Paikallisuutiset
Kabulistan paukautti Pietarsaaren ytimeen – Skutnäsissä kolmatta vuotta toiminut, mutta nyt keskustaan muuttava ravintola on totuttanut pietarsaarelaisia afganistanilaiseen keittiöön
Ravintola Kabulistan aloitti helmi-maaliskuun taitteessa vuonna 2020 Skutnänissä. Miltei heti iski koronapandemia ravintolarajoituksineen.
Kaksi vuotta ja neljä kuukautta myöhemmin tämä seudun ensimmäinen afganistanilaista ruokaa tarjoava ravintola muutti Pietarsaaren historialliseen ytimeen, torin varrelle Raatihuoneenkadulle. Tilojen pinta-ala kaksinkertaistui ja asiakaspaikkojen määrään kasvoi 60:een.
Kabulistan oli ensimmäistä päivää auki uudessa kodissaan tiistaina 28. kesäkuuta. Pikainen kierros ravintolasalissa paljastaa valoisan, hillityn ja samalla kaukaiseen Afganistaniin sisustuksen puolesta katsovan tilan.
– Tällä kertaa ei ole tarvinnut tehdä niin paljoa omin käsin, kertoo ravintoloitsijaMasouda Ajab Gul-Huhtamäki.
Gul-Huhtamäellä ja hänen puolisollaan Daniel Huhtamäellä on ollut remonttia tekemässä monen alan ammattilaisia ja suunnittelussa on ollut mukana arkkitehtikin. Ravintolan sydämen eli keittiön osalta oli erityisen paljon tekemistä, vaikka tilassa on aiemminkin toiminut ravintola.
– Kaikki on laitettu uusiksi sähkö- ja putkitöitä myöten, Gul-Huhtamäki sanoo.
Kabulistanin menestys – josta muutto nykyisiin tiloihin on merkki – kertoo, että pietarsaarelaiset ovat löytäneet afganistanilaiset maut. Kabulistan uskoo tuoreisiin aineksiin ja raaka-aineiden kunnioitukseen ja mausteyrttejä Gul-Huhtamäki viljelee itsekin.
Tulisia makuja pelkäävän ei tarvitse kavahtaa afgaanikeittiötä. Esimerkiksi chiliä ei syödä ruoan sekaan pilkottuna, vaan sitä käytetään lähinnä lainaamaan ruoalle makua. Ja silloin kun chiliä hyödynnetään on se yleensä sitä miedompaa eli vihreää. Mausteiden ei ylipäätään ole koskaan tarkoitus taistella pääraaka-aineiden makujen kanssa.
Afganistan on laaja ja monikulttuurinen maa, jonka rajojen sisältä löytyy monenlaisia ruokakulttuurisia painotuksia. Pääkaupunki Kabulissa ne yhdistyvät eräänlaiseksi afganistanilaiseksi fuusiokeittiöksi, joka Kabulistan (Kabul i stan!) nimeäänkin myöten kunnioittaa.
Kabulistanin taannoista selviytymistä koronakriisistä saattoi avittaa, että yrittäjät eivät olleet liikkeellä pankkilainalla. Uusiin tiloihin pariskunta on panostanut siinäkin mielessä, että he ovat ostaneet toimitilan omakseen.
– Vuokraamme tiloja ravintolallemme, Masouda Ajab Gul-Huhtamäki avaa.
Ravintolasaliin tullessa kiinnittyy huomio ensimmäisenä afganistanilaiseen istumanurkkaukseen, jonka Gul-Huhtamäki kuvaa sisustaneensa mahdollisimman perinteiseen tyyliin.
– Matto on aito käsintehty afganistanilainen, Gul-Huhtamäki kertoo.
Paljon innostavaa tässä Pietarsaaren ydinkeskustan ravintolatarjonnan uusimmassa tulokkaassa on; tärkeimpänä tietysti itse ruoka ja suhtautuminen siihen. Jotain torinlaitaravintolalle ominaista kuitenkin vielä puuttuu: kyltti, joka kertoisi satunnaisemmallekin kulkijalle, mitä jyhkeiden kiviseinien seinien sisällä on tarjolla.
– Ravintolan kyltti on tulossa ihan pikapuoliin ja sille on kaikki tarpeelliset luvat olemassa, hymyili Masouda Ajab Gul-Huhtamäki tiistaina aamupäivällä.
Hetkeä myöhemmin ravintola Kabulistan avasi ensimmäistä kertaa ovensa osoitteessa Raatihuoneenkatu 5.