Paikallisuutiset

Koulupäättäjät sanoneet sanansa: Pietarsaaren suomenkieliset alakoulun oppilaat matkalla kohti Länsinummea

Länsinummen koulu vaikuttaa yhä todennäköisemmältä kaikkien suomenkielisten alakoululaisten opinahjolta parin-kolmen vuoden kuluttua.
Länsinummen koulu vaikuttaa yhä todennäköisemmältä kaikkien suomenkielisten alakoululaisten opinahjolta parin-kolmen vuoden kuluttua. Kuva: Pentti Höri

Torstaina kokoontunut Pietarsaaren sivistys- ja hyvinvointilautakunta ei sekään sulkenut mitään vaihtoehtoa pois, mutta näkee kouluverkkotyöryhmän niin sanotun ykkösmallin parhaana ratkaisuna tulevaisuudessa.

Siinä kaikki suomenkieliset alakoulun oppilaat keskitettäisiin jatkossa Länsinummen kouluun. Tämän myötä Itälän koulu poistuisi käytöstä.

Samalla ruotsinkielisille oppilaille rakennettaisiin uusi alakoulu korvaamaan nykyiset, huonokuntoiset Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Perustelut olivat hyvin pitkälle samanlaiset kuin aiemmissa koulujaostojen lausunnoissa. Mitään uutta sellaista ei tullut lautakunnassa esille, mistä ei olisi jo puhuttu jaostokäsittelyssä, sivistys- ja hyvinvointijohtajaJan Levander toteaa.

Kakkosmallissa, eli uudessa yhtenäiskoulussa suomenkielisille oppilaille, nähtiin myös lautakunnassa enemmän haasteita.

– Liikennejärjestelyistä ja -turvallisuudesta puhuttiin paljon, osittain myös Etelänummen tontin ahtaudesta. Tämä vaihtoehto nähtiin mahdolliseksi toteuttaa, mutta se vaatisi varmasti enemmän suunnittelua ja aikaa. Tontin ja myös pedagogiikan osalta järjestelyt ovat siinä monimutkaisemmat, Levander selvittää.

Lopullisen sanan kouluverkon uudistukseen, jonka pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla todellisuutta syksyllä 2024, sanoo Pietarsaaren kaupunginvaltuusto. Sitä ennen odotellaan vielä teknisen lautakunnan lausuntoa ja kaupunginhallituksen käsittelyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime keskiviikkona asiaa käsitellyt suomenkielinen koulujaosto esitti myös sen tutkimista, voidaanko Itälän tai Ruusulehdon koulussa säilyttää itäisen oppilaaksiottoalueen 0–2. luokkien opetusta, jotta pienimmät oppilaat voisivat aloittaa opintiensä lähikoulussa.

Jaosto nosti esille myös niin sanotun kieliparikoulun, jossa kaksi erikielistä koulua toimisivat hallinnollisesti erikseen, mutta fyysisesti saman katon alla. Esimerkkinä mainitaan Bonäsin ja Länsinummen koulut.

Jan Levanderin mukaan Pietarsaaren kaupunginkirjastossa tullaan vielä marraskuun aikana järjestämään aiheesta yleisölle avoin keskustelutilaisuus. Päivämäärää ei ole vielä vahvistettu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä