Paikallisuutiset
Kiekko lentää Luodossa kilpatason frisbeegolfradalla
Jos selättää Larsmo Disc Golf Coursen 59 heitolla on suoriutunut pelaamisesta ihannetuloksella.
Luodon urheilupuistossa avautui kilpatason frisbeegolfrata, Larsmo Disc Golf Course, syksyllä 2022. Pelaajia 18-väyläisellä kentällä on riittänyt ja heittotaidoista on ehditty ottaa mittaa myös PDGA-sanktioidussa kilpailussa, jossa on siis käytetty Yhdysvalloissa toimivan frisbeegolfin kansainvälisen Professional Disc Golf Association -kattojärjestön sääntöjä.
Kentän suunnittelussa on sormensa pelissä pietarsaarelaisella Miro Joutsenella. Hän on lajin aktiiviharrastaja yli kymmenen vuoden takaa, länsirannikolla Kokkola-Pietarsaari-akselilla operoivan West Coast Disc Golfers -seuran hallituksen jäsen sekä tuore osakas uudessa frisbeegolfin FullFlight -erikoisliikkeessä Pietarsaaressa.
Lajin tasaisen varmasti kasvanut suosio lämmittää vanhan pelaajan sydäntä, mutta ei ihmetytä.
– Frisbeegolfissa on paljon potentiaalia. Kyse on sosiaalisesta lajista, mutta voi pelata yksinkin. Haastetta riittää sitä haluaville. Ja saa liikkua luonnossa.
Kun Joutsen aikoinaan hurahti frisbeegolfiin eli fribaan oli West Coast Disc Golfers -seurassa nelisenkymmentä jäsentä.
– Nyt meitä on jo 120, mutta seuran ympärillähän pyörii monta sataa ihmistä.
Luodon projektia aloiteltiin 2020 ja rakentamaan päästiin kesällä 2021; kunta kustansi materiaalit ja antoi työkoneet käyttöön. Lopputuloksena on yhteensä 5 kilometrin rata ryyditettynä monenlaisella elementillä.
– Luodon kunta on kustantanut materiaalit ja antanut koneet käyttöön, loppu on mittavan talkootyön ansiota, Miro Joutsen kertoo.
Oma pelaaminen on viime vuosina jäänyt aiempaa vähemmälle, sillä kirvesmiehen töiltä liiennyt aika on mennyt Luodon frisbeegolfradan lisäksi Kokkolan Laajalahden kentän suunnittelutehtäviin. Seuraavaksi ratasuunnittelua on tarkoitus käynnistellä Pietarsaaren kaupungin kanssa.
– Ehkä jossain vaiheessa voin elättää itseni frisbeegolfkenttien suunnittelu- ja rakennustehtävillä, kuulu toive.
Ammattilaisura ei sentään ole haaveissa.
– Rahkeeni eivät riittäisi Suomen huipulle. Suurimmat ongelmat ovat heiton pituudessa. Huipulla pärjätäkseen pitäisi heittää vähintään 140 metriin. Parhaat heittävät yli 200 metriä, mikä on valtavan pitkä matka.
Parhaaksi saavutuksekseen hän nostaa seuramestaruuden vuodelta 2019.
Hyvä frisbeegolfrata on tehty luonnollisista esteistä kuten puista ja pensaista. Lisäksi pitää olla vesiesteitä ja korkeuseroja vastukseksi kiekon lennolle.
– Maastosta ja ympäristöstä haetaan golkenttätyyppistä lopputulosta. Helpointahan rata olisi tehdä pururadalle mäntymetsään, mutta sellaista emme halua, Miro Joutsen toteaa.
– Frisbeegolfradalla pitää olla erilaisia elementtejä. Visuaalisuus on tärkeää, että on silmällekin hienon näköistä. Ja haastavuus on tärkeää.
