Paikallisuutiset

Kriisikeskus avasi ovensa Pietarsaaressa - ”Asiakas määrittelee itse kriisinsä”

Ajan varaamiseen ja käynnin syyksi uudessa Mieli Kriisikeskus Pohjanmaan toimipisteessä Pietarsaaressa riittää, että ihminen itse kokee tarvetta keskustella jonkun kanssa.

- Keskustelutukea voi kaivata vaikkapa jos pitkä parisuhde alkaa rakoilla, kuvaa kriisityöntekijä Johanna Sandbäck Forsell. Kuva: Pirkko Högkulla

Järjestölähtöistä kriisiapua on tullut saataville myös Pietarsaareen. Sitä tarjoaa Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry kahtena päivänä viikossa.

Toimipisteen nimi on Mieli Kriisikeskus Pohjanmaa ja se löytyy Koulukadulta Strengbergin kellon alta psykososiaalisesta keskuksesta, riippuvuushoitotiimin tiloista. Ajanvaraus on avattu.

Kriisikeskuksessa kriisityöntekijä tarjoaa matalan kynnyksen keskustelutukea. Kriisityöntekijä Johanna Sandbäck Forsell on Pietarsaaressa paikalla tiistaisin ja torstaisin, loput kolme päivää viikosta hän työskentelee Mieli ry:n Kokkolan toimipisteessä; Mieli Kriisikeskus Keski-Pohjanmaa löytyy Laivanvarustajankadulta Kokkolasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mahdollisuus on tavata joko paikan päällä kasvokkain, keskustella puhelimitse tai videon välityksellä - miten asiakas kokee parhaaksi itselleen, toteaa Sandbäck Forsell, jonka työkieliä ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Pietarsaaresta päin voi halutessaan asioida Kokkolan toimipisteessä - ja päinvastoin.

Kriisityöntekijä Johanna Sandbäck Forsell on tavattavissa Pietarsaaressa kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Mieli Kriisikeskus Pohjanmaan toimipiste löytyy Koulukadulta psykososiaalisesta keskuksesta, riippuvuushoitotiimin tiloista. Kuva: Pirkko Högkulla

Kriisiavun piiriin hakeutumiselle löytyy moninaisia syitä.

– Asiakas määrittelee itse kriisinsä. Meille käynnin syyksi riittää, että ihminen itse kokee tarvetta keskustella jonkun kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet selviävät oman tukiverkoston tuella, mikä on mainio asia. Joskus tarvitaan ulkopuolista keskustelutukea, tietää Sandbäck Forsell.

Tukea ihminen voi kaivata parisuhdeongelmissaan, arkielämän huolissaan ja stressissään, läheisen kuolemassa, omassa tai läheisen sairastumisessa, työelämän ongelmissa, traumaattisissa kokemuksissa ja monissa muissa vaikeissa elämäntilanteissa.

Mieli ry:n kriisikeskusten tarkoituksena on tarjota apua mielenterveyden ongelmiin varhaisessa vaiheessa. Pienillä resursseilla ja hyvin ajoitetulla avulla voidaan saada paljon aikaiseksi - etteivät asiat ehdi mennä ainakaan hirveän syvälle kuoppaan.

”Emme tee pitkiä prosesseja, minkä ansiosta nopeaa keskusteluapua on mahdollista tarjota”. Johtaja Anne Salovaara-Kero, Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry.

Vähemmän akuuteissakin ja kuormittavissa kriisitilanteissa keskusteluajan saa kahden viikon sisällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tiedossa on, että Pietarsaaressa on tarvetta tämän tyyppiselle toiminnalle, kuvaa Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry:n johtaja Anne Salovaara-Kero.

Käyntikertoja yhdellä asiakkakkaalla on keskimäärin kolme. Yksi tapaaminen kestää tunnin. Kriisikeskuksessa ei käydä kahtakymmentä kertaa tai vuotta. Kyse ei ole psykoterapiasta, vaan keskusteluavusta ennaltaehkäisevänä toimintana.

– Tarjottava keskusteluapu on luonteeltaan lyhytaikaista. Emme tee pitkiä prosesseja, minkä ansiosta nopeaa keskusteluapua on mahdollista tarjota. Traumaattisissa tilanteissa on mahdollista tavata useamman kerran, Salovaara-Kero kertoo.

Hän kuvailee, että useimmille riittää muutama käyntikerta kannatteluapuna, ettei mene huonompaan kuntoon esimerkiksi jonotusaikana julkiseen terveydenhuoltoon psykiatrille, psykologille tai psykoterapeutille.

Asioida voi nimettömänä, ilman lähetettä, diagnoosia ja maksutta kun kyse on järjestölähtöisestä kriisiauttamisesta.

– Järjestölähtöisinä Mieli Kriisikeskukset eivät siis ole osa julkista terveydenhuoltoa. Toimimme kuitenkin yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Avainsana on oikea-aikaisuus eli tarjota varhaisessa vaiheessa kevyt tuki, jolloin tämän tyyppinen tuki voi auttaa. Ohjaamme asiakkaat eteenpäin julkisen terveydenhuollon piiriin, mikäli huomaamme ettei meidän tarjoamme tuki auta, kuvaa Anne Salovaara-Kero.

Asiakkaille suunnatun nimettömän kyselyn vastauksissa näkyvät Salovaara-Keron mukaan selkeät tulokset toiveikkuuden lisääntymisestä keskustelutuen jälkeen, jos sitä ennen on ollut toivoton olo oman elämän suhteen. Myös itsetuhoiset ajatukset olivat vähentyneet.

Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry on mielenterveyttä Pohjanmaalla edistävä kan­sa­lais­jär­jes­tö, joka on maail­man van­him­man mie­len­ter­vey­sa­lan kan­sa­lais­jär­jes­tön Mieli Suomen Mielenterveys ry:n jä­se­nyh­dis­tys. Järjestölähtöistä auttamistyötä on tarjottu Pohjanmaan alueel­la vuo­des­ta 2007 läh­tien.

Toiminnassa on mukana satoja vapaaehtoisia pelkästään esimerkiksi valtakunnallisessa kriisipuhelimessa. Tarkoituksena on aloittaa vapaaehtoisten kouluttaminen tukihenkilöiksi myös Pietarsaaressa ja Kokkolassa.

Toiminnan käynnistämiseen Pietarsaaressa ja Kokkolassa saatiin avustusta Stealta eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä