Paikallisuutiset

Kaikki tiet vievät taas Juthbackan markkinoille - Nimikiista on ratkaisu ja tapahtuma järjestetään perinteisen menoin myös ensi vuonna

Aija ja Pauli Kirsilä Kristiinankaupungista purkivat torstaina iltapäivällä laatikoista muun muassa lypsykoneen mainoksen sekä monenlaista posliini- ja lasitavaraa Juthbackan markkinoille. Markkinoita vietetään tänään perjantaina ja huomenna lauantaina Uudessakaarlepyyssä. Kuva: Pirkko Högkulla

Luultavasti Suomen suurimman ulkoilmakirppiksen odotetaan houkuttelevan Uuteenkaarlepyyhyn tänäkin vuonna arviolta 25 000 kävijää.

Juthbacka-markkinoita vietetään Uudessakaarlepyyssä jälleen 23.–24. elokuuta. Järjestäjänä on tuttuun tapaan, jo 45. kertaa, Pietarsaaren seudun veteraaniautoyhdistys, Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Pjussi Jåfs paikkaa pitkään mukana olleen teltan kattoa ilmastointiteipillä Juthbackassa torstaina. Taustalla Karl-Gustav Jåfs. Kuva: Pirkko Högkulla

Myyjiä on paikalla yli 400. Torstaina iltapäivällä olivat katosta monien muiden myyjien tavoin pystyttämässä tottunein ottein Jåfsit Pietarsaaresta.

Kaupattavien tavaroiden valitseminen, pakkaaminen, kantaminen ja purkaminen on vaivan arvoista. Tavara tekee kuulema kauppansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parikymmentä kertaa olemme olleet myymässä. Myymme monenlaista vanhaa tavaraa, kirjoja, levyjä, posliinia, koruja, talonpoikaisia kalusteita. Itse en kerää mitään, vaan myyn pois vanhaa omaisuutta, kuvasi Pjussi Jåfs.

Juthbackan markkinoiden tavaramerkin omistaa nyt veteraaniautoyhdistys.

Juthbackan markkinaperinne jatkuu tavalliseen tapaan ainakin vielä ensi vuonna. Nimikiistan vuoksi tapahtuman pitopaikka ja tulevaisuus nykymuodossaan ovat olleet vaakalaudalla.

Veteraaniautoyhdistyksessä on voitu nimikiistan osalta huokaista helpotuksesta, sillä tavaramerkki Juthbacka markander - Juthbackan markkinat kuuluu Patentti- ja rekisterihallituksen kesäkuussa antamalla päätöksellä Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap -yhdistykselle.

Tavaramerkkiä havitteli itselleen Stiftelsen Juthbacka -säätiö, joka kävi rekisteröimässä Juthbackan markkinat itselleen viime vuoden elokuussa. Veteraaniautoyhdistys jätti asiassa väitteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Patentti- ja rekisterihallituksen ratkaisu oli meille luonnollisesti suuri helpotus. Toisenlaista päätöstä olisi ollut vaikea käsitellä kun olemme todistetusti järjestänyt Juthbackan markkinat jo yli 40 vuoden ajan, toteaa veteraaniautoyhdistyksen puheenjohtaja Peter Nyman.

”Luottamus säätiöön on saanut taklauksen ja siitä on vaikea päästä yli”. Peter Nyman, Pietarsaaren veteraaniautoyhdistys.
– Nautitaan nyt tämän vuoden markkinoista. Meillä on monta uutta myyjää ja muuta kivaa. Katsotaan sitten luottamuksellisella mielellä eteenpäin. Markkinat tulee kyllä jatkumaan, luottaa Peter Nyman. Kuva: Pirkko Högkulla

Jatko vuodelle 2025 varmistui kun osapuolet pääsivät sopuun vanhan, kaksi vuotta voimassa olevan, vuokrasopimuksen jatkamisesta kolmella kuukaudella.

Muussa tapauksessa sopimus olisi umpeutunut elokuun 2025 puolivälissä, juuri markkinoiden kynnyksellä. Säätiö irtisanoi nykyisen sopimuksen Juthbackan kartanon maiden käytöstä markkinoiden aikana 14. elokuuta 2023.

– Vuoden 2025 markkinoista eteenpäin ei ole tietoa tässä vaiheessa. Pitää neuvotella ja tehdä uusi sopimus tämän talven aikana, jos onnistuu, Nyman pohdiskelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sanotaan niin, että luottamus säätiöön on saanut taklauksen ja siitä on vaikea päästä yli. Kun luottamusta ei käytännössä ole säätiön suuntaan, pitää politiikkojen ja päättäjien luoda tarvittavat edellytykset, että sopimus voidaan tehdä - ja voimme alkaa rakentaa luottamusta uudelleen säätiötä kohtaan, muotoilee Peter Nyman.

– Nautitaan nyt tämän vuoden markkinoista. Meillä on monta uutta myyjää ja muuta kivaa. Katsotaan sitten luottamuksellisella mielellä eteenpäin. Markkinat tulee kyllä jatkumaan, Nyman luottaa.

Uutuuksina tänä vuonna on yhden miehen musiikkiesityksiä sekä katusoittajia. Alueelta löytyy myös pomppulinna lapsille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä