössä ovat päivähoitotilat ja erityisopetustilat, jotka vähän häiritsevät toinen toisiaan opiskelurauhan ja eriyttämistilojen puuttuessa. Yleisopetukselle on hankalaa löytää kunnollista toimintamallia tilojen vaihtuvuuden vuoksi. Lähdimme suunnittelussa siitä, että pyrkisimme saamaan yleisopetuksen koulun keskiosaan, jossa on isoimmat tilat 1–5. luokkien oppilaiden opiskelun kannalta.

Suunnittelussa päädyttiin siihen, että koulun molempiin päihin on helpointa rakentaa. Ulkoa päin katsottuna oikealle puolen tulevat tilat varhaiskasvatukselle, vasempaan päätyyn taasen luokat erityisopetukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esiopetukselle on jo piha olemassa. Erityisopetus on kasvanut toiminta-alueittain viimeisten vuosien aikana niin, että sille on perustettu pysyvästi toinen luokka, ja määrä tuntuu vain kasvavan, Keijo Paananen sanoo.

Nykyinen iso musiikkiluokka voidaan muuntaa erityisopetuksen tarpeisiin ja rakentaa jatkeeksi lisää toista, mahdollisesti kolmatta luokkaa varten.

– Nämä luokat ovat suomenkielisellä puolella Länsinummella koko ajan, aina yhdeksänteen luokkaa saakka. He eivät siirry Etelänummelle, jonka kerrostalomaisessa koulussa opetusta olisi hankala toteuttaa.

Työryhmän raportissa esitetään myös Itälän koulun oppilaiden kuljettamista koululta Länsinummelle pitkistä koulumatkoista johtuen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pohjois-Itälästä tai Lammassaaresta on pitkä matka pyöräillä Länsinummelle talvella.

Keijo Paananen muistuttaa, että Pietarsaaren ainoaksi jäävälle suomenkieliselle alakoululle on luotava kerralla sellaiset puitteet, ettei jälkikäteen tarvitse ihmetellä, mikseivät asiat toimi.

– Koulu ei ole vain koulu. Se on tänä päivänä myös aamu- ja iltapäivätoiminnan paikka, jossa on iso määrä oppilaita. Yhdistymisen jälkeen varmaan 40 lasta on siinä mukana. Heille pitää myös löytyä tilat, että kaikki saadaan toimimaan.

Tilasuunnitelmaa hän pitää kustannuksiltaan pienenä verrattuna uuden koulun rakentamiseen.

– Kyllä se täytyy nyt hyvässä hengessä hyväksyä.

Pietarsaaren sivistys- ja hyvinvointilautakunta kokousti asian tiimoilta vielä PS:n mennessä tiistaina painoon.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä