Paikallisuutiset
Kari Ilmoselta uutta ja uusvanhaa musiikkia – Erotessa-biisi pääsi viimein studioon kiitos Hannu Pirttimaan ammoin C-kasetille tekemän keikkataltioinnin
Eräänlaisena harmillisena uutisena alkuun kerrottakoon, että pietarsaarelaisen pop/rock-musiikin kaanoniin vankasti kuuluva folkrock-yhtye St. Petersaari on ja pysyy eläkkeellä.
St. Petersaaren "tositietäjät tietää ja muistaa" -kappaleiden osastoon lukeutunut Erotessa sen sijaan tekee paluun hyvin pitkältä varhaiseläkkeeltä.
St. Petersaaren perustajajäsen, laulaja ja lauluntekijäKari Ilmonen sävelsi ja sanoitti biisin 1970-luvun lopulla, aivan St. Petersaaren taipaleen alkuvaiheilla. Hän valottaa, mitä kappaleelle luultavasti aikoinaan tapahtui.
– Ilmeisesti biisi vain tipahti pois yhtyeen kokoonpanojen muutospyörteissä jo 1980-luvun alussa. Jälkeenpäin on kyllä ihmetelty sitä, miksi se ei ole ollut mukana St. Petersaaren myöhemmillä keikoilla eikä levytyksillä.
Vuonna 1979 St. Petersaaren ollessa Pietarsaaren vanhalla palokunnantalolla keikalla kävi kuitenkin niin onnellisesti, että basisti Hannu Pirttimaa äänitti koko performanssin C-kasetille. Tämä rustiikkinen live-taltiointi on säilynyt ja sen mukana Erotessa.
Nyt kappale siis kokee uuden tulemisen ja Kari Ilmonen on asiasta suorastaan innoissaan.
– Sen on uudelleen sovittanut ja soitintanut Hannu Pirttimaan poika Simo Pirttimaa. Aivan uskomaton versio häneltä tuli.
Kari Ilmosen kanssa kappaleen esittävät multi-instrumentalisti Simo Pirttimaa, Hannu Pirttimaa (edelleen bassokitara), huilisti Eija Nygård Kokkolasta sekä rumpali Thomas Lindström Pietarsaaresta. Simo Pirttimaa asuu Tampereella.
Miten Ilmonen määrittelee Erotessa-kappaleen?
– Sitä voisi kutsua rockballadiksi, jossa on folkahtava kuulto.
Jos on Erotessa-biisillä jo valmiiksi tarina ja historiaa, niin samalla kokoonpanolla studiossa syntynyt Luonnonvaloa on uustuotantoa.
– Kappaleessa nimensä mukaisesti seurataan eläinkunnan herkkiä liikkeitä ja metsässä säteilevää mystistä valoa, joka yhtyy hiljentyvän ihmisen sisäiseen sielunmaisemaan, Kari Ilmonen kuvaa.
Tämänkin biisin Ilmonen arvioi folkahtavaksi rokkiballadiksi.
Digitaalisesti julkaistavien kappaleiden syntyprosessia Ilmonen kuvaa innostavaksi ja inspiroivaksi.
– Tampereella asuva ja vaikuttava Simo siis sovitti ja instrumentalisoi kotistudiossaan Tampereella biisiraakileeni, minkä jälkeen Studio Kolmosessa minä lauloin biisit uudelleen. Studiossa tutut muusikkokonkarit Hannu, Thomas sekä Eija soittivat omat osuutensa Simon laatimien osviittojen mukaan. Lopputuotoksiin jäi paljon Simon omaa soitantaa.
Simo Pirttimaa soittaa kappaleilla niin sähkö- kuin akustista kitaraa sekä mandoliiniakin. Lisäksi hän laulaa taustoja.
– Huikea muusikko, Kari Ilmonen tiivistää.