Paikallisuutiset
Kohti kaksikielisempää Pietarsaarta: virkakunnan suomen taitoja halutaan kasvattaa
Pietarsaaren kaupungin viran- ja toimenhaltijoiden kielitaitovaatimuksia saatetaan kiristää. Yhä useammalta asiakaspalvelussa jatkuvasti työskentelevältä voitaisiin edellyttää jatkossa hyvää molempien kotimaisten kielten suullista taitoa. Tämä koskisi niitä tapauksia, joissa tällä hetkellä vaatimuksena on toisen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito ja toisen kielen tyydyttävä suullinen taito.
Tällainen kaupungin kielisäännön päivittäminen varmistaisi, että uutta henkilöstöä rekrytoitaessa Pietarsaaren kaupunki saisi palvelukseensa henkilöstöä, joka pystyy palvelemaan asiakkaita sujuvasti heidän omalla kielellään heti ensikontaktista lähtien.
Muun muassa tällaista kielisäännön tarkastelua esitetään yhtenä toimenpiteenä Pietarsaaren kaupungin kaksikielisyysohjelmassa, jonka kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan maanantaina ja lähetti sen valtuustokäsittelyyn.
Lisäksi kaupungin palveluksessa olevalle ruotsinkieliselle henkilöstölle, jonka tulee hallita suomen kieli esimerkiksi asiakaspalvelussa, tulee järjestää suomen kielen koulutusta työajan puitteissa.
Perinteisten kielikurssien rinnalla voidaan järjestää muunkinlaisia opintoja, kuten tandem-opiskelua ja keskusteluryhmiä.
Kaupungin suomenkielisen viestinnän näkyvyyttä voidaan ohjelman mukaan lisätä muun muassa varmistamalla, että kaikki mediatiedotteet, uutiset, verkkosivujen päivitykset ja muu materiaali julkaistaan samaan aikaan molemmilla kielillä.
Palveluissa selvitetään etukäteen, kenelle asiakas ohjataan, jos asiaa hoitavalla henkilöillä ei ole riittävää suomen kielen taitoa vastata kysymyksiin tai auttaa asiakasta.
Pietarsaaren kaupunki panostaa ohjelman mukaan entisestään kaksikielisten tapahtumien järjestämiseen. ”Kaksikielisten tapahtumien kohdalla on tärkeää huolehtia siitä, että tapahtumat ovat aidosti kaksikielisiä alusta loppuun, eli että tapahtumaa pystyy seuraamaan ja siihen voi osallistua täysipainoisesti omalla äidinkielellään”, ohjelmassa todetaan.
Yhteistyötä yksikielisten suomen- ja ruotsinkielisten koulujen välillä esitetään vahvistettavaksi esimerkiksi yhteisten koulutapahtumien muodossa. ”Elävää kaksikielisyyttä ja kummankin kotimaisen kielen oppimista tukee myös opetuksen järjestäminen rinnakkain samoissa koulukiinteistöissä.”
Edelleen kaksikielisyysohjelmassa tähdennetään, että suomenkielinen lukio-opetus on suomen kielen asemalle ja säilymiselle tärkeää. Lisäksi ammattiopetuksen järjestämistä suomeksi tai kaksikielisenä selvitetään.
Kaksikielisyysohjelmaa lähdettiin laatimaan Pietarsaareen osana kaupungin strategiaa, kun vuonna 2021 tehdyssä laajassa asukaskyselyssä valtaosa suomenkielisistä vastaajista koki, etteivät he saa hyvää palvelua äidinkielellään Pietarsaaren kaupungin palveluissa tai yksityisissä yrityksissä.
Kyselyn perusteella suomenkielisten asukkaiden viihtyvyys kaupungissa oli heikentynyt verrattuna aiempaan vuonna 2017 tehtyyn kyselyyn.
Enemmistö kaupungin ruotsinkielisistä asukkaista sen sijaan koki saavansa kaupungissa hyvää palvelua omalla äidinkielellään. Erot kieliryhmien kokemuksessa olivat merkittäviä.
//Juttua täydennetty 22.10.2024 klo 9.42 kaupunginhallituksen päätöksellä.