Paikallisuutiset

Joulutunnelmasta voi olla lyhyt matka isoihin liekkeihin – kynttilä on elävä tuli, johon on suhtauduttava kunnioituksella

"Vartioimaton kynttilä sytytti verhot palamaan." Siinä esimerkki joulunajan lehtiotsikosta, joka kertoo ainakin kahden asian menneen pahasti pieleen.

Ensinnäkin kynttilää eli tulta on pidetty aivan liian lähellä palonarkaa materiaalia ja lisäksi on poistuttu paikalta. Moinen ei ole mitenkään tavatonta: kynttilöiden huolimattoman käsittelyn on Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tilastojen mukaan arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain jopa 500 tulipaloa.

Järjestö muistuttaa, että kynttilöiden, tuikkujen ja lyhtyjen polttaminen vaatii jatkuvaa valppautta ja tarkkailua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kynttilät on syytä sijoittaa palamattomalle alustalle niin, että ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Erityisesti verhoja ja koristeita kannattaa varoa.

Kynttilänjalan pitäisi olla riittävän jykevä ja palamattomasta materiaalista valmistettu. Takavuosina suositut kynttilänjalkojen muovi- tai kangasmansetit on syytä antaa joululahjaksi Ekoroskin pöntölle. Käsittämätöntä kyllä on vanhoissa kynttilänjaloissa jopa paperisia mansetteja.

Tuikkuja polttaessa ei kannata tavoitella tiivistä valomerta, koska seurauksena voi olla niin sanottu allaspalo ja omakotitalon kokoinen joulukokko.

Lemmikkieläintä ei parane jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Lapset luetaan tässä yhteydessä lemmikkieläimiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä seuraa kynttilöihin ja tuikkuihin liittyvien paloturvallisuusohjeiden ikiklassikko: Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta.

On vaikea kuvitella kenenkään seuraavan rauhallisena vierestä, kun tuli tarttuu kynttilästä esimerkiksi verhoihin. Niinpä kynttilän polttamisessa harjoitetun suuren tyhmyydenkin voi saada anteeksi, kunhan ei jätä liekkiä vartioimatta.

Ulkotulilla tunnelmaa luodessa kannattaa huomioida muun muassa, että avotulen pitäminen puisella alustalla ei ole hyvä idea. Niinpä ulkoroihua ei todellakaan polteta terassilla. Parvekkeellekaan ne eivät kuulu, vaikka talo olisi terästä.

Ulkotulen paikka on maan tai kiven päällä riittävän kaukana syttyvistä materiaaleista. Maastopalon vaara on kylmänä vuodenaikana vähäinen, mutta rakennuspaloja roihuista syttyy joka talvi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi on muistettava, että ulkotulet ovat vain ja pelkästään ulkotulia. Niitä sisätilassa poltettaessa aiheutuu hengenvaara jo häkämyrkytyksen muodossa.

Tiedätkö, mitä juhlapäivää vietettiin 1. joulukuuta? Jos vastaat, että Romanian kansallispäivää, niin olet täysin oikeassa, mutta samalle päivälle osui myös Suomen valtakunnallinen palovaroitinpäivä.

Laki edellyttää, että palovaroittimia on oltava asuinhuoneistoissa vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Mikäli asunnossa on useampi kerros, varoittimia pitää olla vähintään yksi jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 neliötä kohden.

Vuokralla asuminen ei vapauta vastuusta. Suomen vuokranantajat ry. muistuttaa verkkosivuillaan, että vuokralainen on vastuussa palovaroittimen kunnossapidosta, jos kyseessä on paristokäyttöinen palovaroitin. Mikäli asunnossa ei muuttohetkellä ole ollut palovaroitinta lainkaan, on vuokralaisella velvollisuus hankkia tarvittava määrä varoittimia.

Joulunajan pitkinä pyhinä voi kotona tai mökillä herätä into viritellä tulet pitkään käyttämättömänä olleeseen tulisijaan. Tällöin kannattaa tietää mitä tekee tai jättää tulet tekemättä.

Mikäli ei ole varma koska hormi on nuohottu kannattaa tulipesä jättää kylmilleen jo vakuutusturvan vuoksi. Mikäli nokipalo käristää talon ja edellinen nuohous on tehty joskus kun Jaro liigassa pelasi voi omistaja jäädä puille paljaille. Vakituisen asunnon hormit ja tulisijat on nuohottava vuosittain ja vapaa-ajanasuntojen kerran kolmessa vuodessa.

Jos tulet päätyy virittelemään kannattaa ensin pienellä määrällä paperia tai tuohta testata, että hormi vetää kunnolla. Mikäli näin on, niin ensimmäiset tulet on tyydyttävä tekemään pieniksi ja pienillä puilla. Kylmän muurin hehkuttaminen kuumaksi voi aikaansaada hormissa saakka halkeamia, joilla on hyvin ikäviä seurauksia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä