Paikallisuutiset
Koronamaskit yleistyvät katukuvassa – myös kuluttajatarjonta lisääntyy, mutta suojaavuustasoissa on eroja
Kun covid-19-pandemia ryöpsähti valloilleen keväällä, räjähti myös kasvo- ja hengityssuojainten kysyntä. Teollisuustyöhön liittyviä suojaimia toimittavalla Toolsilla tämä havaittiin välittömästi, ja tänään työpaikoille menee runsaasti myös muita kuin itse työtehtävien edellyttämiä maskeja.
Monet yritykset ovat laskeneet, mitä koronatartunnat ja karanteenit maksavat tuotannon vaikeutuessa ja keskeytyessä.
– Tehtailla käytetään nyt myös paljon kirurgin maskeja yhteisissä tiloissa. Niitä suositellaan ja tarjotaan työntekijöille. Tilanne on otettu vakavasti, ja niin pitääkin. Nyt on lepsuiltu aivan tarpeeksi, Pietarsaaren Toolsin paikallisjohtajaHeikki Rajala kertoo.
Koronan toisen aallon nostaessa päätään ja maskisuositusten yleistyessä siviilielämässäkin suojainten menekki vain kiihtyy. Maailmalla on myös tarjontaa joka lähtöön.
– Paljon tarjotaan sellaista tavaraa, jolla ei ole mitään sertifikaattia tai jos on, ne ovat sen tyylisiä että voisimme kirjoittaa niitä itsekin. Laadukkuudesta ja alkuperästä ei voi olla varma. Pysymme edelleen luotettavissa toimittajissa, ja se on myös asiakkaidemme vaatimus, Rajala sanoo.
Tools myy alemman suojaustason tuotteita myös yksityisille, mutta korkeimpien suojausluokkien maskit on varattu yksinomaan vakituisille yritysasiakkaille.
FFP-luokan hengityssuojaimet suojaavat molempiin suuntiin, eli sekä käyttäjää että ympärillä olevia, mikäli käyttäjällä on tartunta. Niitä on tarjolla jo marketeissakin.
Poikkeuksen tekevät uloshengitysventtiilillä varustetut FFP-maskit. Ne helpottavat käyttäjän hengittämistä ja suojaavat tätä itseään, mutta eivät ympäristöä.
– FFP-suojaimet ovat myös kalliimpia niissä käytetyn teknologian takia, Rajala sanoo.
Maskeissa ja niiden tehoissa on siis eroa ja skaalaa. Heikki Rajalan mielestä yksi asia on kuitenkin varma.
– Kaikki ovat parempia kuin jos ei käyttäisi mitään, myös tavalliset kirurgin maskit.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa kasvomaskien käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niissä sairaanhoitopiireissä, joissa esiintyy uusia koronatartuntoja. Käytännössä suositus koskee lähes koko maata.
Sairaanhoitopiirit määrittelevät, onko taudin leviämisessä kyse perus-, kiihtymis- vai leviämisvaiheesta. Tästä riippuen suositukset laajenevat koskemaan eri käyttötilanteita.
Perustasollaan kasvomaskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja sen tulosta odoteltaessa, jos on liikuttava kodin ulkopuolella sekä riskialueelta matkustamisen jälkeisessä karanteenissa.
Mikäli tartuntojen määrä alueella kiihtyy, suositus laajenee myös toisen asteen oppilaitoksiin ja julkisiin sisätiloihin sekä yleisötilaisuuksiin, joissa lähikontakteja ei voi välttää.
Leviämisvaiheessa suositus laajenee muun muassa kouluihin ja oppilaitoksiin yläkoulusta alkaen.
Kasvomaskin voi valmistaa itse esimerkiksi kankaasta tai ostaa kaupasta. Se ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä.
Sen asianmukainen käyttö voi kuitenkin vähentää tartuntoja estämällä sairastunutta henkilöä levittämästä tautia. Teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä.
Käyttäjän itsensä suojaamiseksi varmimpia ovat varsinaiset hengityksensuojaimet, joita on tarjolla myös kuluttajakäyttöön.
Maski tarjoaa vain lisäturvaa. Tärkeätä on muistaa hyvä käsihygienia, lähikontaktien sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen. Sairaana ollessa on myös pysyteltävä kotona.
Lähteet mm. THL, Työterveyslaitos
Maskeja on kolmea päätyyppiä
Nenän ja suun eteen laitettavia maskeja ovat ns. kansanmaskit, kirurgiset nenä- ja suusuojukset ja sekä hengityksensuojaimet.
Kansanmaskeja ovat uudelleenkäytettävät kangasmaskit ja kertakäyttöiset eri materiaaleista valmistettavat maskit. Niiden tarkoitus on vähentää käyttäjän pisaroiden leviämistä. Kansanmaskeissa ei saa olla CE-merkintää.
Kirurgiset suu- ja nenäsuojusten on tarkoitus suojata muita kuin tuotteen käyttäjää. Ne luokitellaan lääkinnällisiksi laitteiksi, ja niissä tulee olla CE-merkintä.
Hengityksensuojaimet ovat henkilönsuojaimia. Niiden on tarkoitus suojata tuotteen käyttäjää itseään. Hengityksensuojaimia voi olla uloshengitysventtiilillä tai ilman sitä. Suojaavuusluokat ilmoitetaan tunnuksilla FFP1–3. Niissä pitää olla CE-merkintä ja suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.
Lähde: Tukes