Larsmo Disc Golf Course -rata täyttää puistomaisena ja pinnanmuodoltaan vaihtelevana maastona hyvän radan vaatimukset mennen tullen. Metsän ja peltojen hallitsemalle kentälle saatiin jopa vesistöä kun alettiin erikseen konevoimin kaivamaan. Esimerkiksi väylälle numero 15 on putkahtanut kuin tyhjästä esille Suomen muotoinen lampi.
– Väylä numero 15 on myös koko radan näyttävin väylä. Se on 270 metriä pitkä ja korkeusero korin ja heittopaikan välillä on peräti 11 metriä. Tällä väylällä iso mäki ja usein vastatuuli pistävät kampoihin kiekolle, mutta heittopaikalta puiden keskeltä korkeuksista on kaupan päälle huikaisevat näkymät, Miro Joutsen kuvailee.
– Idean lammen muodosta ei ole peräisin mistään erityisesti, se vaan pompahti mieleen kun mietin minkälaisen vesistön voisi kaivaa.
Jos selättää Luodon frisbeegolfradan 59 heitolla on suoriutunut pelaamisesta ihannetuloksella.
Talkootunteja on kertynyt isolta porukalta mieletön määrä kun on kaadettu puita, karsittu, kärrätty maata, rakennettu heittopaikkoja, muokattu maastoa ja nikkaroitu yli kaksikymmentä siltaa kulkua helpottamaan.
Ensimmäisellä väylällä tulijaa tervehtii noin kolmestasadasta heinäseipäästä rakennettu portti, jonka pielissä on laskuri dataa keräämässä kävijämääristä
Frisbeegolf vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Avainsanoja ovat liikkuvuus, voima, vauhti, tekniikka ja kestävyys.
– Kiekkoa heittäessä erityisesti keskivartalo joutuu kiertoliikkeessä koetukselle. Kiekko voi ampaista matkaan jopa 140 kilometrin tuntivauhtia, Joutsen kuvaa.
Tarkoituksena frisbeegolfissa on heittää frisbee maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla.
Jos selättää esimerkiksi Luodon frisbeegolfradan 59 heitolla on suoriutunut pelaamisesta ihannetuloksella. Kaikkiaan viidellä eri väylällä par eli ihannetulos on 4 heittoa, lopuilla väylillä ihannetulos 3 heittoa.
– Kuten golfissa myös frisbeegolfissa tavoitteena on birdie eli aina yksi heitto vähemmän kuin mitä väylän ihannetulos on, Joutsen selventää.
Peliväylä aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä. Seuraava heitto tehdään paikasta, johon edellinen heitto pysähtyi. Väylä päättyy maalikoriin.
Yhdellä ei eikä ihan muutamallakaan kiekolla pärjää, jos haluaa harrastaa lajia hieman enemmän tosissaan.
Joutsen pitää noin kymmentä erilaista kiekkoa sopivana määränä aloittelijalle. Frisbeetä vaihdetaan kulloisenkin pelitilanteen ja peliväylän mukaan. On draiveria, lähestymiskiekkoa, putteria, oikealle tai vasemmalle kaartuvia, mataliin ja korkeisiin väyliin sopivia kiekkoja. Lisäksi osa kiekoista menee väkisinkin hukkaan.
– Löytökiekoille on oma palautuslaatikkonsa lähtöpaikalla, mutta kaikki kiekot eivät palaudu.
– Etikettiin kuuluu, että toisen kiekon löytävä tuo kiekon palautuslaatikkoon.
Frisbeegolfin harrastajia suorastaan hemmotellaan seudulla.
Täysimittaisia eli 18-väyläisiä kenttiä löytyy lisäksi Luodon Bosundista sekä Kokkolasta Laajalahdesta ja Köykärinmäeltä. Pietarsaaressa on Pietarinpuistikolla 7-väyläinen kaupunkirata ja Maskenissa puistorata.
Pedersöressä Sursikin alueella on 9-väyläinen MultiGolfPark puisto-/peltorata, Kolpissa Heimbackan alueen kuntoradalla 9-väyläinen frisbeegolfrata.
Uudessakaarlepyssä 9-väyläinen DiscGolfPark kulkee pururadalla ja metsikössä.