Paikallisuutiset
"Kulttuurin rahoituksesta sopimista joudutettava" – tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen haluaa parlamentaarista yhteistyötä, jotta romahdus vältettäisiin
Veikkauksen tuottojen raju alenema tietää kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön rahoitukseen rajua lovea, joka näkyy ja tuntuu vuonna 2023.
Hallitus päätti taannoin värikkäiden vaiheiden jälkeen kompensoida rahapelituottojen aleneman täysimääräisesti vuodelle 2022. Tiede- ja kulttuuriministeriAntti Kurvinen (kesk) haluaisi, että rahoituksen romahtamisen estämiseksi keinoja haettaisiin koko eduskunnan voimin.
Paraikaa Veikkauksen tuottojen tulevaisuuden käytön parissa työskentelee kaksikin työryhmää, joista toinen koostuu poliittisista valtiosihteereistä ja toinen ryhmä on parlamentaarinen eli siinä ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet.
– Mutta nämä pohtivat tulevaisuutta vuodesta 2024 alkaen. Mielestäni olisi hyvä, että nämä työryhmät miettisivät jo vuotta 2023, jolle olisi tulossa todella syvä pudotus.
Maanantaina Pietarsaaressa vierailleen Kurvisen mielestä yksikään puolue hallituksesta sen kummemmin kuin oppositiostakaan tuskin haluaa, että kulttuurin ja liikunnan rahoitus romahtaa yhdelle vuodelle ja sitten taas jotenkin nousee.
– Sehän on todella lyhytjännitteistä ja outoa toimintaa. Toivoisin, että vuodesta 2023 voitaisiin keskustella parlamentaarisesti jo nyt.
– Jos hallitus pysyy linjassaan, meillä on ensi keväänä tulossa rajut leikkaukset Veikkauksen edunsaajille. Minun ja keskustan kanta oli se, että viisikon kokouksessa olisi pitänyt keskustella myös vuodesta 2023, mutta sitä ei haluttu.
Taustalla on Veikkauksen tuottojen pysyvä alenema noin miljardista eurosta noin 700 miljoonaan euroon. Mikäli kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön rahoitus halutaan pitää entisellään, vaje on Kurvisen mukaan katettava valtion budjetista eli velkaa lisäämällä.
Yleveron kohdentaminen kulttuurille on vaihtoehto, jota Antti Kurvinen ei lähde sulkemaan pois.
– En sulje mitään vaihtoehtoa pois. Verokannusteista pitäisi keskustella enemmänkin. Jos vaikka lahjoitukset kulttuurille ja tieteelle olisivat laajemminkin verovähennyskelpoisia, sillä olisi kannustava vaikutus.
– Mutta tällaiset ovat selvästi hallitusohjelmakysymyksiä. Niin isoja muutoksia ei tällä vaalikaudella kyllä tule, sen voin sanoa ihan suoraan. Ne ovat sitten hallitusneuvottelujen asia seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
Pietarsaaressa kauhavalaislähtöinen ministeri tutustui muun muassa sataman ja UPM:n näkymiin, Novian ja Campus Allegron kuulumisiin sekä Rosenlundin pappilaan.
Kurvinen kaipaa kulttuurialoille lisää yrittäjyyttä ja sitä kautta työpaikkoja.
– Luovien alojen yrittäjyys on meillä mielestäni alikehittynyttä vaikka Ruotsiin ja Norjaan verrattuna. Meillä olisi paljon vientipotentiaalia, sillä jokainen euro jonka ulkomaalainen matkailija täällä käyttää, on vientieuro. Siinä matkailu on ihan avainroolissa.
Hänen mielestään matkailun kehittäminen vanhan Pohjanmaan alueella on liian sirpaleista, ja maakunta- ja kielirajat vaikuttavat siihen negatiivisella tavalla. Alueellinen yhteistyö ja matkailukohteiden paketointi olisi Kurvisen mielestä lääke tähän.
– Kaupunkien itsellisyys on rikkautta, mutta myös selkeä heikkous. Meillä on paljon tsemppaamista tässä paikallisesti.