Paikallisuutiset
Kaksikielinen päiväkerho alkaa syksyllä Pietarsaaressa: Seurakuntien yhteinen kerho tarjoaa kielisuihkutusta
Pietarsaari
Syksyllä käynnistyy Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan ja Jakobstads svenska församling - seurakunnan ensimmäinen yhteinen päiväkerho. Kaksikielinen kerho toimii kielisuihkuna, joka on kielikylvyn kevyempi muoto. Toiminta on suunnattu 3-5 -vuotiaille ja mukaan otetaan korkeintaan 15 lasta. Muutamia vapaita paikkoja on vielä. Tällä hetkellä kaksikieliseen päiväkerhoon on ilmoitettu 11 lasta, joista 2 on suomenkielisiä ja loput yhdeksän ruotsinkielisiä.
– Kaksikielisessä päiväkerhossa jokainen puhuu omaa äidinkieltään, ohjaajat kuitenkin ymmärtävät toista kotimaista, kertoo vastaava lastenohjaajaMervi Björklund Pietarsaaren suomalaisesta seurakunnasta.
– Teemme kaikkea sitä mitä seurakunnan päiväkerhoissa tehdään muutoinkin, mutta laulamme, riimittelemme, leikimme ja pidämme hartaushetken sekä suomeksi että ruotsiksi. Lauluja, leikkejä ja loruja opitaan suihkukielellä.
Vanhemmat ovat toivottaneet kaksikielisen lapsitoiminnan lämpimästi tervetulleeksi.
– Kerhossa lapsi saa virikkeitä ja samaan aikaan vanhempi saa hengähdystauon. Kolmessa tunnissa ehtii tehdä vaikka mitä, käydä asioilla, ostoksilla, lenkillä, ottaa nokoset tai vaikkapa siivota.
Kaksikielisiä kerhopäiviä ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai kello 8:30-11.30.
– Suomenkielinen kerho jatkuu normaaliin tapaan tiistaisin ja torstaisin. Lapsi voidaan halutessa tuoda siis kumpaankin kerhoon, Björklund huomauttaa.
Toiminnan perustana on kristillinen kasvatusta. Toiminta on maksullista. Kaksikielinen kerho maksaa sata euroa ja suomenkielinen päiväkerho viisikymmentä euroa yhdeltä lukukaudelta.
Aivan ensimmäistä kertaa suomalainen seurakunta ei ole pappia kyydissä.
– Pidimme aikoinaan kaksikielistä päiväkerhoa Edsevössä yhteistyössä Pedersöre församlingin kanssa, muistelee Mervi Björklund.
Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä kun ensimmäiset päiväkerhot aloittivat toimintansa suomalaisessa seurakunnassa. Ja lapsia riitti. Vuonna 1970 kerhoa pyöritettiin seurakuntakodin lisäksi Karhusaaren kirkossa ja Bonäsin pappilassa.
– Kerholaisten määrä on hitaasti vähentynyt 1990-luvulta alkaen. Seurakuntahan on pitänyt esikouluakin 6-vuotiaille.
– Tällä hetkellä on vain yksi päiväkerho, Kirkkorannan seurakuntakodilla, ja lapsia on mukana kymmenen.
Ruotsinkielisellä puolella päiväkerhoissa on 48 lasta.
Seurakuntakeskuksella pidettävien kerhojen toimintaedellytykset paranevat entisestään kun leikkipuisto siirretään aivan päiväkerhotilojen ulkopuolelle vielä tämän kevään aikana.