Paikallisuutiset

Kansa tyytyisi lyhyempiin Jaakon Päiviin: nelipäiväisyys saa eniten kannatusta pietarsaarelaisilta

Jaakon Päivien Wanhanajantori on yksi festivaalin suosituimmista tapahtumista. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren kaupungin ylläpitämän Jeppis Gallupin viime viikon kysymys käsitteli paikkakunnan suurinta yleisötapahtumaa, Jaakon Päiviä.

Kaupunkilaisilta kysyttiin festivaalin sopivasta pituudesta. Jo pitkään se on kestänyt sunnuntaista sunnuntaihin eli kahdeksan päivän ajan.

Vastaajista yli puolet eli 56 prosenttia (331 henkilöä) oli sitä mieltä, että tapahtuman tulisi olla lyhyempi. Nykytilanteeseen tyytyväisiä oli 43 prosenttia. Muutama yksittäinen vastaaja toivoi juhlien pitenevän nykyisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lyhyempää kaupunkifestivaalia kannattavat saivat vielä vastata kysymykseen sopivasta juhlien sopivasta kestosta.

Neljää päivää eli kestoa torstaista sunnuntaihin kannatti 47 prosenttia ja viisi päivää – aloitus keskiviikkona – viehätti 43:aa prosenttia vastanneista. Kolmipäiväiset festarit saivat 10 prosentin kannatuksen.

Kyselyyn vastasi lähes 600 henkilöä, mikä tuottaa asukaslukuun suhteutettuna neljän prosentin virhemarginaalin.

Pietarsaaressa on viime aikoina käyty keskustelua Jaakon Päivien kestosta. Järjestäjien. Finn Pietarsaari ry:n mukaan kahdeksanpäiväisten juhlien pystyttäminen on työlästä hyvin rajallisella budjetilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Selvää on tässä vaiheessa vain, että ainakin lisärahoitusta tarvitaan Jaakon Päiville nykymuodossaan, totesi puheenjohtaja Johan Lindberg Finn Pietarsaaresta PS:n haastattelussa 5. elokuuta tänä vuonna.

– Talous on tällä hetkellä suurin haaste. Sponsorointikin on nykyään aika pientä.

Hän huomautti, että lyhyemmät Jaakon Päivät on yksi vaihtoehto.

– Jatkosta on kuitenkin aivan liian aikaista sanoa yhtään mitään tässä vaiheessa. Asiassa ei ole vielä tehty päätöstä millään tavalla. Tämän kesän Jaakon Päivät arvioidaan vielä erikseen ja jatkosta keskustellaan yhdistyksen hallituksessa syksyn aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kykeneekö Finn Pietarsaari järjestämään jatkossa yli viikon mittaiset Jaakon Päivät muutamalla kymppitonnilla? Kuva: Pirkko Högkulla

Jaakon Päivien budjetti on noin 90 000 euroa.

– Yksi kysymys on, että onko Finn Pietarsaaren tehtävä tuoda koko perheelle tarkoitettuun tapahtumaan isoja artisteja, jotka maksavat, pohdiskeli tapahtumavastaava Karita Jungar samassa haastattelussa.

– Ja kaikki kulut nousevat mitä pidempään tapahtuma kestää. Omasta mielestäni lyhyempi aika riittäisi. Viikon kestävä tapahtuma on liian stressaavaa rahan riittämisen osalta.

Kaupunki on leikannut tukeaan 10 000 eurolla. Kaupungin tuki on edelleen 45 000 euroa, mutta järjestävä yhdistys joutuu maksamaan esimerkiksi katujen sulkemiset ja jätehuollon itse, mikä aiheuttaa tuon 10 000 euron aukon budjettiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä