Paikallisuutiset
Joulun viettää alle kympillä – jos vain sähkölaskua katsoo: nykyajan led-koristeet eivät kuluta juuri mitään, joulukinkun paisto ja saunominen sitä vastoin aiheuttavat muutaman euron arvoisen energiankulutuspiikin
Vielä muutamia vuosia sitten saatettiin taivastella, kun joku koristeli koko talonsa ja tonttinsa joulun molemmin puolin sähkövaloilla. Vähintään muistettiin mainita sähkövirran kulutuksesta ja tulossa olevasta laskusta.
Hehkulamppukaudella runsas jouluvalaistus saattoi tosiaan aiheuttaakin näkyvän piikin sähkölaskussa. Toisin on nyt.
Nopeasti yleistynyt led-valotekniikka on pudottanut koriste-, kausi-, talvi- tai jouluvalojen – miten vain – energiankulutuksen murto-osaan entisestä.
Valoja voi huoletta polttaa ainakin kukkaron puolesta, vahvistaa myös energia-asiantuntijaPauli Kortesoja Thermopolis Oy:stä, joka huolehtii alueellisesta energianeuvonnasta pohjalaismaakuntien alueella.
Valosarjan on oltava päällä noin viisi ja puoli vuorokautta, että päästään yhden kilowattitunnin kulutukseen.
– Led-valoilla ei ole suurtakaan merkitystä kotitalouden sähkönkulutukseen. Nyt korona-aikana tuntuukin siltä, että ihmiset ovat laittaneet niitä piristykseksi pimeyteen, ja kauppa niiden osalta tuntuu käyvän, Kortesoja sanoo.
Valosarjojen tehot liikkuvat muutamasta watista muutamaan kymmeneen wattiin koosta ja lamppujen määrästä riippuen. Otamme esimerkiksi parinsadan tuikun led-sarjan, jonka muuntajassa lukee 7,5 W.
Laskuharjoituksen mukaan valosarjan on oltava päällä noin 133 tuntia eli kutakuinkin viisi ja puoli vuorokautta, että päästään yhden kilowattitunnin kulutukseen.
– Jos sähkön keskihinta on 14–15 sentin paikkeilla kilowattituntia kohti, niin laskussa tätä ei juuri huomaa. Perusmaksukin on jo suurempi, Kortesoja summaa.
Tällä pelillä kuukauden kulungiksi saadaan noin 0,80 euroa, ja jos pitää esimerkkivalot palamassa tauotta pahimman kaamoksen yli eli vaikkapa joulu-, tammi- ja helmikuun, köyhtyy noin 2,40 euroa kaiken kaikkiaan.
Joidenkin mielestä ei kannata valaista ellei kukaan ole näkemässä. Valoihin saa ajastimia, eli kahdeksan tunnin päivittäinen käyttö laskee kulutuksen ja kustannuksen kolmannekseen tästä.
Mikäli vastaavat temput tekisi hehkulamppuvalosarjalla, kustannus olisi vähintään toistakymmenkertainen.
Moderni koristevalaistus ei siis paljoa kirpaise, vaan joulun sähkölasku lihoo vallan muiden perinteiden ylläpitämisestä. Pauli Kortesoja arvioi termostaatilla varustettujen kodin laitteiden sähkönjanoa.
– Saunan kiuas on tyypillisesti 6000-wattinen. Riippuu tietysti saunojien ja saunomiskertojen määrästä, mutta jos kiuas on joulupyhinä kolmekin tuntia päällä, niin puhutaan jo 18 kilowattitunnista.
Kinkunpaistoon käytettävän uunin teho voi olla kaksi kilowattia. Seitsemän kilon kinkun valmistumiseen kuluu ehkä kahdeksan kilowattituntia. Lisää kulutusta tuottaa muu arkipäivää uutterampi ruoanlaitto. Hirmusummiin ei silti ylletä.
– Ei siitä valtavaa summaa tule, jotain viiden ja kymmenen euron väliltä. Kun lämmität uunia tai kiuasta, lämpö leviää muualle huoneistoon, mikä taas vähentää sähkölämmityksen tai lämpöpumpun kulutusta. Joten asia ei ole niin yksinkertainen kuin äkkiä ajatellen tuntuisi.
Kotitalouden varsinaisten sähkösyöppöjen samanaikaista käyttöä ei suositella. Yksinkertaisin konsti on ajoittaa kinkun paisto ja saunominen eri aikoihin.
Tämä paitsi tasaa sähköverkkojen kuormitusta, myös säästää juhlijat ikävyyksiltä.
– Jos pääsulakkeet ovat 25-ampeerisia, ne kestävät noin 17 kilowatin yhtäaikaisen tehon. Itsellenikin on käynyt vuosia sitten tosi kylmänä jouluna niin, että sulake paloi kun sauna, uuni ja keittolevyt olivat päällä yhtäaikaa, Pauli Kortesoja muistelee.
Jouluiset energiansäästövinkit
Kinkku kannattaa paistaa yöllä. Sähkölämmitteisissä taloissa yösähkön käyttäminen on edullisempaa, mutta ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta myös muiden kannattaa harkita öistä kinkunpaistoa. Se pitäisi paistaa hitaasti matalassa noin 90–125°C:n lämpötilassa.
Pakastekinkku ja muutkin pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa sähköä säästäen pakasteen kylmyyttä hyödyntäen. Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.
Paista laatikot ja hauduta uunipuurot samalla kertaa. Valmiiksi kuumaa uunia kannattaa käyttää hyödyksi. Laita keittiön patteriventtiili kiinni, jos siinä ei ole termostaattia, niin hyödynnät uunin hukkalämmön.
Valmiit laatikot ja muut herkut kannattaa talvella jäähdyttää parvekkeella tai kuistilla ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista.
Valaistuksessa kannattaa käyttää vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja.
Saunominen kuluttaa sähköä paljon. Älä lämmitä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70–80 °C riittää. Sitten vain isommalla joukolla saunaan.
Lähde: Motiva