Paikallisuutiset

Konepajateollisuus takoo kasvua Pietarsaaren seudulla - STH Steelille valmistumassa kolmas tuotantohalli

STH Steelin uudessa C-hallissa riittää neliöitä ja kuutioita suurempienkin kappaleiden käsittelemiseen. Kuvassa varatoimitusjohtaja Timo Prittinen, saksilavalla teamleader Mats Wiklund. Kuva: Pirkko Högkulla

Tilauskonepajana Luodossa toimivalle STH Steelille on valmistumassa uusi halli alkuvuodesta.

Teräsrakenteita valmistavalla tilauskonepaja STH Steel Oy Ab:llä on juhlistettu uuden, järjestyksessä jo yrityksen kolmannen tuotantohallin harjakaisia Luodon Furuholmassa.

Toivottua lisätilaa C-hallissa riittää niin neliöissä kuin kuutioissakin mitattuna, mikä mahdollistaa muun muassa myös korkeimpien teräsmoduulien tekemisen. Hallin katto ei heti tule vastaan, sillä nosturi operoi kymmenessä metrissä.

Tilauskonepajana toimivalla STH Steelillä on entuudestaan käytössä kaksi vanhempaa tuotantohallia. Alvar Grankulla hitsaamassa. Kuva: Pirkko Högkulla

– Tuotantoa uudessa hallissa päästään käynnistämään ensi vuoden alussa, kertoo varatoimitusjohtaja, yrityksen toinen omistaja Timo Prittinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotantotapaa modernisoidaan ottamalla pienimuotoisesti käyttöön liukuhihnamaista työskentelyä.

Uusissa tiloissa keskitytään hitsaustöihin ja teräsmoduulien valmistamiseen.

Samalla modernisoidaan tuotantotapaa ottamalla pienimuotoisesti käyttöön liukuhihnamaista työskentelyä. Työstettävät tuotteet on tarkoitus siirtää vaunuilla itsekehiteltyä rataa pitkin pisteestä toiselle.

– Panostamme strategian mukaisesti hitsauksen avulla tapahtuvaan kokoonpanoon. Omaa pintakäsittelyä ei ole. Eikä tule, Prittinen toteaa.

Vanhat hallit ovat pienempiä kuin uusin tulokas; kaikkiaan STH Steelillä on Furuholmassa noin 3000 neliön tilat. Varatoimitusjohtaja Timo Prittinen on yrityksen toinen omistaja. Kuva: Pirkko Högkulla

Vuonna 2008 toimintansa alkujaan Ähtävän kirkonkylässä aloittaneella yrityksellä on tänä päivänä kolme tukijalkaa; kantavien teräsrakenteiden valmistus, CE-merkittyjen teräsmoduulien ja -runkojen valmistus sekä hitsattujen teräskomponenttien alihankinta valmistusteollisuudelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakkaista suuri osa löytyy Suomesta, moduuleissa on sen sijaan saatu jalansijaa myös viennissä.

– Toimitimme esimerkiksi Ruotsiin lääketehtaalle teräsmoduulit, joista sitten sisustettiin röntgenosasto ja leikkaussali, kertoo Timo Prittinen.

Teräsmoduulien jalostusastetta on tarkoitus nostaa. Toiveissa on voida tulevaisuudessa tarjota asiakkaalle melkein valmis tuote.

Töitä tehdään paitsi yli maan rajojen myös korkeiden kerrostalojen katoilla ja syvällä maan alla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä ollaan missä tarvitaan teräsrakenteita teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeiden turvaamiseksi.

Teräsrakenteiden, teräshallien ja terästöiden paikalleen asennuksista vastaavat yrityksen omat tiimit.

– Olkiluotoon kapselointilaitokselle ja itse onkaloon tuotetut teräsrakenteet sekä helikopterin laskeutumisalusta Oulun yliopistollisen sairaalan katolle ovat olleet tähän asti vaativimmat ja erikoisimmat projektit, mainitsee Timo Prittinen

– Helikopterikentän rakentamiseen 65 metrin korkeudessa liittyi suuria haasteita, lisäksi prosessia vaikeutti osaltaan se, että kenttä oli suurempi kuin katto eli se tuli osittain ulkopuolelle, hän kuvaa

Perinteisempiä projekteja ovat vaikkapa urheiluhallit.

”Tulos oli tosi huono 2021, mutta työntekijät pysyivät, mikä mahdollistaa saamaan parempia vuosia”.
– Uusi C-halli otetaan käyttöön alkuvuodesta. Se on järjestyksessä meidän kolmas halli, A:n ja B:n jälkeen, kertoo Timo Prittinen. Kuva: Pirkko Högkulla

Viiden vuoden visioissa on laajentaa tuotantoa vielä kahdella samankokoisella hallilla. STH Steelin vuotuinen kasvutavoite on 20 % ja siinä on Prittisen mukaan aika hyvin pysytty. Hän epäilee, että ensi vuosi voi olla haastavaa rahoituksen kalleuden takia.

– Liikevaihto on tuplattu viitenä viime vuotena. Vuonna 2018 liikevaihto oli 5 miljoonaa, nyt se on noin 10 miljoonaa. Vuosi 2023 on ollut tosi hyvä, hyvin on pärjätty. Kassa on turvattu, Timo Prittinen iloitsee.

– Meillä on hyvä yhteishenki ja hyvät työntekijät yrityksessä. Vaihtuvuus on vähäistä. Ei olla lomautettu edes korona-aikana. Tulos oli tosi huono 2021, mutta työntekijät pysyivät, mikä mahdollistaa saamaan parempia vuosia. Yrittäjän tittelistä olen oikein ylpeä. Saa koko ajan yrittää päästä eteenpäin - yhdessä.

STH Steel Oy Ab

Aloitti toimintansa Ähtävän kirkonkylässä 2008 Nykungs Verkstad -nimellä. Muutti Luotoon vuonna 2015. Nykyiset tuotantotilat Furuholmassa käsittävät kaikkiaan 3 000 neliötä, uusin C-halli mukaan luettuna.

Nykyiset omistajat ovat Sven Grankulla (toimitusjohtaja - myynti) ja Timo Prittinen (varatoimitusjohtaja - kehitys ja laatu).

Työntekijöitä 35.

Liikevaihto oli vuonna 2022 noin 10 miljoonaa, tilikauden tulos noin 760 tuhatta. Nousua liikevaihdossa oli lähes 26 %.

Toimialana konepajateollisuus ja metallityöt.

Uusi halli valmistuu alkuvuodesta. Teräsrakenteet yrityksen itsensä valmistamia. Noin 1500 neliötä, sisäkorkeus yli 10 metriä, kalliolämmitys. Rakennuttaja Rönnliden Invest, jolta STH Steel vuokraa tilat. Pääurakoitsija Byggnads Nynäs Rakennus Oy Ab.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä