Urheilu

Kolmen kullan Katajalaakso kavereista kovin Pedersören SM-kisoissa – Ei muista, milloin olisi hävinnyt ikäiselleen.

Pientä kiusaa ja kiinnipitämistäkin harrastettiin Kannuksen UranEemeli Katajalaaksoa vastaan Pedersören SM-yleisurheiluissa, mutta mikään ei auttanut. Katajalaakso jatkoi juoksu-uraansa SM-tasolla voittamattomana, kun karkasi 1500 metrin kisassa vastustajiltaan 150 metriä ennen maalia.

Eemelin kolmas kulta rakentui kypsään juoksuun kärkimiehen takana. Kirivaiheessa ytyä löytyi selvästi enemmän kuin muilta, vaikka alla oli kaksi kovaa juoksupäivää.

– Aika hyvin palauduin edellisistä, vaikka eihän tällaista ole voinut etukäteen treenata. Vähän tuntui rasitus jaloissa, mutta aika luottavaisin mielin lähdin kolmatta mestaruutta hakemaan, Katajalaakso kertoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uralainen on voittanut kaikki SM-starttinsa nyt kolmen kauden aikana.

– Ei kyllä tule mieleen, milloin olisin samanikäiselle hävinnyt. Pitää upottaa ajatus tänne (päätä kopistaen), että joskus se tappiokin tulee. Siitä pitää vain jatkaa eteenpäin.

Eemeli Katajalaakson voittoaika oli 4.16,10. Viipurin Urheilijoiden Karlos Kemppaala hävisi puoli sekuntia.

– Olisi siinä varaa löytynyt, jos olisi kaveri tullut loppusuoralla rinnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katajalaakso pelaa jalkapalloa FC Ylivieskan juniorijoukkueen kapteenina, eikä aio jättää toista lajiaan siirtyessään Vöyrin urheilulukioon.

– Tein sinne kahden vuoden sopimuksen, joka tuo harjoitusohjelmat molempiin lajeihin. Pelaan sarjapelit loppuun Ylivieskassa ja ensi kaudella edustan varmaan jotain vaasalaisjoukkuetta – tai sitten kokkolalaista.

Eemeli Katajalaakson "pappa"Kari Aho luonnehtii valmennettavaansa nuoreksi urheilijaksi, jolla on mahdollisuus kiristää harjoittelua melkoisesti.

– Eemeli on kaikin puolin lahjakas. Treeniä voisi lisätä todella paljon. Kone on hyvä ja hän saa maksimivauhdin hyvin päälle. Juoksemista ajatellen on hieman mietittävää siinä, että Eemelin kroppa ottaa herkästi lihasmassaa, Aho selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oulun Pyrintöä edustava sieviläinenNiko Kangasoja sai 17-vuotiaiden 200 metrillä makean hyvityksen jäätyään satasella kakkoseksi. Taistelu Lapuan Valtteri Loukoa vastaan oli alusta loppuun tasaväkinen. Maalissa eroa oli Kangasojan eduksi kolme sadasosaa.

Kangasojan hurjasta kunnosta kertoo, että ennätys parani aikaan 22,51 noin neljän metrin vastatuulesta huolimatta.

– Kaarteessa oli myötäistä ja suoralle tullessa oli seinä vastassa. Oltiin Loukon kanssa tasoissa kaarteessa ja samaa kamppailua oli maalisuorakin.

– Nyt reagointi onnistui ja koko juoksu meni nappiin. Alkueristä tuli itseluottamusta, kun pystyin siinä hyvään aikaan rennosti rullaamalla. En ollut maalissa varma, kumpi voitti. Pieni luulo ja toivo oli, että kuuluttaja sanoisi että "ja mestari on Kangasoja", seuraavaksi Pyrinnön joukkueessa SM-viestikultaan tähtäävä Niko naureskeli.

Kolmas kilpailupäivä käynnistyi P16-sarjan keihäänheitolla. Siinä odoteltiin kirkasta mitalia KannuksenLenni Yli-Kotilalle. Uran nuorukainen johtikin kisaa pitkään heitettyään toisella kierroksella 61.85. Viimeisellä kierroksella nakkasi Kalannin Otto Hiivola kepin 62.82 metrin päähän heittoviivasta ja otti SM-kullan.

– En ole pettynyt, mutta harmittaa. Viime vuonna tuli myös hopeaa ja ihan samalla tavalla. Silloinkin kulta karkasi viimeisellä kierroksella, Yli-Kotila muistaa.

Lenni Yli-Kotila pystyi heittämään kipeän olkapään vuoksi vain kolmesti.

– Heiton lopussa käy kipeää ja käsi menee turtaksi. Viimeistelyt sujuivat hyvin, vaikka en ole täysiä kilpailuja pystynyt heittämään. Nyt pitää laittaa olkapää kuntoon ja katsoa sitten jatkoa. Seuraavana kesänä tähtään nuorten EM-kisoihin.

Yli-Kotilan valmentajana toimii isä-Harri. Lennin isoveljet ovat myös keihäsmiehiä. Pedersöressä Yli-Kotila lähti "härnäämään" kavereita kolmiloikassa. Tilastonelosen pomput toivat sijan 11.

Aitajuoksuista tuli maakuntaan sunnuntaina kaksi mitalia. Toholammin Urheiljoiden Aada Määttälä aitoi puolen sekunnin päähän ennätyksestään ja ylitti maalilinjan kuuman erän kakkosena. Hopeaa lohkesi ajalla 1.02,76. Mestari Laura Loponen oli kolme kymmenystä nopeampi.

Alavieskan Virin Samuli Takkunen sai viimein haluamansa mitalin. Väri ei ollut aivan se, mitä nuorukainen etukäteen toivoi. P16-sarjan pitkien aitojen pronssiin oikeutti Takkusen uusi ennätystulos 56,48. Voittaja Sampo Väyrynen meni matkan aikaan 54,72.

Kuuden parhaan joukkoon urheilivat lisäksi mm. Luodon Felicia Vikström, Kalajoen Jenni Jaatinen, Kannuksen Loviisa Kupsala, Toholammin Otto Peltokangas sekä keihäässä neljänneksi tullut Kaustisen Salla Koskimäki.

Lauantaina häikäissyt IF Drottin Adrian Björkgren loikki kolmiloikassa tuloksen 13.68 ja sijoittui sillä neljänneksi.

IK Falken onnistui SM-kisojen järjestäjänä kympin arvoisesti. Sää suosi ja ennätyksiä tehtiin kuin liukuhihnalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä