Urheilu

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä ei hiihdetä tänä vuonna, vaan Sievin viesti siirtyy vuodella – Sievin maakuntaviestin järjestelytoimikunta teki yksimielisen siirtopäätöksen keskiviikon kokouksessaan

Paljon joukkueita ja paljon yleisöä, siitähän se Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti tunnetaan. Sievin viesti siirtyy vuodella, sillä kokoontumisrajoitukset eivät mahdollista runsaslukuisen yleisön pääsyä tapahtumaan. Kuva Kannuksen vuoden 2015 viestistä.
Paljon joukkueita ja paljon yleisöä, siitähän se Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti tunnetaan. Sievin viesti siirtyy vuodella, sillä kokoontumisrajoitukset eivät mahdollista runsaslukuisen yleisön pääsyä tapahtumaan. Kuva Kannuksen vuoden 2015 viestistä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Viime vuoden loppiaisenaKeski-Pohjanmaan maakuntaviestin voittoon hiihtänyt Kalajoki jatkaa hallitsevana mestarina ainakin vielä vajaan vuoden, sillä vuonna 2021 maakuntaviesti jää hiihtämättä. Sievin maakuntaviestin järjestelytoimikunta teki päätöksen viestin siirtämisestä keskiviikon lyhyessä kokouksessaan.

– Eipä siinä pitkään kokous kestänyt, kun asia oli niin selvä. Päätöksen mukaan Sievin viestiä ei peruta, vaan se siirretään ensi vuoden loppiaiseen. Päätös oli yksimielinen ja kokouksessa olivat mukana myös Sievin kunnanjohtaja Mauno Ranto sekä maakuntaviestin TD:nä toimiva Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto, järjestelytoimikunnan puheenjohtajaKari Koivisto sanoo.

Tilanne on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta nykymuotoisen viestin historiassa, kun viesti jää hiihtämättä. Nykymuotoisen maakuntaviestin historia alkaa vuodesta 1952.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sievin viestin järjestäjät ovat seuranneet koronatilanteen kehittymistä tiiviisti ja olleet tasaisin väliajoin yhteydessä viranomaisiin.Koronaa varten laadittu varautumissuunnitelma jäi tällä kertaa pelkäksi suunnitelmaksi, kun viestiä ei voida järjestää.

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti on perinteisesti hiihdetty loppiaisena. Se oli tarkoitus tälläkin kertaa, mutta koronaviruspandemian vuoksijärjestäjät päättivät jo joulukuussa siirtää viestin hiihdettäväksi 7. maaliskuuta. Viesti siis ei toteudu maaliskuussakaan, sillä koronatilanne ei ole kehittynyt siihen suuntaan, että kokoontumisrajoituksia oltaisiin vielä lieventämässä.

– Aluehallintoviraston viimeisimmät ohjeet ovat hyvin selkeät. Niiden mukaan maakuntaviestin kaltaista yleisötapahtumaa ei pysty järjestämään, Koivisto perustelee.

Muualla Suomessa maakuntaviesti on hiipunut pahoin, mutta Keski-Pohjanmaalla viesti on edelleen voimissaan. Joukkueita viestissä on ollut mukana kymmenittäin ja yleisöä tuhansittain. On selvää, että järjestäjien talous kokisi kovan kolauksen, jos tuhansia pääsylippuja jäisi myymättä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Odotuksissa oli saada Sievin viestiin 2 500–3 000 katsojaa. Siitä on helppo laskea, että taloudellisesti olisi tullut takkiin noin 30 000 euroa. Ja sekin pitää muistaa, että maakuntaviesti on erityisesti yleisötapahtuma. Viesti ei ole sama ilman yleisöä, Koivisto toteaa.

Vielä alkutalvestajärjestäjillä oli koronaviruspandemian vuoksi toinenkin huoli, sillä lunta Sievin laduilla ei ollut.Tuo ongelma poistui vuodenvaihteessa, kun taivaalta tuprutti runsaasti valkoista. Pakkasten myötä järjestäjät ovat myös voineet tykittää lisää lunta.

– Tulemme säilömään osan lumesta ensi vuoden viestiä varten. Kuutiomäärää en osaa vielä sanoa, mutta kuitenkin tulemme lunta säilöön ottamaan. Näin siitäkin huolimatta, että yleensä Sievissä on päästy loppiaisena hiihtämään luonnonlumellakin. Latupohjat ovat niin hyvässä kunnossa, ettei latujen saamiseen tarvita niin suurta lumimäärää.

– Tavoitteena on hiihtää loppiaisena 2022 Sievissä viiden kilometrin lenkillä. Jos lumi ei jostain syystä riitä, sitten maakuntaviesti viedään läpi 3,3 kilometrin lenkillä, Koivisto selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sievin viestin siirtyminen vuodella tarkoittaa sitä, että myösmuut jo myönnetyt maakuntaviestit siirtyvät vuodella. Kaustisen viesti siirtyy vuoteen 2023, Kalajoen vuoteen 2024 ja Reisjärvellä paremmuudesta mitellään vuonna 2025.

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä ei sunnuntaina 7. maaliskuuta hiihdetä, mutta jännättävää hiihtourheilun ystävillä silti riittää. Samaisena päivänä Oberstdorfin MM-kisat päättyvät miesten 50 kilometrin kilpailuun, ja lisäksi hiihtokisoja on tarjolla runsaasti myös Suomessa.

– Näyttää, että maakuntaviestin siirtymistä on osattu ennakoida monessa paikassa. Kun hiihtokalenteria katsoo, aika monta kotimaan kilpailua on sille päivälle jo siirretty, Koivisto hymähtää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä