Mielipiteet

Kai Karhukorven mielipidekirjoitus: Sammuttaako viimeinen valot?

Kirjoittaja edustaa perussuomalaisia.

Luin 16.10.2024 uutisen, että Pietarsaaren Sanomien julkaisu loppuu viikkolehtenä ja ilmestynee harvemmin vuoden vaihteessa. Surullista, erittäin surullista.

Seuranneena printtimedioiden alas ajoa ympäri maakuntia, en voi väittää yllättyneeni. Pettyneeni kylläkin. Tuon ainoan paikallisen suomenkielisen printtimedian lopettaminen on valtava isku niin kielen, kulttuurin, journalismin kuin tiedon levittämisenkin näkökulmasta.

Itse tuli seurattua Pietarsaaren uutisia lehdestä nuoruudessa sekä asuessani pitkään muualla lehdestä sekä internetsivuilta. No ilmeisesti uutisten ja muunkin paikallisten tapahtumien välittäminen jatkuu internetissä? Se ei kuitenkaan ole sama asia, kuin lehti, ei lainkaan sama. Missä laajudessa jatkuu ja millä tiheydellä, sen näyttänee vain aika.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muut alueella ilmestyvät suomenkieliset maakuntalehdet ovat hyvin vahvasti ainakin nyt keskittyneet uutisoinnissan muuhun, kuin Pietarsaaren seudun paikallisasioihin. Kyllä lehden loppumisen myötä suomenkielinen väestönosa saa taas kolauksen olemassaoloonsa.

Monessa yhteydessä kuulee sanonnan: "Viimeinen sammuttaa valot". No niitäkin on säästösyistä ainakin himmennetty toki tasapuolisesti katsomatta eri kieliryhmiä.

Väistämättäkin edellä mainittu lausuma käy mielessä, kun miettii koulukysymyksiä ja vaikkapa nyt lehteä. Sanotaan vielä, "ettei kahta ilman kolmatta". En edes viitsi miettiä, mikä se olisi.

Toki lehden kohtalosta päättää muut tahot, kuin kouluista tai muista kaupungin asioista. Joka tapauksessa olisi suotavaa, että jotain hyvääkin ilmestyisi syksyn synkkyyteen selvällä suomen kielellä. Sitä odotellessa luetaan vaikka vanhoja aviiseja, kun niitä vielä löytyy. Niin ja kevätkin tulee joka vuosi ja valo sen myötä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä