Paikallisuutiset

Kaatopaikasta Pietarsaaren aktiviteettipuistoksi: monen lajin mäki nimetään Markus Karlssonin mukaan

Markus Karlssonin mäki kehittyy yleiseksi urheilu- ja harrastuspuistoksi. Pietarsaaren liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Fredric Portin esittelee OCR- eli maastojuoksuesterataa, jota paikallinen seura pystyttää alueelle. Kuva: Pentti Höri

Roskarivi, roskismäki, roskatunturi, vanha kaatopaikka. Rakkaalla lapsella on ollut monta nimeä Pietarsaaressa (tai oikeastaan Pedersören puolella), mutta nyt on tullut aika jättää ne historiaan.

Tulevana perjantaina kukkula nimetään uudelleen pienimuotoisessa seremoniassa. Lions Club Pietarsaari teki joitakin vuosia sitten kaupungille aloitteen, että ulkoilu- ja liikuntapaikkana kehittyvä alue nimettäisiin Markus Karlssonin mäeksi.

Omat byrokratian kiemuransa ovat tässäkin. Rajamaalla oleva alue kuuluu nimittäin virallisesti Pedersören kuntaan, vaikka Pietarsaari sitä kehittääkin. Naapurukset päätyivät kuitenkin olemaan yhtä mieltä asiasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantai-iltana Markus Karlssonin mäellä järjestetään polkujuoksukilpailu yöjuoksuna eli pimeän aikaan. Sitä ennen mäki ristitään, ja Markus Karlsson on itse paikalla todistamassa tapahtumaa.

Kuntoilualue virallistuu nyt Markus Karlssonin mäeksi. Kuva: Pentti Höri

Karlsson on ollut pitkän linjan kunnallispoliitikko ja erityisesti liikunnan ja urheilun vahva taustavaikuttaja Pietarsaaressa. Pitkälti hänen ansiostaan kaupunkiin saatiin aikanaan jäähalli.

Kun vanha kaatopaikka vuosikymmeniä sitten suljettiin ja sitä alettiin peittämään ja maisemoimaan, Karlsson oli ideoimassa mäelle pientä laskettelukeskusta. Suunnitelmat eivät koskaan toteutuneet – muun muassa siksi, että katetulle kaatopaikalle ei voi asentaa kiinteitä rakenteita kuten hiihtohissejä tai valaisinpylväitä.

– Markus Karlssonin tapaisia tulisieluja, joilta löytyy paloa tehdä valtavasti vapaaehtoistyötä urheilun ja liikunnan eteen, on koko ajan vähemmän, Pietarsaaren liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Fredric Portin sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kukkulalle on rakennettu kahdet kuntoportaat. Kuva: Pentti Höri

LC Pietarsaaren presidentti Kimmo Kalliokoski kertoo, että klubin puitteissa alettiin jo muutama vuosi sitten pohtimaan tulevalle ulkoliikunta- ja aktiviteettipuistolle roskismäkeä kuvaavampaa nimeä.

– Olimme tietoisia, että Markus Karlsson oli visioinut tällaista jo kauan sitten. Lasketteluprojektista ei tullut mitään, mutta hän on kyllä oikeasti koko idean isä.

Kalliokosken mukaan Karlsson on ollut käsittämättömän aktiivinen lähes kaikessa ajaen nuorten, urheilun ja liikunnan asiaa monin tavoin.

– Tämä tulee hänelle kunnianosoituksena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fredric Portin korostaa, että esterata on tarkoitettu vapaasti kaikkien käyttöön. Kuva: Pentti Höri

Mäellä lähes kuhisee tänään. Vanhastaan se on ollut osa Pietarsaaren Hiihtäjien hiihtolatua ja kuntopolkua. Kaupunki on järjestänyt sen rinteille kahdet kuntoportaat.

Parhaillaan paikallinen OCR Jeppis -seura pystyttää alueelle esterataa. OCR tulee sanoista obstacle course racing. Sen voi suomentaa suunnilleen maastoesteratajuoksuksi.

Esteet ovat esimerkiksi ylikiivettäviä seiniä, ryömintätunneleita, köydessä kiipeämistä tai esteissä roikkumista.

– Esteitä tulee lisää ensi vuoden puolella. Seura on hankkinut sponsoreita ja rakentanut niitä itse. Kaupunki on Alerten kautta ollut avustamassa muutamien kanssa, Fredric Portin kertoo.

– Tästä syntyy kyllä sellainen kokonaisuus, että varmasti hyvätasoisia kisoja tässä lajissa tullaan täällä lähivuosina myös järjestämään. Ainakin puitteet siihen löytyvät.

Portin korostaa, että esteet on tarkoitettu kenen tahansa vapaasti kokeiltaviksi ja käytettäviksi.

Markus Karlssonin mäen rinteille rakentuu ensi vuonna maastopyöräilykeskus alamäkiratoineen. Havainnekuva. Kuva: Trail It

Mäen laelle on ajettu maakuormia. Luoteisrinteelle eli mäen kaupunkiin päin avautuvalle sivulle rakennetaan niiden avulla maastopyöräilykeskus alamäkiratoineen. Työt on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.

Rinteille on kaavailtu myös frisbeegolfrataa. Fredric Portinin mukaan hankkeesta on kuitenkin luovuttu, koska täysimittainen 18 korin rata soveltuu paremmin Joutseneen, leirintäalueen tilalle.

– Raivaustyöt ovat siellä jo käynnissä. Rata valmistuu ensi vuoden kesällä tai syksyllä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä