Paikallisuutiset

Lakkorintama pitää Pietarsaaressa – lakkoilevat paperiliittolaiset tienaavat noin 3 000 euroa kuukaudessa: "Ei kannata lähteä joustamaan"

Pietarsaarelaisessa liikenneravintolassa oli perjantaina tungosta, kun lakossa olevat UPM:n työntekijät kokoontuvat paikallisosaston järjestämään viikoittaiseen tapaamiseensa. Metsäyhtiö UPM:n ja Paperiliiton työehtoneuvottelut ovat kestäneet jo kaksi ja puoli kuukautta.

Pietarsaaren tehtaalla on lakon piirissä noin 180 työntekijää, joista 29 huolehtii veden ja höyryn toimituksesta lakon aikana, joten varsinaisesti lakossa on 151 paperiliittolaista.

Kunnossapito-osaston luottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna toimivaTimo Pryyl vakuuttaa, että lakkorintama pitää, koska pöydällä on isoja periaatekysymyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei kannata lähteä joustamaan millään tavalla, sanoo Pryyl.

Hän kertoo jääneensä lakon alussa lonkkanivelen vaihdon takia sairauslomalle. Nyt sairausloma on päättynyt, ja hän on siirtynyt lakon piiriin.

– Käytännössä ei ole eroa, olenko sairaslomalla vai lakossa.

Timo Pryyl osallistui lakkoilevien paperiliittolaisten tapaamiseen perjantaina.
Timo Pryyl osallistui lakkoilevien paperiliittolaisten tapaamiseen perjantaina. Kuva: Tapio Lehtinen

Pitkittynyt lakko käy kalliiksi niin UPM:lle kuin Paperiliitollekin. Viime vuosina valtaosalla liitoista lakkoavustus on ollut noin 70 euroa. Paperiliitolla se on 100 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paperiliiton lakkokorvaus ei ole poikkeuksellisen suuri, sillä Tehy ilmoitti pari viikkoa sitten maksavansa 140 euroa lakkokorvausta päivältä mahdollisessa lakkotilanteessa.

Paperiliitto maksaa lakkokorvausta kuukauden jokaiselta päivältä, mikä tarkoittaa noin kolmeatuhatta euroa kuukaudessa työntekijää kohti. Lakkoavustuksen määrä perustuu liiton hallituksen päätökseen.

16 euroa lakkoavustuksesta on verotonta. Loppuosasta vähennetään verohallinnon päätöksen mukainen vero. Avustus on tarkoituksellisesti suuri, koska se pitää rivit yhtenäisenä.

– Lakko käy kalliiksi liitolle, mutta liitossa on päätetty, ettei tämä lakko kaadu rahan puutteeseen, sanoo Pryyl.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paperiliiton 13 000:sta työikäisestä jäsenestä reilut 2 000 on lakon piirissä. Liitolla kuluu päivässä avustuksiin yli 200 000 euroa. Pryyl muistuttaa, että lakossa taistellaan työehtojen polkemista vastaan – ei palkankorotuksista.

– Nyt se on Paperiliitto, joka taistelee, mutta jos annamme periksi, ensi sopimuskierroksella taistelevat muut liitot, muistuttaa Pryyl

Pietarsaaren tehtaalla on lakon piirissä noin 180 työntekijää, joista 29 huolehtii veden ja höyryn toimituksesta lakon aikana, joten varsinaisesti lakossa on 151 paperiliittolaista.
Pietarsaaren tehtaalla on lakon piirissä noin 180 työntekijää, joista 29 huolehtii veden ja höyryn toimituksesta lakon aikana, joten varsinaisesti lakossa on 151 paperiliittolaista. Kuva: Clas-Olav Slotte

UPM on vaatinut, että työehdoista sovitaan erikseen jokaisella liiketoiminta-alalla. Työntekijäpuoli on puolestaan halunnut neuvotella koko yhtiötä koskevasta työehtosopimuksesta, kuten muissakin suurissa metsäyhtiöissä.

Paperiliitto olisi valmis tarkistamaan kantaansa, mutta nyt suurimman kiistan kohteeksi on muodostunut työaika, jota työantaja haluaisi lisätä ilman korvausta.

– Työntekijät eivät voi käsittää tätä, koska UPM on takonut rahaa viime vuodet. Olemme tehneet omalla tehtaallammekin (Pietarsaaressa) ylivoimaisen tuotantoennätyksen. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, ihmettelee Pryyl.

Paperiliiton hallitus on ilmoittanut lakon jatkuvan 2. huhtikuuta saakka, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta. Neuvotteluja on käyty myös koko palkkausjärjestelmästä ja paikallisesta sopimisesta.

– Pohjasopimus on saatava aikaan. Jos sitten tehdään erilaisia paikkakuntakohtaisia sopimuksia, se on eri asia. Ne ovat niitä paikallisia sopimuksia, sanoo Pryyl.

Pryyl on lakon aikana uppoutunut harrastukseensa, vanhojen autojen rakentamiseen.

– Kyllä me mielellämme menisimme töihin, mutta emme ole valmiita taipumaan. Emme tavoittele suuria palkankorotuksia edes tässä tilanteessa, jossa UPM on tehnyt hirvittävästi rahaa ja jakanut osinkoja ja palkkioita herroille, sanoo Pryyl.

Paperiliiton puheenjohtajanPetri Vanhalan mukaan neuvottelut ovat käynnissä. Seuraava tapaaminen on sovittu ensi viikoksi.

–  UPM:n suunnalta neuvottelut etenevät takkuisesti eikä minkäänlaisia harppauksia ole otettu, sanoo Vanhala.

Vanhalan mukaan työantajapuoli haluaisi lisätä työaikaa ilman korvausta toimialasta riippuen 40-150 tunnilla vuodessa. Palkankorotuksissa Paperiliitto tavoittelee yleistä linjaa.

Lue lisää:

UPM:n lakko sai pietarsaarelaisen sellutyöntekijän Petja Kujalan miettimään uravalintaansa – hän irtisanoutui ja vaihtoi alaa: "Sain kymmenen työtarjousta"

Pitkittynyt lakko ihmetyttää elämäntyönsä metsäteollisuudessa tehnyttä teollisuusneuvos Martin Granholmia: "Toivon hartaasti, että ratkaisu löydettäisiin pian"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä