Paikallisuutiset
Khaled Alomarilla riittää sisua ja virtaa – Pitkää päivää salongissaan painava futismies ja perheenisä sanoo saavansa työstään voimaakin
Khaled Alomar tervehtii sujuvalla suomen kielellä ja kyselee kuulumisia. Totta puhuen suomi eli Khaled Alomarin kolmas vieras kieli on vielä aktiivisen opiskelun vaiheessa, mutta ruotsia tai englantia käyttäen juttu luistaa sujuvasti.
Pakolaisena vuonna 2015 Suomeen saapunut syyrialaislähtöinen Khaled - jonka kanssa jutellessa etunimien käyttö tulee niin luonnostaan että sillä mennään - on keväästä alkaen ollut osa Pietarsaaren kivijalkakeskustaa Alholminkadun alkupäässä sijaitsevan hiussalonkinsa myötä.
Khaled käsittelee sekä miesten että naisten hiuksia. Miesten hiusten leikkaamisen saloja hän oppi jo aikoinaan kotonaan parturi-isältään.
– Opiskelin sitten alaa Vaasassa oppiakseni työskentelemään myös naisten hiusten kanssa.
"Tässä työssä tapaa erilaisia ihmisiä ja pääsee heitä palvellessaan juttelemaan heidän kanssa. Olen sosiaalinen ihminen."
Jo sitä ennen Khaled oli ehtinyt hankkia liikunnanohjaajan pätevyyden Norrvallan urheiluopistosta Vöyriltä. Hänen lajinsa on jalkapallo, jonka pelaaminen katkesi polvivammaan.
– Sen jälkeen valmentaminen alkoi kiinnostaa.
Nyttemmin tämä futismies valmentaa Jaron P13-ikäluokkaa ja etenee muodollisten valmennuspätevyyksien koulutusasteilla. Ja on erittäin kartalla myös edustusjoukkueen otteista; keskustelu parturintuolissa istuvan asiakkaan kanssa etenee luonnostaan esimerkiksi siihen tiettyyn TPS:n vapaapotkuun ja sitä edeltäneeseen tilanteeseen Jaron viimeisimmässä kotiottelussa.
– [Guillermo] Sotelo oli täällä leikkauttamassa hiuksiaan ja jutteli tilanteesta, Khaled kertoo.
Tulkoon tässä paljastetuksi, että Sotelo ei pitänyt kentältäpoistoaan oikeutettuna.
Nopeasti käy ilmi, että Khaled Alomarilla on laaja kontakti- ja tuttavaverkko pitkin Pohjanmaan rannikkoseutuja. Samalla tulee mieleen, että miten tällä miehellä riittää päivässä ja viikossa tunteja ja miten hän jaksaa.
Drop in -periaatteella toimiva salonki on auki aamusta iltaan ja päivästä toiseen, myös sunnuntaisin. Lisäksi tulevat mainittu jalkapallovalmennus ja esimerkiksi tulkkaustehtävät. Ja tietenkin se kaikkein tärkein eli perhe, johon syntyi puolisentoista viikkoa sitten toinen tytär. Voisi kuvitella suomen kielen opettelunkin verottavan henkisiä voimavaroja.
Khaled kokee työnsä myös voimanlähteenä.
– Tässä työssä tapaa erilaisia ihmisiä ja pääsee heitä palvellessaan juttelemaan heidän kanssa. Olen sosiaalinen ihminen.
Mutta silti...
– Nuorena jaksaa, Khaled hymyilee.
Samassa hän vakavoituu ja muistuttaa eräästä yksityisyrittäjyyden lainalaisuudesta: tuntikelloa ei omalle työlle ole.
– Etenkin aloittaessa on tehtävä paljon töitä.
Khaledin salongissa on kolme parturintuolia ja hän tähyääkin jo mallia, jossa ei työskentelisi liiketilassaan yksin. Silloin ei aina tarvitsisi itse tehdä niin pitkiä päiviä ja viikkoja.
Yrittäjyyden aloittamiseen liittyviä käytännön haasteita Khaled ei ole pitänyt ollenkaan kohtuuttomina.
– Olen saanut hyvää apua Concordialta ja minulla on kirjanpitäjä.
Todelliset ongelmat ja surut ovatkin ihmisten maailmassa, noh, toisenlaisia. Khaledin perhe joutui pakenemaan Syyriassa vuonna 2011 puhjennutta tuhoisaa sisällissotaa Libanoniin. Sieltä Khaled tuli Suomeen 21-vuotiaana kiintiöpakolaisena, yksinään.
Sittemmin mies on hankkinut itselleen Suomessa niin täyden elämän, että vauhti heikompaa miltei hirvittää. Suomessa ja Pietarsaaressa saamaansa vastaanottoa Suomen kansalainen Khaled Alomar kiittelee vuolaasti.
– Nyt olen sitten sellaisessa asemassa, että voin itse yrittää auttaa muita, hän kuvaa.
Auttaminen on salongin toiminnan näkökulmasta tarkoittanut esimerkiksi sitä, että ensimmäisen kuukauden ajan Khaled leikkasi ukrainalaispakolaisten hiukset ilmaiseksi. Nyttemmin hän tarjoaa kaikille pakolaisille hiustenleikkuun roimalla alennuksella.
Synnyimaansa tilanteen hän näkee sellaisena, että sopu ja anteeksianto voivat tulla vain hitaasti.
– Sisällissodassa on ollut monia osapuolia ja jopa saman suvun jäseniä on taistellut toisiaan vastaan.
Moinen sisällissota ei ole Suomenkaan historialle vieras. Nykyään vakaan rauhan aikana Suomi tarjoaa niin syntyperäiselle väestölle kuin uussuomalaisille mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan ja elää täyttä sekä turvallista elämää.
Pietarsaaren keskustan perinteisesti vahvalle parturikampaamotarjonnalle Khaledin salonki tarjoaa - toimittajan käyttämän koekappaleen eli oman pään erinomaisesti onnistuneen hiustenleikkuun lisäksi - pikantin urheilukulttuurisen mausteen.
Parturintuolissa paikallisesta jalkapalloilusta keskusteleminen kun on osa klassista kaupunkisivistystä. Asiakas on tuolloin aina oikeassa, erotuomarit väärässä.