Paikallisuutiset
Komealupiinia ja jättipalsamia kitketään omatoimitalkoissa Pietarsaaren seudulla
Pietarsaaren seudulla torjutaan vieraslajeja kolmatta vuotta PIA-hankkeen puitteissa. Hankkeen viimeisenä kesänä järjestetään omatoimitalkoita kaikissa seudun kunnissa.
Oman pihan vieraslajikasveja voi lisäksi tuoda kunnallisiin jätekontteihin. Tavoitteena on kannustaa kaikkia jatkamaan torjuntatyötä myös hankkeen päätyttyä.
Haitalliset vieraslajit ovat muodostuneet maailmanlaajuiseksi uhkaksi luonnon monimuotoisuudelle. Nämä ihmisen maahantuomat lajit syrjäyttävät kotimaisen lajiston, koska niillä ei ole luontaisia vihollisia uudessa kotimaassaan.
Pietarsaaren seudulla ongelmaksi on muodostumassa etenkin komealupiini ja jättipalsami.
– Nämä kaksi lajia uhkaavat vallata alleen kaikki ojanpenkat, puistot ja joenuomat, kärjistää Pietarsaaren torjuntatoimista vastaava Tapani Hopkins hankkeen tiedotteessa.
– Siinä menisi myös kotimainen niittyjen hyönteislajisto ja hyönteisten mukana linnustokin. Juuri mikään kun ei Suomen luonnossa näitä kasveja syö.
Edellisvuosina suosiota saaneet ”soolotalkoot” jatkuvat myös tänä kesänä. Pietarsaaren seudun kuntiin merkataan kyltein 13 talkoopaikkaa, joissa kuka tahansa voi omalla ajallaan kitkeä vieraslajeja.
– Olemme yrittäneet tehdä talkoilun mahdollisimman helpoksi ja mielekkääksi. Kasvit katki, muovipussiin ja pussi kyltin viereen. Me hoidamme loput. Mielellään mahdollisimman vähän multaa pussiin, koska kasvijäte päätyy Jepuan biokaasulaitokselle, Tapani Hopkins ohjeistaa.
Kuntien keskustoihin on kesäkuun alussa myös ilmestynyt jätekontteja vieraslajeja varten. Näihin voi kuka tahansa tuoda omasta pihastaan tai muualta kitkemiään vieraslajikasveja. Tämäkin kasvijäte päätyy lopulta biokaasuksi.
Soolotalkoita ja vieraslajien jätekeräystä järjestää PIA-hanke. Hanke järjestää jo kolmatta vuotta vieraslajien, etenkin komealupiinin ja jättipalsamin, torjuntaa Pietarsaaren seudulla.
Hankkeen viimeiseksi kesäksi on palkattu koordinaattori kuhunkin seudun kunnista sekä hoitamaan torjuntatyötä, että suunnittelemaan miten torjunta jatkuu hankkeen päättyessä.
Tapani Hopkins toivoo, että mahdollisimman moni inspiroituu torjumaan vieraslajeja myös arjessa hankkeen jälkeen.
– Ei voi kuin kiittää kaikkia, jotka tekevät osuutensa Suomen luonnon puolesta. Pienikin arjen teko vaikuttaa!
Talkoopaikkojen ja jätekonttien sijainnit löytyvät tästä.